Barion Pixel Te ismered a párod szeretetnyelvét? Az együtt töltött idő, az ajándékok, netán az érintés jelenti számára a legtöbbet? – Coloré

Te ismered a párod szeretetnyelvét? Az együtt töltött idő, az ajándékok, netán az érintés jelenti számára a legtöbbet?

2022. 10. 19.

Gary Chapman tanulmánya érthetően leírja, hogy mi az az öt szeretetnyelv, amiben mindannyian megtaláljuk a saját működésünket. Saját és párunk szeretetnyelvének ismerete nagy segítség lehet, hogy elkerüljük a konfliktusokat.

Néha azért nem működik egy párkapcsolat, mert nem értjük a párunk szeretetnyelvét, vagy ő nem tudja elsajátítani a miénket. Ez azért tragikus, mert apró odafigyeléssel és nyitott őszinte kommunikációval áthidalható lenne ez a – legtöbb esetben – szakításhoz vezető probléma.

Szerencsére nem vagyunk egyformák, ezért mindannyian másként működünk, és más-más módon vagyunk képesek adni és fogadni a szeretetet. Mivel a szeretet tettekben nyilvánul meg, ezért nagyon fontos, hogy olyan dolgokat tegyünk a párunkért, amik megfelelnek az ő szeretetnyelvének.

Gyakran megesik, hogy elhalmoznak bennünket ajándékokkal, de nem töltenek velünk elegendő minőségi időt. Ez csak abban az esetben működőképes, ha az ajándékozásból érezzük azt, hogy fontosak vagyunk a másiknak; ám ha a minőségi együtt töltött idő ér nekünk a legtöbbet, akkor szinte teljesen mindegy, hogy hány drága táska vagy ékszer sorakozik a polcunkon.

Párunk szeretetnyelvét megtanulni soha nem késő, és természetesen a sajátunkkal is érdemes tisztában lenni. Így számtalan vita és félreértés elkerülhető lesz.

Az öt szeretetnyelv

Gary Chapman amerikai lelkész, író családi és párkapcsolati tanácsadó öt szeretetnyelvről szóló írása már több kiadást is megélt első, 1992-es megjelenése óta. Világszerte hatalmas sikert aratott a kötet, ami arra ihlette az írót, hogy további hasonló témájú könyvekkel örvendeztesse meg az olvasóit.

Chapman szerint minden embernek megvan saját nyelve arra, amelyben kifejezi a mások iránt érzett szeretetét, valamint amiben el tudja fogadni mások felé irányuló szeretetét. Úgy véli, hogy a párkapcsolati konfliktusok és válások alapja nem más, mint, hogy a férj nem olyan módon fejezi ki a szeretetét, ahogy azt a feleség be tudná fogadni, és ez természetesen oda-vissza igaz.

Meglehet, párunk teljesen másképp működik, mint mi, de azt nem szabad elfelejteni, hogy soha ne erőltessük rá azt, ami neki nem kényelmes. Mielőtt nekiesnénk, hogy miért nem örül az állandó simogatásnak, a sokadik ajándéknak vagy annak, hogy állandóan megdicsérjük, hallgassuk meg, hogy ő mire vágyik.

1. Minőségi idő

A legtöbb ember számára egy szeretetkapcsolatban elengedhetetlen, hogy amikor csak lehet, olyan minőségi időt töltsenek együtt, ami tovább mélyíti a kapcsolatot. A mai rohanó világban gyakran megesik, hogy csak egymás mellett élünk, hiszen mindenkit betemet a munka, ezért egy közös vacsora, egy kirándulás, mozi, színház vagy csak egy romantikus séta is hatalmas feltöltődés lehet. Ha nekünk vagy a párunknak esetleg mindkettőnknek ez a szeretetnyelve, akkor érdemes minden héten egy estét arra szánni, hogy csak egymásra figyelnünk, és senki sem merül el a saját világában vagy nem temetkezik bele a munkába.

szeretetnyelv
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

2. Ajándékok

Azoknak, akiknek az ajándékozás a szeretetnyelve, nagyon fontos, hogy minden évforduló, születésnap, karácsony vagy akár csak egy névnap is számon legyen tartva, még akkor is, ha csak egy kis apróságot kapnak ezeken az alkalmakon. Nagyon fontos megjegyezni ezt, hiszen azoknak, akik ebbe a csoportba tartoznak egy szál rózsa, egy csokor tulipán vagy egy doboz a kedvenc bonbonjukból mindennél többet jelent.

3. Elismerő szavak

Gondoljunk csak vissza az iskolás éveinkre, amikor a piros pontok mellett néhány dicséretet is hazavittünk, és büszkén osztottuk meg a szüleinkkel. Ha szerelmünknek ez a szeretetnyelve, akkor igyekezzünk minél gyakrabban elismerő szavakkal méltatni, a munkahelyi sikereiért, az edzésben elért eredményeiért vagy akár egy tányér finom ebédért.

4. Szívességek

Ők azok a személyek, akik attól érzik szeretve magukat, ha nemcsak szavakkal fejezik ki az irántuk érzett érzéseket, hanem azok bizony tettekben is megmutatkoznak. Számukra az a legfontosabb, hogy minden élethelyzetben számíthassanak a partnerükre, és bármilyen váratlan szituációban is tudják, hogy szerelmük erős bástyaként áll mellettük.

5. Érintés

Azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknek az érintés a szeretetnyelve, a testi közelség jelenti azt, hogy szeretve vannak. Egy csók, ölelés, az összebújás, vagy akár csak egy kézfogás, simogatás is rengeteget jelent a számukra. Ezeknek a személyeknek a legtöbb esetben a másik négy szeretetnyelv sokkal kevesebbet jelent, mint egy ölelés vagy egy szenvedélyes csók egy hosszú nap után.

szeretetnyelv
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix

/csalad/parkapcsolat/az-ot-szeretetnyelv/