Barion Pixel Tíz párkapcsolati kérdés, amit minden párnak érdemes lenne háromhavonta átbeszélnie – Coloré

Tíz párkapcsolati kérdés, amit minden párnak érdemes lenne háromhavonta átbeszélnie

2022. 10. 08.

Ebben a kérdéssorban olyan párkapcsolati kérdéseket szedtünk össze, melyek bármely párnak segíthetnek, de főleg azoknak, akiknél az egyik vagy a másik fél kevésbé szereti, tudja felvállalni az érzéseit.

Világszerte sok munkahelyen bevett szokás, hogy időről időre visszajelzést kapnak a dolgozók a teljesítményükről és vezetőik felmérik azt is, hogy ők mennyire elégedettek a körülményekkel. De vajon ha a karrier területén fontos a rendszeres ellenőrzés, miért merülnek fel egyeseknél nagyon ritkán bizonyos párkapcsolati kérdések? Miért nem fordítanak az emberek több figyelmet a magánéletük legszebb részeire, a párkapcsolataik alakulására? Ugyanis a “milyen volt a napod, szívem?” idővel olyan megszokássá válhat, mint amikor a kisiskolást kérdezzük meg arról, mi volt ma a suliban – a válasz: semmi extra.

Noha vannak párok, akiknek nem okoz gondot az erről való spontán beszélgetés, a mindennapok rohanásában, az elintéznivalók sokasága között amikor akad néhány szabad percünk, nem a problémákat, nehézségeket fogjuk felsorolni a másiknak. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen sort kerítsünk arra, hogy ha máskor nem is, háromhavonta egy-egy alkalommal leüljünk átbeszélni a mögöttünk lévő időszak jó és rossz dolgait. Nem kell meetinget kitűzni és tárgyalóba beülni ahhoz, hogy megvitassuk a párunkkal, ki mennyire volt boldog és elégedett, vagy min változtatna, mit hiányolt ezekből a hónapokból. Először találjunk ki egy olyan időpontot, ami mindkettőnknek jó, és egy helyszínt – a legjobb erre természetesen az otthoni környezet, hiszen senki nem akarja egy étteremben mások füle hallatára kiteregetni a szennyest. Legyen ez egy különleges alkalom, beszerezhetünk hozzá füzeteket is, ha szeretnénk jegyzetelni, és legyen a fő szabály, hogy nincs ítélkezés, vita vagy harag az “ülés” alkalmával.

párkapcsolati kérdés
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Íme a tíz párkapcsolati kérdés, melyeket egyébként azért is érdemes feljegyezni, mert három-, hat- vagy kilenc hónappal később elővehetjük őket, hogy lássuk, mennyit fejlődtünk.

1. Mesélj egy olyan időszakról, amikor nem szeretted magad az elmúlt három hónapban!

Nem a legkellemesebb dolog azon filózni, hogy mikor nem szerettük magunkat, de a kérdés megválaszolásával nemcsak saját magunk előtt tárjuk fel gyengeségeink okait, hanem a másik előtt is. 

2. Mesélj egy olyan esetről, amikor az elmúlt három hónapban nem érezted úgy, hogy elfogadtalak olyannak, amilyen vagy!

Lehet, hogy egy legkevésbé sem bántónak szánt megjegyzésről van szó (“Már megint annyit beszélsz!”), mégis beleveszi magát az ember fejébe. Erre a párkapcsolati kérdésre válaszolva adódik is az alkalom, hogy kimondjuk.

3. Mondd el, ha volt olyan időszak, amikor nem érezted magad érzelmi biztonságban az elmúlt három hónapban!

Ennél a pontnál van a legnagyobb esélye annak, hogy feszültség keletkezzen, hiszen többnyire a másik fél okozza az érzelmi bizonytalanságot. Így érdemes türelemmel, megértéssel fordulni felé.

4. Melyik volt a legjobb és legrosszabb emléked az elmúlt hónapokból?

Ez lehet közös vagy külön szerzett élmény is, de fontos látni, mik voltak a magasságok és a mélységek ebben a három hónapban, többnyire azért, hogy tovább tudjunk haladni. A jó dolgokat őrizzük meg, a rosszakból pedig vonjuk le a tanulságokat.

Young,woman,writing,checklist,of,stuff,while,planning,trip,with
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

5. A legutóbbi ilyen beszélgetésünk óta melyik volt az a pillanat, amikor úgy érezted, a legjobban szeretsz?

Ennél a párkapcsolati kérdésnél felidézhetjük a legkedvesebb emlékeinket a beszélgetést megelőző három hónapból, és meg is lephetjük a másikat azzal, hogy milyen kis dolgok jelentik a legnagyobb örömet a számunkra. Van, akinek egy vacsora, másnak egy szívesség, vagy egy közös poén.

6. Milyen érzés most a bőrödben lenni?

Ez a “Hogy érzed magad?” továbbfejlesztett változata, vagyis írd le, mit érezne az, aki varázslatos módon egy napra a bőrödbe bújhatna. Mik foglalkoztatnak, hol érzed magad a világban, milyenek a napjaid?

7. Van valami, amiről régóta álmodozol, de még nem tetted meg? Miért nem?

Nem feltétlenül születnek újabb és újabb álmok háromhavonta, így ennél a kérdésnél a régebbiekre is emlékeztethetjük egymást. Még az is lehet, hogy az elakadásban pont a másik segít majd ki minket.

8. Mit tehetek, hogy könnyebbé varázsoljam az életed?

Természetesen nem alá-fölérendeltségi viszonyt lógatunk a levegőben ezzel a kérdéssel, hanem arról, hogy segíteni tudjunk, ha egyikünk nehezebb időszakon megy keresztül – legyen az munkahelyváltás, stressz, szorongás, gyász, egészségügyi problémák, bármi. Néha elég az is, hogy most egy hétig a másik vigye le a kutyát sétálni, hogy én utolérjem magam a teendőimmel.

9. Mit tehetünk a kapcsolatunk javítása érdekében, azért, hogy jobban összekovácsolódjunk?

Talán nincs egy csípőből rávágott válaszunk erre a párkapcsolati kérdésre, ezért az is megoldás, ha az „ülést” megelőző napokban elgondolkozunk rajta. Mi az, ami hiányzik? Van-e egyáltalán ilyen dolog a kapcsolatunkban? Hogy lehetne ezt belecsempészni? Vajon a másik is hiányolja?

10. Hogyan tehetjük jobbá a szexuális életünket?

Talán a lista legérzékenyebb eleme ez, hiszen ahhoz képest, hogy a hálószobában maximális őszinteségre van szükség, általában nehezünkre esik megmondani a másiknak, hogy mire van szükségünk – pláne mondjuk egy tízéves házassággal a hátunk mögött. Újítani meg aztán pláne nem akaródzik az ember, hiszen ami ismerős, megszokott, azon minek változtatni? Ez azonban nem igaz.

Forrás: ITT
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/parkapcsolat/tiz-parkapcsolati-kerdes/