Barion Pixel Őszinteség mindenek felett – ez lenne a kapcsolatok szentírása? – Coloré

Őszinteség mindenek felett – ez lenne a kapcsolatok szentírása?

2022. 06. 30.

Az őszinteség a kapcsolat alapja, ugyanakkor elcsépelt közhely is egyben. De valójában mekkora ennek a jelentősége?

Ha a környezetedben lévő szingliket megkérdezed, hogy mit keres és vár a szerelemtől, akkor az egyik fontos szempontként bizonyára az őszinteséget fogják mondani. Igen, fontos, hiszen valószínűleg te magad is ezt gondolod és ezt is várod el a párodtól. Sőt, a legjobb, ha egy párkapcsolatot eleve erre a pillérre építjük, ez ad ugyanis stabil tartást a szerelemnek akár éveken, évtizedeken vagy egy életen át. Nemcsak azt jelenti, hogy egyenesen elmondjuk az érzéseinket a másiknak és a múltból is bevallunk részleteket, hanem megmutatjuk személyiségünk valóját. Természetes, hogy egy bimbózó viszony során a legszebb oldalunkat, énünket igyekszünk mutatni, de sokáig nem tudjuk elrejteni azt sem, hogy milyen hibákkal rendelkezünk.

Azt hiszem, mindenki nevében írhatom, hogy nem szeretjük átverve érezni magunkat. Annak számára pedig megtapasztalta, hogy milyen gyalázatos érzés, hogy a szerelme átveri, valószínűleg nagyobb értéke lesz az igaz szónak és ezt várja el másoktól. A hazugság egy örvény, amely nem biztos, hogy csak egyszeri, (ön)szépítő funkcióval bír. Könnyen lehet, hogy olyan hazugságspirált gyárt maga köré az ember, amelyből már csak sértődés, konfliktus, veszteség vagy szakítás árán tud kiszállni. Ugyanakkor az egyenes beszéd is okozhat törést, de általában csak abban az emberben, aki kapja az igaz szavakat.

Szabályosan, de mégis hogyan?

Idealizáljuk az őszinteség fogalmát, ennél fogva a hazugságot elutasítjuk, teljes mértékig elfogadhatatlannak tartjuk. Csakhogy ahány ember, annyiféle őszinteség létezik, így ez nem olyan egyszerű. Az igazmondás egyfelől lehet sértő és lehet túl nyílt is, megtalálni ebben az egyensúlyt nem is olyan egyszerű. Szabályait a párok határozzák meg, arról azonban kevesen döntenek, hogy mi az, amit diszkréten elhallgatnak egymás elől. Elvárjuk egymástól, hogy a kapcsolat kezdetén megbeszélt „előírásoknak” megfelelően cselekedjünk, mert ez ad biztonságot ahhoz, hogy megmaradjunk a párunk mellett és csökkenti a konfliktusok számát is. Ugyanakkor az igazmondás nem mindenki számára a teljes kitárulkozást jelenti. Aki úgy gondolja, hogy van életében olyan információ, amely titkos, melyet szégyell és amit nem, vagy csak részben osztana meg a társával, annak az egyenes beszéd mást jelent, mint annak, aki mindenről és mindig nyíltan beszámol a párjának. Mindez megnehezíti az egyetértést és talán az együttélést is.

Azt már tudjuk, hogy az egyenesség sem mindenki számára ugyanazt jelenti, mint ahogy a hazugság sem. Annak lehet önvédő, vagy a társunkat kímélő vetülete és nem azért nem mondunk igazat, hogy megbántsuk, hanem azért, hogy ezzel ne sértsük meg, védjük – kegyes hazugságnak is hívjuk. Az sem ritka, hogy magunkat szeretnénk kimosni bizonyos szituációkból, ezért lódítunk. Egy biztos, a gyakori hazugság mérgezi, akár tönkre is teheti a viszonyt. Mivel más a nézőpontja a hazugságot mondónak és a befogadónak is, így komoly ellentét alakulhat ki. Ha a kapcsolatból hiányzik az egyenes beszéd, az szinte biztos, hogy annak széteséséhez vezet.

Hazugság
Ha csak a hazugság töredékét észleljük, azonnal jobban figyelünk mindenre / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Célszerű a szerelem kibontakozásakor megbeszélni, hogy ki mit vár el a kapcsolattól, a párjától. Ugyanakkor a túl nagy elvárások (magunkkal és a másik féllel szemben) és a következetlenség könnyen a konfliktus irányába terelhet. Egy kutatás szerint a kapcsolatban lévő párok 80%-a egyetértett a nyilvánosságra hozatal szabályával, de csak 25%-uk beszélte meg ténylegesen ezeket a szabályokat.

Egy másik kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy jellemezzék a partnerüket és írják le ezt egy papírra. Miután ez megtörtént, a listát odaadták az érintettnek. A kísérletben résztvevő kutatók azonban ezeket a visszajelzéseket manipulálták: pontosból vagy pontatlant és fordítva, valamint pozitívan elfogulatlanból pozitívan elfogultat és ennek fordítottját kreáltak. A tapasztalat szerint az, aki pontos leírást kapott társától, a kapcsolatukat is pozitívként értékelte és annak fennmaradását is előrevetítette. A legjobbnak azok tartották viszonyukat a társukkal, akik a pontos leírás mellett pozitív és elfogult visszajelzést kaptak. Ezek szerint a szerelem akkor maradhat tartós, ha egymás pontos ismerete is közrejátszik. Az egyenesség pedig megadja annak lehetőségét, hogy igazán megismerjék egymást.

Mindenek felett?

A biztonság, a hűség és az őszinteség jelenléte segíti az együtt maradást a szerelem lángoló érzése melett. Azonban a válások száma nagyon magas, vagyis az feltételezhető, hogy a szerelmet fenntartó és összekötő lépések összeomlottak. Megjelenik helyettük a harag, a félelem, vagy az elköteleződés hiánya.

Sally Theran szerint a nyitottság és az igaz beszéd jobb barátságokhoz és párkapcsolathoz vezet és ez boldogabb életet is ad.

A szerelmi kötelék hitelessége úgy definiálható, mint az, hogy valaki mennyire érzi nyitottnak és hitelesnek magát a fontos kapcsolatokban és mennyire képes képviselni saját belső tapasztalatait.

Tehát a fenti kérdésre a válasz: igen!

Miért olyan fontos?

Ha valakiben megbízunk, akkor a jót keressük benne. Egy egyetemi kutatás eredményeként az derült ki, hogy azok a párok, akik bíznak egymásban, úgy gondolják, hogy figyelmesebbek egymással, de másokkal is. Ezek szerint a bizalom, az egyenesség és a szerelem összhangja szükséges a hosszú szerelemhez.

A szerelemben biztonságra vágyunk, ezért ha olyan megérzésünk van, hogy párunk nem mond igazat, ez a biztonságérzet meginog. Ha hiányzik az egyenesség (vagy legalábbis úgy érezzük), akkor jobban figyelni kezdünk mindenre, ugyanakkor meg is kérdőjelezzük, amit mond, amit csinál, féltékenykedhetünk is – igazi stresszforrás. Nos, ha igazat mondunk, azt is jelenti, hogy mentesítjük magunkat a felesleges stressztől.

Ha teret engedünk az igaz és őszinte szavaknak, az kommunikációs áramlást idéz elő. Ezáltal közelebb kerülünk egymáshoz és többet megtudunk egymásról, gondolatainkról, amely erősíti az összetartozást. Őszintének lenni azt is jelenti, hogy kiterítjük a lapjainkat, lecsupaszítjuk a lelkünket más előtt. Emiatt akár védtelennek is érezhetjük magunkat, de ha jó személlyel kapcsolódunk, akkor ez vezet a hosszú és boldog párkapcsolathoz.

Őszinteség hosszú kapcsolat
Az őszinte beszéd is lehet fájdalmas, de sokkal nagyobb esély van a probléma megoldására / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A legtökéletesebb(nek vélt) viszonyban is különböző személyiségű emberek vannak, amely mindig forrása lehet a nézeteltéréseknek. Az őszinte beszéd és beszélgetések azonban azt teszik lehetővé, hogy elfogadóbbá váljunk. A megbízhatóság biztonságot ad a szerelemben és ha megtapasztaljuk az ilyen kapcsolatot (pláne több félresikerült után), akkor visszanyerjük a hitünket, hogy érdemesek és képesek vagyunk az érzelmi kötelék létesítésére, az egészséges, boldog közös életre. Ha rákapunk az igazmondásra (úgy általában, a mindennapokban is) az nemcsak a magánéletünket teheti jobbá, de a körülöttünk lévőkre is hatunk, becsületességre motiválunk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix