Barion Pixel 8+1 jel, hogy stabil párkapcsolatban élsz – Coloré

8+1 jel, hogy stabil párkapcsolatban élsz

2021. 07. 11.

Noha évekbe telhet, mire stabil kapcsolatotoknak köszönhetően „lelki társ” minősítést szereztek, addig is érdemes figyelni a jelekre.

Carrie Bradshaw filozofálása óta nyíltabban kezeljük a „mi kell az egészséges párkapcsolathoz” témát. A kérdés persze nem újkeletű, mégis generációról generációra újra és újra előbukkan, mintegy örökérvényű kérdőjelként. 

A válaszadásbanem sokat segítenek a már révbe ért párok homályos utalásai, mi szerint: „már az első pillanatban tudtam”, vagy a klasszikus „egyszerűen működik” klisé. Cikkünkben olyan ismertetőjegyeket igyekszünk felvonultatni, amelyek valós fokmérői lehetnek a párkapcsolatod stabilitásának. 

Spontán is jól érzitek magatokat együtt

Ha a megfelelő ember van melletted, nem érzed úgy, hogy folyamatosan nagy szabású terveket kell szőnöd, mi legyen a következő program. Az együtt töltött percek ugyanolyan feltöltő erővel hatnak akkor is, ha a boltban sorban álltok, mint amikor épp nyaraltok. Emellett akkor sem érzed magad kellemetlenül, ha szótlanul megisztok egy kávét, vagy ügyeket intéztek egymás mellett. A másik jelenléte az, ami feltölt, nem maga a tevékenység. 

Mindketten önmagatok lehettek a párkapcsolatban

A stabil párkapcsolat egy fontos jele, hogy nem kell megjátszanod magad, amikor a pároddal vagy. Kieresztheted a hangod, dühöd, könnyeid, vagy épp elnevetheted magad, ha úgy tartja kedved. A lényeg, (ahogy Mr. Darcy is fogalmazott a Bridget Jones történetek első részében), hogy a párod úgy szeret, ahogy vagy: minden rossz tulajdonságod ellenére, és jó tulajdonságod miatt. 

Beautiful,couple,in,love,making,heart,with,hands.,happy,smiling
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hasonló a humorérzéketek

A hosszú távú kapcsolat szempontjából elengedhetetlen a hasonló humorérzék. Amikor döcögőssé válik az együttélés, a nevetés a legjobb gyógyír, ami kirángat titeket a rossz hangulatból. Hatalmas önismeret és még több bizalom kell ahhoz, hogy mindketten saját magatokon is tudjatok nevetni. Az ilyen pillanatok örök életre bevésődnek a párkapcsolati emlékezetbe. 

Természetes a kommunikáció

Egy stabil párkapcsolatban egyikőtöknek sem esik nehezére a kommunikáció. Ebben a szerencsés esetben teljesen mindegy, miről beszél a másik. Mindehhez hozzá tartozik, hogy megvan a megfelelő egyensúly: a beszélgetés során ugyanannyit beszéltek és hallgattok, így mindkettőtöknek van elegendő tere a megnyilvánulásra.  

Szívesen osztotok meg egymással történeteket, titkokat

Szintén a kommunikáció tárgykörébe tartozik a gyermekkori sztorik, titkok megosztása. Ahhoz, hogy igazán megismerjétek a másikat, annak motivációit, prioritásait, elengedhetetlen, hogy megosszátok egymással korábbi tapasztalataitokat, élményeiteket. Ha ez megtörténik, egészen biztosan magasabb szintre lép a kapcsolatotok. 

Őszintén érdeklődtök egymás dolgai iránt

Egyszerűnek tűnik, de a hétköznapok körforgásában korántsem az: amikor megosztasz valamit a pároddal, érzed, hogy őszintén érdeklődik a gondolataid, aggodalmaid iránt. A tervek, elképzelések ilyesfajta megosztása közelebb hozza egymáshoz a feleket, hiszen tisztába kerülnek a másik félelmeivel, amiket közös erővel – és leginkább idővel – sikerülhet legyőzni. 

Couple,in,love,drinking,wine,in,restaurant.,portrait,of,beautiful
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Tisztelitek egymást, különösen azokat a tulajdonságokat, amikben különböztök 

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást, s ez bizonyos mértékig így is van. Nem egyszerű azonban tisztelni a másik, sajátunktól különböző véleményét, különösen egy vitás helyzetben. Egy stabil párkapcsolatban a felek elfogadják egymás véleményét, és tiszteletben tartják azt, még akkor is, ha az merőben különbözik saját elgondolásuktól. 

Szívesen töltötök időt egymás barátaival 

A baráti kör mindig sarkalatos pontja a párkapcsolatnak. Hosszú távon mindenképp előnyös, ha a pár mindkét fele szívesen tölt időt a másik barátaival. Ha a hozzád közel álló emberek örülnek a kapcsolatotoknak, nagy valószínűséggel értékes kincsre leltél. Természetesen az a lényeg, amit te érzel, gondolsz, ugyanakkor a barátok sokszor értékes visszacsatolásokkal szolgálhatnak. 

Képesek vagytok kompromisszumra 

Egy hosszú távú kapcsolatban olykor áldozatokat kell hozni. Ez persze nem valamiféle rituális eseményt jelent, sokkal inkább azt, hogy mindkét fél képes bizonyos helyzetekben kompromisszumokat kötni. A vitarendezés e formájának lényege, hogy az eredeti célokból vagy kívánságokból többszörösen megváltoztatott feltételek során keresztül eljussunk a közös megegyezésig. Ha egy egyenlettel kellene leírni, azt mondhatnánk: A + B = C. Noha nem mindig egyszerű, a kompromisszum életmentő lehet a kiélezett vitahelyzetekben. 

Ha párkapcsolatodban (régóta) tapasztalod ezeket a jeleket, bonts pezsgőt, hiszen lehetséges, hogy megtaláltad életed párját. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix