Barion Pixel Miért nem szeretik a kutyák a postásokat? És mit tehetnek a gazdák? – Coloré

Miért nem szeretik a kutyák a postásokat? És mit tehetnek a gazdák?

2022. 05. 29.

Cikkünkből megtudhatod, miért nem szeretik a kutyák a postásokat, hogy mitől alakult ez ki, és mennyire gyakori a jelenség Magyarországon.

Kezdő és tapasztalt gazdik fejében is számtalan kérdés megfogalmazódhat kedvencével kapcsolatban, így például az is, hogy vajon miért nem szeretik a kutyák a postásokat? Mivel a téma minket is foglalkoztat, ezért utánajártunk a dolognak, és természetesen ezúttal is sok érdekességet találtunk.

Ezért nem szeretik a kutyák a postásokat

Félnek, és szeretnék megvédeni otthonukat a betolakodóktól

Libby Brittain etológus szerint a kutyák agresszív viselkedése mögött többnyire félelem vagy fájdalom áll. Az ismeretlentől való ijedtség, valamint a territóriumukra történő behatolás a két legfőbb oka annak, hogy miért nem szeretik a kutyák a postásokat. A kizárólag lakásban tartott kedvencek ráadásul gyakran az otthon teljes részét a saját „területüknek” tekintik. Mivel sok-sok évvel ezelőtt az ember őrző-védő feladatok ellátásának céljával háziasította a kutyát, így mondhatni beléjük kódolta, hogy meg kell védeniük territóriumukat a kéretlen betolakodóktól.

Miért Nem Szeretik A Kutyák A Postásokat
Részben evolúciós okokra vezethető vissza, hogy miért nem szeretik a kutyák a postásokat (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A kutyák természetüknél fogva megtanulják, hogy az ugatásuk elijeszti a kézbesítőt

Közelítsük meg a dolgot a kutya szemszögéből: egy idegen – vagyis esetünkben a postás – minden nap ugyanabban az időben megjelenik a területén, fura hangokat ad ki és furcsa szagot áraszt, idegen tárgyakat tesz a postaládába, és bemutatkozás nélkül behatol a territóriumába. Ezt minden négylábú fenyegetésnek tekinti, és ennek megfelelően reagál: ugatva riaszt, figyelmezteti a betolakodót. Mivel ez a forgatókönyv nap mint nap lejátszódik, a kutya idővel már a kézbesítő érkezése előtt izgalomba jön. Ez a viselkedés aztán „tanult” reakcióvá fejlődhet bármely idegen esetén, aki megjelenik az ajtóban. Az így reagáló kutyák akkor is ugyanígy viselkednek, ha séta közben meglátják a postást, sőt, a futárszolgálat autójának látványa is zavaró számukra. Merthogy az állat reagál az ismerős szagokra, és fenyegetésnek érzékeli a kézbesítőt.

Egyes kutyák idegesebbek, mint mások

Különösen mentett kutyáknál gyakori, hogy idegesek lesznek az egyenruhás személyek látványától, hiszen általában a gyepmesterek is ilyet viselnek. Ha ez traumatikus élmény volt a kutyának, akkor a postások látványa félelemmel töltheti el.

Milyen gyakori ez a jelenség Magyarországon?

2022 áprilisában jelent meg az MTI-n a Magyar Posta közleménye, miszerint 2021-ben csökkent az alkalmazottakat érő munkahelyi balesetek száma 2020-hoz képest. Az intézmény statisztikái alapján a kézbesítőket ért balesetek közül a kutyaharapás a második helyen áll. (Az elsőn a közlekedési baleset.) „A Magyar Posta adatai szerint 2021-ben a munkahelyi balesetek száma közel négy százalékkal alacsonyabb volt, mint 2020-ban. Tavaly 579 munkahelyi baleset történt, ami a dolgozók töredékét érintette. Tájékoztatásuk alapján a társaság jelenleg mintegy 26 ezer foglalkoztatottal rendelkezik. A postai statisztikák szerint munkahelyi baleset leggyakrabban hétfőn reggel nyolc és kilenc óra között történik és jellemzően az leginkább valamilyen lábsérülés. A kézbesítők körében a leggyakoribb a kutyaharapás és a darázscsípés. Tavaly az összes baleset 15 százalékát állatok okozták.”– írja a hirado.hu.

Nem Szeretik A Kutyák A Postásokat
Ha a kutya mindig agresszív, ha valaki megáll a kapuban, célszerű szakképzett kutyatréner segítségét kérni (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Van megoldás?

Brittain szerint mindenekelőtt mutassunk meg kedvencünknek, hogy nincs mitől tartania. Ahogy fogalmaz, a postás esetén is célszerű úgy gondolkodnunk, mintha egy ismerősünknek akarnánk bemutatni kutyánkat. Írjuk egy cetlire a kutya nevét, illetve egy rövid üzenetet a postásnak, hogy ha legközelebb erre jár, szólítsa nevén kedvencünket. Ha ezzel nem érünk célt, és/vagy a kutya voltaképp mindig agresszív, ha valaki megáll a kapuban, célszerű szakképzett kutyatréner segítségét kérni. A lényeg, hogy legyünk türelmesek, hiszen a tanítás időigényes folyamat.

A legbarátságosabb kutyafajták

A családbarát kutyák kevésbé érdekeltek a terelésben és az őrzésben, sokkal inkább az köti le a figyelmüket, hogy velünk üldögéljenek. Rendkívül szeretetreméltóak, szívesen tesznek eleget a kívánságoknak, és felettébb társaságkedvelők. Ezek az ebek mindig mellettünk maradnak, akár a ház körül dolgozunk, tévézünk, sétálni megyünk, így hát tökéletes háziállatok az egyedül élők számára is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány családbarát kutyafajtát.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/kisallat/nem-szeretik-a-kutyak-a-postasokat/