Mi az: fekete, ás és a gazdák réme?

2021. 09. 08.

Hasznos hobbi és tevékenység a ház körüli kert gondozása, amely mozgásformának is kiváló. Ebbe azonban nem szoktuk betervezni a vakonddal vívott csatát.

A téli álmot alvó, körülbelül 20 centis kis állat a föld alatt éli az életét. Tavasszal kezdi meg föld alatti járőrözését és ásó tevékenységét a vakond. Nagyjából 50 cm-rel a föld alatt járatokat készít, ahol táplálékát keresi és kölykeinek is itt ad életet. Annak ellenére, hogy igazán hatékonyan irtja a talajban élő rovarokat, csigákat, a gyönyörűen művelt kertekben sokat dolgozó gazdákat nem igazán érdekli ebbéli tevékenysége. Már csak azért sem, mert feltúrja a földet és maga után akár több kupac földhalmot hagy, ezzel rondítva a művelt kert képét. Ugyanakkor a földigiliszta fogyasztásával egy hatékony talajforgató és lazító élőlénytől is megszabadítja a kerteket. Természetes ellensége főleg a gólya, de a társállatként velünk élő kutyák és macskák is előszeretettel vadásszák ki a földből a kis feketét.

Vakond (3)
Kép forrása: Pixabay

Kutya és/vagy macskatulajdonosként úgy érzed, hogy kedvenceid segítségére nem hagyatkozhatsz, de szeretnél vakondtól mentes kertet? Vedd kezedbe az irányítást! Elsőként azt érdemes tisztázni, hogy a megszabadítás semmiképp sem a vakond megölését jelenti, ugyanis védett, 25 ezer forintos eszmei értéket képviselő emlősről van szó. A kert vakondmentesítése jelentse az állat elűzését. Ehhez a legemberségesebb megoldást szükséges választani. Lehetséges, hogy többet is szükséges lesz kipróbálni, mire valamelyik beválik. Ebben adunk most némi segítséget. Jövő tavasszal már felkészülten fogadhatod a kis kertrendezőt.

#1 Huzat

Az egyik legősibb, legtermészetesebb és egyben leghumánusabb megoldás az úgynevezett szellőztetés. Ez a módszer azt takarja, hogy a vakond által túrt földkupacokat széthordod, a bemeneti nyílást megnagyobbítod, amivel a levegőáramlás útját biztosítod a járatokban. A beáramló huzatot nem viseli jól a vakond és jobbnak látja elhagyni a területet. A folyamat szépséghibája az, hogy ezzel lehet, hogy a kerted másik sarkába kényszeríted a vakondot, ahol ugyanúgy folytatja tevékenységét, életét.

#2 Szag

Mivel látásukra a föld alatt nem nagyon hagyatkozhatnak, így más érzékszerveikre támaszkodnak. A vakond hallása kiváló, de ezen kívül a szaglásuk is tökéletes. Ha a természetbarát vakondűzés módját kívánod választani, akkor megpróbálhatod, hogy a lyukakba kávézaccot szórsz. Nemcsak hasznosítod ezt az anyagot, de még távol is tarthatod az amúgy bájos kis, plüssre emlékeztető jószágot.
A kávézaccon kívül a fokhagyma is természetes űzőszere lehet a földtúró állatnak.
Ennél is tovább megyünk: a kiürült savanyúságos üvegből eddig kiöntötted a megmaradt levet? Ha a kertedet vakondtúrások csúfítják el, megpróbálhatod, hogy a savanyúság levét a lyukakba öntöd. Kiváló és természetes módszer arra, hogy a vakond elkerülje a kertedet.
Megpróbálkozhatsz a borssal is, mint vakondűző megoldással.

#3 Üveg

Láttál már sörösüvegeket a földben? Nem egy buliból maradt hulladékról van szó, hanem azok vakondűző funkciót töltenek be. Te is kipróbálhatod! A söröspalackokat a szájukkal felfelé kell a földbe ásni. Az üveg nyakát megtaláló szél abban kellemetlen hangot kelt a vakond számára, így jó esetben az menekülőre fogja.

#4 Háló

Kifejlesztettek egy úgynevezett vakondhálót, amelyet a gyepesítendő területen kell kiteríteni. Erre kerül a gyep, amely túrástól mentes lesz, mert azon nem tud a fekete ásólábú állat feltörni. Egyetlen gond csak az, hogy ezt előre kell megtervezni és megvalósítani, mert utólag már nem helyezhető ki.

#5 Víz

Ahogy az ürgét, úgy a vakondot is ki lehet önteni a lyukból. A vakond ügyes kis állat és tudja, hogy merre vezetnek járatának útjai, így könnyen lehet, hogy olyan pontra tud menekülni, ahol a víz nem éri el. Máskülönben odébb áll. A víz elszivárgásával, felszáradásával azonban újra birtokba veheti a járatait.

Lehetséges, hogy nem örök időkre szóló megoldásokat kínálunk, de a védett állat és a környezetünk védelmét is figyelembe véve ezek igenis jó megoldások.

Borítókép forrása: Shutterstock