Ehet a sündisznó macskaeledelt? Erre figyelj, mielőtt ezzel kínálod

A címben szereplő kérdés rövid válasza ez lenne: igen, ehet a sündisznó macskaeledelt, ám a helyzet ennél bonyolultabb.

Egyre többen tartják háziállatként, ám sokan tanácstalanok azt a kérdést illetően, hogy vajon ehet a sündisznó macskaeledelt. A kérdés bennünket is foglalkoztatott, ezért utánajártunk.

Ehet a sündisznó macskaeledelt?

Miért adunk neki egyáltalán macskaeledelt?

A süntartás gyakorlata időben nem nyúlik annyira vissza, mint a macskatartás, így a piacon sokáig nem lehetett kizárólag sünöknek készült eledelt vásárolni. A macskaeledel ezzel szemben szinte mindenki számára elérhető, függetlenül attól, hogy hol él, ráadásul fehérjét is tartalmaz. Plusz, a macskaeledelt könnyebben elrágják a sünök apró fogai, mint a kutyaeledelt. Ez az egyik ok, hogy miért etetik őket macskaeledellel. A másik pedig jellemzően az, hogy ha a gazda azt látja, hogy a süntenyésztő is ezzel etette az állatot, akkor jó eséllyel ő is így tesz majd.

Ehet A Sündisznó Macskaeledelt
Alapvetően ehet a sündisznó macskaeledelt (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ezért ehet a sündisznó macskaeledelt

Sokan magas fehérjetartalmú macskaeledellel etetik kedvencüket, az állatok étrendjében szereplő kitint pedig rostokkal helyettesítik. A macskaeledel alapvetően nem jelent problémát a sünök számára, hosszú távon azonban érdemes kifejezetten az ő igényére szabott ételkoncentrátummal etetni, ami jellemzően rovarokat, puhatestűeket és rákféléket, dióféléket és gyümölcsöket, valamint egyéb értékes összetevőket tartalmaz. A kiváló minőségű növényi és állati zsírokkal, valamint nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal készült süntápok garantálják az egészséges táplálkozást és javítják a legyengült sünök túlélési esélyeit.

Tápanyagszükséglet

A sündisznók mindenevők (vagy rovarevők, attól függően, hogy honnan nézzük). Ez azt jelenti, hogy elsődleges táplálékuk rovarfehérjéből (kitinből) és különféle gyümölcsökből, zöldségekből, főtt húsokból, élő rovarokból (például lisztkukacból) és egyebekből áll. A vadonban nagyjából mindent megesznek, ami számukra ízletesnek tűnik. Gyakran bemerészkednek a kertbe, és 44 fogból álló fogazatukkal gyakorlatilag bármit elrágcsálnak, amihez csak hozzáférnek. Ezért át kell gondolnunk, mivel etetjük, ha házi kedvencként tartjuk.

A sünnek fehérje, zsír, szénhidrát, rost, víz és egyebek keveréke szükséges a kiegyensúlyozott élethez. Étrendjének több mint 20 százalék fehérjét, 5 százalék zsírt és 15 százalék szénhidrátot, valamint nagy mennyiségű és jó mennyiségű rostot kell tartalmaznia. Dr. Graffam, aki az 1990-es években a bronxi állatkertben sokat kutatta a sündisznók táplálkozását, arra jutott, hogy ha konzerv macskaeledelt etetnek a sünökkel, akkor azt több rosttal (például zabpehellyel) kell kiegészíteni, illetve hogy az állatoknak szilárd ételekre is szükségük van ahhoz, hogy megőrizzék apró fogaikat. A változatos fehérjeforrások a legjobbak, de a rovarokat és a baromfit emésztik meg a legkönnyebben.

Ezért Ehet A Sündisznó Macskaeledelt
Ehet a sündisznó macskaeledelt, de lehetőség szerint ezt csak kiegészítésként adjuk neki (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A legjobb választás

A sündisznók számára ideális táp minőségi, száraz, legalább 20 százalékban tartalmaz fehérjét és rostot. Győződjünk meg arról is, hogy a süntáp összetevői között a szív egészségét szolgáló L-karnitin is szerepel. Ha nem, akkor adjuk a vitamint kedvencünknek étrend-kiegészítő formájában. A pontos mennyiséget kérdezzük meg az állatorvostól, de általában egy sündisznónak körülbelül napi 50 mg L-karnitinre van szüksége a kardiomiopátia ( a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve) megelőzésére. Mindemellett rendszeresen kapjon élő rovarokat, főtt csirkét, zöldségeket és gyümölcsöket. Nagyon kis mennyiségű konzerv macskaeledellel is megkínálhatjuk, de csak csemegeként. Ne adjunk neki magvakat, mazsolát, szárított gyümölcsöket és zöldségeket, mert ezek elakadnak a szájukban.

Sün van a kertedben? Eláruljuk, hogyan vigyázz rá

Tavasztól őszig egyre többször vehetsz észre sünre utaló jeleket a kertben, és ha így történik, akkor mindenképp óvd meg az élőhelyét, ne rendezd át, ugyanis a sünök a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. November végétől téli álmot alszanak, áprilistól kezdve azonban egyre gyakrabban lehet őket látni, főként éjszaka. Cikkünkből megtudhatod, mit tehetsz annak érdekében, hogy a kis állat biztonságban érezhesse magát a kertedben.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban