Barion Pixel Sün van a kertedben? Eláruljuk, hogyan vigyázz rá – Coloré

Sün van a kertedben? Eláruljuk, hogyan vigyázz rá

2021. 04. 07.

Lehet, hogy a te kertedben is él egy süni, tavasszal és nyáron pedig különösen fontos, hogy kellően odafigyelj rá.

Tavasztól őszig egyre többször vehetsz észre sünre utaló jeleket a kertben, és ha így történik, akkor mindenképp óvd meg az élőhelyét, ne rendezd át, ugyanis a sünök a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. November végétől téli álmot alszanak, áprilistól kezdve azonban egyre gyakrabban lehet őket látni, főként éjszaka.

Sajnos évről évre csökken a világon a sündisznók száma, emiatt az állatvédők arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak rájuk, és segítsenek nekik megtartani jó életkörülményeiket.

Ha sün lakik a kertben…

Imádnak bebújni sötét, bunker szerű helyekre a tüskés kis állatok, ezért, ha azt veszed észre, hogy lehullott levelek rendszeresen szét vannak túrva, vagy épp összegereblyézett fűcsomók mozdulnak el a helyükről, akkor gyanús, hogy süninek ad otthont a kert.

Sokszor ürülékük buktatja le a sünöket. Ha vannak macskaürülék jellegű maradványok a kertben, bátran takarítsd el azokat, de tudd, rendszeresen járnak sünök arrafelé, ezért jó ötlet vizet, esetleg rágcsálnivalót a környéken kinthagyni nekik.

Ha eddig gyakoriak voltak a csigák a kertedben, de eltűntek, akkor szintén gondolhatsz arra, hogy éjszakánként sünik járnak arrafelé, ugyanis híresen nagy csigapusztítók hírében állnak.

sün
Kép forrása: Pexels

Így vigyázz a lakóra

Mielőtt nekiállsz gallyakat vagy avart égetni, mindenképp győződj meg róla, hogy nincs a kupacban egyetlen állat sem. Van, hogy óvatlanul rágyújtják az avar vagy ág kupacot a kertészkedők a sünökre, ez azonban megelőzhető alapos átnézéssel.

Ha teheted, a széttúrt avar, fű vagy gally kupacokat se mozdítsd el a helyükről, hadd aludjanak benne biztonságosan a szúrós hátú négylábúak.

Amennyiben sünit vélsz felfedezni a kertben, igyekezz neki táplálékot hagyni. Elsősorban gilisztákat esznek, de gyíkokkal, rovarokkal is táplálkoznak, nassolni pedig nagyon szeretnek lehullott gyümölcsökből. Hagyhatsz nekik almát, körtét, de ha minőségi, teljes értékű ételt szeretnél adni, akkor kis tálakban helyezz el macskatápot, főként kölyökmacskának valót, ugyanis a sünök számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz a cicatáp.

A sün és a tej mítosza

Valószínűleg te is hallottál már olyan tippeket, hogy joghurtot vagy tejet érdemes adni nekik, mert táplálkozásuk a macskákéhoz hasonló. A táplálkozási rész stimmel, hiszen tényleg tökéletesen elének macskatápon, azonban a tej óriási tévedés, minden sün laktózérzékeny, ezért a tej kifejezetten káros számukra.

Borítókép forrása: Pexels

/otthon/kert/sun-van-a-kertedben-elaruljuk-hogyan-vigyazz-ra/