Barion Pixel Ehet a kutya tésztát? És ha igen, milyen fajtát? Sokan rosszul tudják – Coloré

Ehet a kutya tésztát? És ha igen, milyen fajtát? Sokan rosszul tudják

2022. 03. 11.

Ehet a kutya tésztát? Fontos kérdés ez, hiszen ha tévedésből rossz ételt adunk kedvencünknek, akkor akár mérgezést is okozhatunk neki. Ezért elmondjuk, mi az igazság a tészta és a kutya „kapcsolatáról”.

Túlságosan csábító a gondolat, hogy saját kutyánkkal újrateremtsük a Suzi és Tekergő című rajzfilm ikonikus jelenetét, amikor a főszereplő négylábúak megosztoznak egy tál spagettin, és ahogy eszik, összeérintik a kis orrocskájukat. Egy hasonló pillanatról kétségkívül tündéri fotó készülhetne, de vajon tényleg ehet a kutya tésztát? Nos, a válasz nem egyértelműen fehér vagy fekete. Egyes állatorvosok szerint ugyanis teljesen rendben van, ha az állat mérsékelt mennyiségű tésztát kap, mások nem értenek ezzel egyet. Tény, hogy a kutyának adott tészta mennyisége és a tészta hozzávalói egyaránt nagy szerepet játszanak. És mint minden ételnél, először is meg kell győződni arról, hogy kisállatunk nem allergiás a tésztára vagy annak összetevőire, még mielőtt egy púpozott tányér spagettit adnánk neki.

Ehet a kutya tésztát?

A sima tészta, legyen az nyers vagy főtt, többnyire megfelelő a kutyák számára, mivel általában olyan egyszerű összetevőkből készül, mint a tojás, a liszt és a víz. Ezeket a hozzávalókat négylábú társaink is gond nélkül fogyaszthatják. A fokhagyma és a vöröshagyma friss és por alakú változatai viszont már kevésbé egészségesek. Azok ugyanis olyan toxint tartalmaznak, amely súlyos szövődményeket okozhat, és gyakran káros hatással lehet a kutyák egészségére. A fokhagyma és a vöröshagyma, valamint a metélőhagyma és a póréhagyma egyaránt a hagymafélék közé sorolható élelmiszer: amikor a háziállatok lenyelik őket, károsíthatják azok vörösvérsejtjeit, a vörösvértest-pusztulás pedig vérszegénységhez vezethet.

A fokhagyma vagy vöröshagyma mérgezés okozta tünet lehet gyengeség, letargia, illetve a nyálkahártyák halvánnyá válhatnak. Mivel a hagyma és a fokhagyma gyakori összetevője a készen kapható paradicsomos tésztaszószoknak is, így ezekkel se etessük kedvencünket. A kutyák egyébként is számos olyan gyógy- és fűszernövényre érzékenyek, amelyek gyakran megtalálhatók különféle szószokban és félkész tésztaételekben. Példának okáért, ha a kutya túl sok sót eszik, idegrendszeri problémái lehetnek: ilyen a szédülés, a fejfájás és a görcsroham. Az oregánó egy másik gyakori tészta-összetevő, amely mérgező a kutyák számára. Megint mások, például a bazsalikom és a fekete bors kis mennyiségben megfelelőek, de csak korlátozott – és ellenőrzött – mennyiségben szerepelhetnek a kutya étrendjében.

Vajon Ehet A Kutya Tésztát
Hogy ehet-e a kutya tésztát, az mindenekelőtt az étel típusától függ (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A sajt szintén közkedvelt kiegészítője a tésztaételeknek. Ez alkalmanként (és persze kis mennyiségben) ideális jutalomfalat lehet, nagy mennyiségben azonban egészségtelen, emellett súlygyarapodáshoz, szívbetegséghez, valamint gyomor- és bélrendszeri problémákhoz vezethet. Csökkentsük tehát minimálisra a sajtbevitelt kutyánk etetésekor, és csak időnként, jutalomfalat gyanánt kapjon belőle.

Mekkora mennyiséget ehet egyszerre?

Ha kutyánkat sima tésztával etetjük mindenféle extra nélkül, az kis mennyiségben egészséges lehet. Ha a vacsora készítése közben ledobunk egy-két tésztadarabot a konyhapadlóra, nem kell aggódnunk. Ahogy akkor sem, ha válogatós kisgyermekünk úgy dönt, hogy megeteti a kölyökkutyát a vacsorájával, ahelyett, hogy ő enné meg. Csak győződjünk meg arról, hogy kutyánk csak kis adagokat kap, és ne hagyjuk, hogy bekebelezze az egész tál tésztát. Utóbbi ugyanis szintén túlsúlyhoz vezethet. A súlygyarapodáshoz számos egészségügyi probléma kapcsolódik, beleértve a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a légzési problémákat. A túlsúly továbbá súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi problémákat, vagy ízületi vagy izomfájdalmakhoz vezethet.

Kis mennyiségben a kutyák is ehetnek sima tésztát – szósz nélkül. Illetve semmi esetre se adjunk nekik egyszerre túl sokat az ételből. Az állatorvosok azt javasolják, hogy ha egyáltalán megengedjünk neki, hogy tésztát egyen, akkor hetente csak egy-két alkalommal, kis mennyiségben, csak sima főtt tésztával kínáljuk. Ennél több káros lehet az egészségére.

Tésztavariációk kutyáknak

Ahogy az alacsony szénhidráttartalmú ételek egyre népszerűbbek, egyre több tésztaalternatíva jelenik meg a piacon. Az élelmiszerboltok polcain különféle alapanyagokból készült tésztákat találunk: a csicseriborsó, a lencse és a rizs az alacsony szénhidráttartalmú tészták gyakori összetevői, amelyeket különösen a gluténmentes diétát követők keresnek. Bár ezek a tésztafajták minden bizonnyal egészségesek az emberek számára, nem feltétlenül egészségesek szőrös barátainknak.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gabonamentes kutyaeledelek, beleértve azokat is, amelyekben lencsét és csicseriborsót használnak gabonapótlóként, hozzájárulhatnak a kutyák szívbetegségéhez. Bár ez nem jelenti azt, hogy a lencse és a csicseriborsó szigorúan mérgező a kutyák számára, mégis azt sugallja, hogy fogyasztásukat némileg korlátozni kell, és nem feltétlenül számítanak ideális elsődleges táplálékforrásnak. De összességében az állatorvosok egyetértenek abban, hogy mind a lencse, mind a csicseriborsó általában egészséges a kutyák számára.

A Kutya Tésztát Enne
Rendszeresen ne etessük kutyánkat tésztával, mert ez súlygyarapodáshoz vezethet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A rizs megfelelő étel kutyáknak, sokan ezzel etetik kedvencüket a gyomor-bélrendszeri problémák enyhítése céljából is. A fehér rizs könnyen emészthető, és rostszegény, így remek táplálék kutyáknak, ha gyomorrontásuk van. A barna rizs szintén egészséges az ebek számára, magas rosttartalmú, és jó módja annak, hogy nélkülözhetetlen vitaminokat csempésszünk a négylábúak étrendjébe. A barna rizs egyébként kifejezetten kedvelt azon állattartók körében, akik házi koszttal etetik kutyájukat.

Tehát nyugodtan adjunk kedvencünk egy-egy darab tésztát, amikor legközelebb csicseriborsó-, lencse- vagy rizstésztát készítünk. Ezek nem háborgatják a gyomrukat, és az ízét is érdekesnek találhatják. Ha pedig van egy válogatós kölyökkutyánk, akkor kiegészíthetjük pár falat sima tésztával a vacsoráját, hogy evésre ösztönözzük őt.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix