Barion Pixel Ehet a macska nyers húst? Ez nem csak a szalmonellafertőzés miatt fontos – Coloré

Ehet a macska nyers húst? Ez nem csak a szalmonellafertőzés miatt fontos

2022. 04. 21.

Vajon ehet a macska nyers húst? Sokak szerint ezzel jót tesznek házi kedvencünkkel, hiszen a vadmacska is nyers húson élt. Ám a dolog nem ilyen egyszerű.

Köztudott, hogy a vadmacskák kizárólag nyers húst és csontokat esznek, ennélfogva a házi macskák étrendje is így fejlődött ki, emésztőrendszerük elsődlegesen a nyers hús feldolgozására alkalmas. De vajon tényleg ehet a macska nyers húst? Nézzük, mit gondol az állatorvos.

Ehet a macska nyers húst?

Renee Schmid, toxiklógiára specializálódott állatorvos szerint igen, ehet a macska nyers húst, ám ez kockázatokkal jár, és nem feltétlenül ajánlott. A macskák ragadozók, vagyis állati eredetű ételek szükségesek a túlélésükhöz. Számukra tehát ideálisak a magas fehérjetartalmú étrend, valamint a nyers húsban található anyagok, például zsírsavak, taurin és más esszenciális vitaminok. A macskák nyers étkezését támogatók szerint célszerű a vadmacska étrendjén tartani kedvencünket – amely egyébként a nyers húson kívül csontokat és belsőségeket is tartalmaz –, mivel a hús főzése során elveszhetnek a létfontosságú tápanyagok.

Ezért Nem Ehet A Macska Nyers Húst
Minimális mennyiségben ehet a macska nyers húst, feltéve, ha kellően elővigyázatosak vagyunk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Csakhogy 2012-ben az American Animal Hospital Association és az Association of American Feline Practitioners közleményt adott ki a nyers étrend ellen: eszerint a nyers koszt veszélyes a cicák számára, mivel az emberi fogyasztásra szánt húsok kórokozókkal fertőzöttek lehetnek. A nyers húsban található baktériumok közül sok átterjedhet az emberekre is az élelmiszerrel, a kisállattal vagy a környezeti felületekkel való érintkezés útján. Ezen organizmusuk többsége ráadásul többszörös rezisztenciát mutat az ismert humán vagy állatgyógyászati felhasználásra szánt antimikrobiális anyagokkal szemben. Ezért a legjobb módja annak, hogy macskánk biztonságban legyen, hogy konzultáljunk állatorvossal, mielőtt bármilyen új ételt, különösen nyers húst vezetnénk az étrendjébe.

Mi a baj a nyers hússal?

Paraziták és baktériumok: bár a macskák jobban meg tudják emészteni a nyers húst az embereknél, ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy súlyos betegségeket kapjanak a káros baktériumok és paraziták miatt. Schmid szerint bármilyen típusú nyers hús fogyasztása potenciális veszélyt jelenthet az állatokra a baktériumokkal, különösen a Salmonellával és a Campylobacterrel, valamint a parazitákkal való érintkezés, amelyek mindegyike emésztő- és bélrendszeri zavarokat okozhat. Ha a nyers hússal történő etetés után ennek a jeleit tapasztaljuk kedvencünkön, azonnal vigyük állatorvoshoz.

Csontok: az állatorvos szerint az apró csontdarabok súlyosan károsíthatják a macskát, mivel a nyers csirkében található csontok beragadhatnak a nyelőcsőbe, a gyomorba vagy a bélrendszerbe, és fulladásveszélyt okozhatnak. Egyes esetekben az éles csontdarabok átszúrhatják a bélrendszert, ami életveszélyes vérmérgezést okozhat.

Tápanyaghiány: ahogy Schimd fogalmaz, a nyers hús önmagában nem pótolhatja mindazon tápanyagokat, amelyekre a macskáknak szükségük van. A macskáknak megfelelő mennyiségű taurint is kell kapniuk, ami elengedhetetlen a szívegészséghez. Az állatorvosok által jóváhagyott macskaeledelek a legjobb módjai annak, hogy biztosítsuk cicánknak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez szükséges alapvető tápanyagokat.

Nem Ehet A Macska Nyers Húst
Bizonyos esetekben nem ehet a macska nyers húst, például ha az már nem friss (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Amennyiben kedvencünk akaratunk ellenére elcsent és megevett egy darab nyers húst, fontos, hogy tartsuk rajta a szemünket a nap folyamán, és ha étvágytalanságot, hányást, hasmenést és letargiát észlelünk nála, akkor azonnal mutassuk meg őt állatorvosnak.

Hogyan tálaljuk biztonságosan a nyers húst cicánknak, miután az állatorvos engedélyezte ezt?

Csak friss húst adjunk neki: a hús kiválasztásában és kezelésében legyünk éppoly körültekintők, mint saját ételeinkkel szemben. Ha a macska nem hajlandó megenni a húst, az annak a jele, hogy valami nincs rendben vele. A hús vagy már romlandó félben van, vagy klórral hintett, amit egyes hentesüzletekben az élettartamának meghosszabbítására használnak.

Gondosan készítsük elő az ételt, mielőtt a macska elé kerül: a húst mindig tiszta késsel, tiszta felületen vágjuk, és tálalás előtt távolítsuk el belőle a csontokat. Csak annyit tegyünk a cica elé, amennyit együltő helyében meg tud enni; a maradékot dobjuk ki. Ugyanez igaz arra is, amit a tálkájában hagy, mert miután a hús eléri a szobahőmérsékletet, már nem fogyasztható. Ha a macska befejezte az evést, mossuk ki a tálkáját szappannal és forró vízzel.

Tisztítsuk meg a felületeket, hogy elkerüljük a baktériumok és kórokozók terjedését: a nyers csirke előkészítése során alaposan tisztítsuk meg a feldolgozására szolgáló felületeket, vagyis a vágódeszkát és a konyhapultot, hogy elkerüljük a veszélyes baktériumok és kórokozók terjedését. Ha egyszerűbb (és biztonságosabb) módon etetnénk macskánkat, a húst megfőzhetjük vagy grillezhetjük hozzáadott só vagy fűszerezés nélkül. Az olyan népszerű fűszerek, mint a fokhagyma, a hagyma és a só mérgezőek a macskákra, ezért kerülendők.

Boratókép forrása: Shutterstock/puzzlepix

/csalad/kisallat/ehet-a-macska-nyers-hust/