Barion Pixel Hogyan állapítható meg legegyszerűbben a kiscica neme? – Coloré

Hogyan állapítható meg legegyszerűbben a kiscica neme?

2022. 05. 14.

Az új alom születésekor a gazdik bizonyára szeretnék kideríteni a kiscica nemét, ám a válasz nem mindig egyértelmű. Íme pár jó tanács a meghatározásukhoz.

Ha éppen egy mostanában született alomról kell gondoskodniuk, akkor az egyik első dolog, amit sokan meg akarnak tenni, hogy kiderítsék az újszülött cicák nemét. A bársonytalpúak esetében azonban a válasz nem mindig egyértelmű: a fiatal hímek és nőstények nagyon hasonlítanak egymásra, ezért íme néhány tipp a nemük meghatározásához.

A kiscica nemének meghatározása egyszerűen

A legkézenfekvőbb első lépés a cica nemének kiderítéséhez benézni annak farka alá. Ez rövid szőrű cicák esetén egyszerűbb, a hosszú szőrűeknél azonban előfordulhat, hogy félre kell fésülni a felesleges szőrt. Illetve mindenekelőtt le kell fektetni a kicsit egy törülközőre, és óvatosan felemelni a farkát. Figyelem: a macskákat tilos a farkuknál fogva felemelni!

Kiscica Neme
Kiscica neme: a bal oldali nőstény, a jobb oldali hím (Kép forrása: CAITLIN-MARIE MINER ONG)

A kiscica neme nőstény, ha a hüvely függőleges nyílása csaknem közvetlenül a végbélnyílás alatt helyezkedik el: első ránézésre úgy tűnik, mintha összekapcsolódna a kettő, és egy „i” betűt formálna. Szintén érdemes tudni, hogy a végbélnyílás és a hüvely között azért kevés a szőr, mert túl közel vannak egymáshoz. A hímnek a végbélnyílás közvetlenül a faroktő alatt helyezkedik el (akárcsak a nőstényeknél), csakhogy alatta a heréket tartalmazó herezacskó látható. A pénisz a herezacskó alsó részében van. Ahogy cseperednek, úgy lesznek egyre nagyobbak a herezacskó, így ekkor már könnyen megkülönböztethetőek hímek a nőstényektől.

Mi a kapcsolat cicák színe és neme között?

Carlene Strandell, a Smitten with Kitten non-profit cicamentő szervezet igazgatója és alapítója szerint a szőrszín segíthet meghatározni a kiscica nemét. „A trikolor macskák, például a kalikók és a teknőctarkák általában nőstények.” Érdekes tény: a kalikó és a teknőctarka macskák szinte mindig nőstények, mivel ezeket a színmintákat nemhez kötött gének okozzák.

A teknőctarka cicák tényleg mindig nőstények?

A tarka, vagy tudományos nevén calico színezetű macskák genetikai eredete visszanyúlik egész az ókori Egyiptomig, innen terjedtek el a mediterrán vidékeken. A calico színezetű macskák nem számítanak külön fajtának, egyszerűen egy olyan színmintázatról beszélünk, amely megannyi macskafajta bundájában megjelenhet.

Inaktivált kromoszómák

A calico macskák vizsgálatával már a második világháború kezdetétől foglalkoztak, a genetikusokat ugyanis lenyűgözte, hogy létezik egy olyan mintázat, melynek kialakításában csupán néhány gén, valamit azok mutációi játszanak szerepet. Murray Barr genetikus fedezte fel elsőként az úgynevezett Barr-testeket, de még újabb tíz év eltelt, mire a kutatók rájöttek, hogy a nőstények két X ivari kromoszómáinak egyik, inaktiválódott példányából fejlődtek ki.

Calico Kiscica Neme
A kiscica neme szinte mindig lány a calico macskáknál (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A nőstény macskák egyik X-kromoszómájának inaktiválódása egy lyonizáció nevű folyamat során történik, és azért szükséges, hogy az X-kromoszóma génjei ne forduljanak elő kétszer nagyobb arányban a hímekéhez képest. A kiscica nemét és bundájának színét számos gén befolyásolja, ám ami most számunkra érdekes, az az X-kromoszómán található.

Ha az egyik génváltozat (allé) megjelenik a kromoszómán, a macska (legalább részben) narancssárga lesz, ám ha a másik allé bukkan fel, akkor a szőrszín fekete lesz. A narancsszín kialakításáért a feomelanin, míg a feketéért az eumelanin színanyag felel. Ha a nőstény narancssárga vagy fekete allélokat örökölt szüleitől, akkor egyértelműen ilyen színű foltjai lesznek. Ugyanez elmondható a legtöbb hímre is, hiszen ők csak egy X-kromoszómával rendelkeznek az Y mellett. Ám ha a nőstény macska egy narancs és egy fekete alléval rendelkezik, úgy az adott sejt olyan színű festékanyagot termel, amelyet a nem inaktiválódott X-kromoszóma kódol. Vagyis a bundáján narancssárga és fekete folt is helyet kap.

Nagyon ritka az, hogy egy calico színezetű kiscica neme nőstény. Ez csak abban az esetben történhet így, ha egy kromoszóma-rendellenesség miatt a sejtekben az Y kromoszóma mellett két X van. Az ilyen kandúrok szinte mindig terméketlenek, kivéve minden háromezredik példányukat. A színezettséget azonban még ők sem örökítik tovább, hiszen ők az Y-kromoszómájukat adják az utódnak, ami nem befolyásolja a bunda színét.

Jogos a kérdés, hogy és mi a helyzet a calico macskák bundájának fehér sávjaival? Azok miért lesznek fehérek? Nos ennek oka egy másik, pettyező nevű gén (spotting gene). A pettyező génnek számos allélje van, amik eltérő mértékben lassítják a festékanyagot termelő melanociták bőrbe jutását. A szőrszínbe viszont csak azok a melaconiták „szólhatnak bele”, amelyek elérik a bőrt az embrionális fejlődés során. Ha a bőr adott területére nem kerültek melaconiták, a bunda azon a ponton fehér lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix