Barion Pixel Gyereknevelés: Tökéletes szülő nem létezik – Coloré

Gyereknevelés: Tökéletes szülő nem létezik

2023. 03. 03.

A gyereknevelés az utóbbi években nagyon megosztó téma lett. Mindenki osztogatja a tanácsokat, de senki sem tudja, mi lenne a tökéletes. Ki nevelheti a gyereket? A szülők? Nagyszülők? Az iskola vagy az óvoda dolga? Hogyan? Milyen módszerekkel? Mit lehet megengedni?

A kutatások azt mutatják, hogy a gyerek önbecsülésére kell sok energiát fordítani a gyereknevelésben, inkább a tekintélyt kell elérni, mint a tekintélyelvűséget. Hallgasson rád, tiszteljen és bízzon benned, sem mint féljen tőled. Fontos, hogy állítsunk fel szabályokat. Ne csak büntessünk, hanem dicsérjünk is.

Növeld az önbecsülését

Már csecsemőként fejlődik az öntudatuk, szülőként pedig különösen lényeges a visszacsatolás tőled. A dicséret, bármilyen kicsik is, nagyon fontos. Ha hagyod, hogy önállóan végezzenek dolgokat, akkor képesnek és erősnek érzik magukat. Ezzel szemben a megjegyzések, a lekicsinylés vagy egy gyermek kedvezőtlen összehasonlítása a másikkal azt fogja éreztetni velük, hogy értéktelenek.

Például az iskolában ne másokhoz mérd a teljesítményét, hanem azt figyeld, hogy ő mennyit időt és energiát fektetett egy feladat elvégzésébe. Nem mindenki egyforma, így egy dolgozatra felkészülni, van, aki egy óra is elég, még mások napokig próbálják elsajátítani a tananyagot. Figyelj arra is, hogy az iskolában a tanárok hogyan veszik ki a részüket a gyereknevelésből. A testvérek összehasonlítása gyakori hiba lehet a részükről. Ha az idősebb jól teljesített egy tantárgyban, ugyanaz a tanár azt éreztetheti a kisebbel, hogy kevesebb, csak mert nem ugyanabban jó, vagy nem annyira ügyes valamiben.

gyereknevelés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Állíts fel korlátokat, és legyél következetes 

A minap a következő szituációnak voltam a szemtanúja, ahogy mentem át egy parkon. Apuka már vitte volna haza a kislányát, de ő még nem akart menni. Sőt, ráparancsolt az apjára, hogy kergesse meg.

Nem, megyünk már haza

– válaszolt az apuka. Mire a kislány nagyot dobbantott, majd közölte:

Nem, fogócskázni fogunk!

Apuka pedig elkezdte kergetni a gyereket.

Fontosak az általad felállított korlátok, szükségük van rájuk, hogy felelős felnőttekké váljanak. A házirend segít a gyerekeknek megérteni az elvárásaidat és fejleszteni az önkontrolljukat.

A szülők által elkövetett gyakori hiba az, hogy nem vállalják a következményeket. Nem fegyelmezheted a gyerekeket, amikor egyik nap visszabeszélnek, másnap pedig figyelmen kívül hagyod ezt a fajta viselkedést. A következetesség a gyereknevelés alapja.

Szánj rájuk és a gyereknevelésre időt

Néha a szülőknek és a gyerekeknek nehéz összejönni még egy családi étkezésre is, nemhogy minőségi időt tölteni együtt. Reggel kelj fel 10 perccel korábban, hogy gyermekeddel együtt reggelizz, vagy hagyd a mosogatóban az edényeket és sétáljatok egyet vacsora után. Azok a gyerekek, akik nem kapják meg a szüleiktől azt a figyelmet, amit szeretnének, gyakran rosszul viselkednek, mert így biztosan felfigyelnek rájuk.

Úgy tűnhet, hogy a tizenéveseknek kevesebb odafigyelésre van szükségük szüleiktől, mint a fiatalabbaknak. Azonban a szülőknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy elérhetőek legyenek, amikor szeretne beszélni vagy részt venni a családi tevékenységekben.

Azonban ne érezz bűntudatot, amiért dolgozó szülő vagy. Ettől nem leszel rossz anya, vagy apa, csak az egyensúlyt kell megtalálnod a két világod között. Gyakori hiba, hogy azok a szülők, akik kevés időt tudnak tölteni a lurkóikkal, elhanyagolják a gyereknevelést, és ajándékokkal, játékokkal halmozzák el őket, pedig inkább csak a figyelmedre lenne egy kicsit szükségük. A gyermekek iránti szeretet kimutatása elősegíti a biztonságos kötődés kialakítását, a későbbiekben is könnyebben lesz képes a szeretetteljes kapcsolatok teremtésére.

Legyél mellette bármi történik

Legyél a biztonságos bázisa, ahová mindig visszatérhet. Nevelj kötődő gyermeket azzal, hogy melegszívű, nyitott és érzékeny szülő vagy. A biztonságosan kötődő fiatalok rugalmasabbak, több pozitív viselkedést mutatnak, kisebb köztük a középiskolai lemorzsolódás és jobb a mentális egészségük.

Amikor szemben álltok egymással, akkor is kerüld a hibáztatást, kritizálást vagy a hibakeresést, ami sérti az önbecsülését és haragot okozhat. Ehelyett próbálj bátorítani, még akkor is, ha fegyelmezed.

Tökéletes szülő nem létezik, ezért az is egy kihagyhatatlan szempont, hogy ezt elfogadd. Vannak erősségeid és gyengeségeid. Ismerd fel képességeidet, és eszerint cselekedj.

gyereknevelés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Kids Health, Parenting for Brain, The New York Times

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix