Barion Pixel Nehezen alszik el a gyermeked? Könnyítsd meg a lefekvési időt – Coloré

Nehezen alszik el a gyermeked? Könnyítsd meg a lefekvési időt

2022. 11. 12.

A lefekvési idő sok családot állít komoly próbatétel elé. A gyerekek nagyon kreatívak és kitartók tudnak lenni, ha arról van szó, miért nem akarnak aludni.

A lefekvési idő közeledtével a gyerekek gyakran izgatottá válnak, nem akarják, hogy szüleik ágyba dugják őket. Kreatívan és kitartóan próbálják meg eltolni az elalvást, a legkülönfélébb módszerekkel, legyen szó egy újabb esti meséről, egy másik pizsamáról vagy egy pohár vízről. Alanna McGinn alvástanácsadó „véget nem érő lefekvés előtti rutinnak” nevezi ezt, és biztos lehetsz benne, hogy nem te vagy az egyetlen szülő, aki emiatt szenved. Akad néhány stratégia, ami azonban segíthet abban, hogy be tudjátok tartani a lefekvési időt.

Ragaszkodj a lefekvési idő rutinjához

Alakítsd ki a gyermeked esti rutinját. Azokat a kifogásokat, amiket általában fel szokott hozni, hogy húzza a lefekvési időt, építsd bele a mindennapjaiba. Ezzel lefárasztod őt, egyúttal a kifogásokat is kipipálhatod.

Kínálj választási lehetőséget

Ha hirtelen megéheznek, és harapnivalóra van szükségük, ahelyett, hogy feltennéd a nyitott kérdést: „Mit szeretnél enni?”, inkább választási lehetőséget adj: „Almaszeleteket vagy banánt szeretnél?” Ne azt kérdezd: „Melyik pizsamát szeretnéd?”, hanem „Az űrhajósat vagy kiskutyásat szeretnéd?”

Fontos, hogy amikor a gyerek átveszi az irányítást a lefekvési idő felett, a szülő visszaszerezze azt, és megmutassa, hogy még mindig ő diktálja a szabályokat. A határok kijelölése fontos lépés a gyereknevelés minden területén.

Lefekvési idő
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Családi szinten legyen prioritás az alvás

Határozzatok meg rendszeres lefekvési- és ébredési időpontokat az egész család számára, és tartsátok be azokat – igen, még hétvégén is. A gyerekek akkor alszanak eleget, ha lefekvés után 15-30 percen belül már az álmok birodalmában járnak, reggel pedig könnyen felébrednek.

Dolgozzatok csapatként

Ha pároddal együtt neveled a gyerekeket, akkor fontos, hogy előzetesen megbeszéljétek és megállapodjatok az „alvási stratégiában„, és csapatként dolgozzatok együtt annak következetes végrehajtásában. Ellenkező esetben nem várhatjátok el gyerektől, hogy tanuljon vagy megváltozzon a viselkedése.

Ne kérdéseket tegyél fel, hanem kéréseket fogalmazz meg

Ha azt kérdezed , hogy „Felveszed a pizsamád?”, fel kell készülnöd az őszinte válaszukra: NEM! Inkább kérd meg őket határozottan, hogy vegyék fel a pizsamát.

Alakítsd játékká a lefekvési idő rutinját

Kérd meg a gyermeked, hogy találja ki, melyik lépés következik éppen a lefekvés rutinjában. Használhatsz szemléltető eszközöket, képeket, listákat. Ne matricákat ossz, ha valamit jól csinált, hanem írjatok együtt egy listát, vagy ha kicsi még hozzá, használjatok képeket, ő pedig tegyen egy matricát vagy pipát a feladat mellé, amit már elvégeztetek.

Tanítsd meg nekik, hogy az alvás fontos

Ez magától értetődőnek hangzik, de a gyerekeknek meg kell érteniük, hogy azt akarod, hogy aludjanak, mert az nekik jó és fontos, neked pedig a munkád része, hogy vigyázz rájuk – nem csak azért küldöd őket ágyba, hogy ne nézhessék a Netflixet. Ahogyan megértik az egészséges táplálkozás fontosságát, az emberekkel való kedves bánásmódot, meg kell érteniük az alvás fontosságát is.

Öltözködés és szobahőmérséklet

Mindenki jobban alszik egy hűvös, de nem túl hideg szobában. Alapvető szabály, hogy a gyermeket úgy öltöztesd fel, ahogyan te magad öltözöl, szem előtt tartva, hogy a nagyon kisgyermekek éjszaka gyakran lerúgják a takarót, és nem tudják visszatakarózni.

Készülj harapnivalóval

A gyermekeknek napi háromnál több étkezésre van szükségük, ezért egy kis snack lefekvés előtt segíthet a jobb alvásban. Az egészséges lehetőségek közé tartozik a teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel, a graham-keksz vagy valamilyen gyümölcs. Kerüld a nehéz, zsírosabb ételeket, ilyenkor már csak könnyű falatokat adj nekik, mert a túlzottan teli gyomor megzavarhatja az alvást.

Lefekvési idő
Forrás: Shutterstock

Megfelelő környezet

A lefekvési idő betartását az is segíti, ha megfelelő környezetet teremtesz az alváshoz. Fontos, hogy sötét és csendes legyen a szobájuk. Ha gyermeked fél a sötétben, kapcsolj fel egy kis éjszakai lámpát, vagy hagyd égve az előszobában a villanyt, és nyitva a hálószobája ajtaját.

Fontos a biztonságérzet

A lefekvés az elszakadást jelenti, ami ijesztő lehet a kisgyerekek számára. Sokan közülük nem szeretnek egyedül maradni. Segíthet, ha valamilyen személyes tárgyat, például babát, macit vagy takarót adsz nekik. A biztonság és kontroll érzését nyújtja, amely megnyugtatja őket mielőtt elaludnának.

Forrás: Huffpost, Grow by WebMD

Borítókép forrása: Shutterstock