Barion Pixel 6 módja annak, hogyan beszélgess egy tinédzserrel a szexről – Coloré

6 módja annak, hogyan beszélgess egy tinédzserrel a szexről

2022. 12. 22.

A szexről beszélgetni rettentően kínos lehet a gyerekünkkel, pedig talán egyik legfontosabb szülői feladat. Összeszedtünk néhány tippet, hogy kellemesebbé tegyük a beszélgetést egy tinédzserrel a szexről.

Sok szülő rémálma a tinédzserkor és szex témájának megjelenése. Rengetegen próbálják kerülni, hogy ilyen kényelmetlenségekről kelljen beszélniük. Néhány szülő úgy gondolja, hogy az iskola dolga a felvilágosítás, mások szerint ott az internet, a gyerek majd megkeresi azt, amire kíváncsi. De míg az első esetben a tanárok általában a szülőre tolják át a feladatot, addig a második komoly veszélyeket is rejthet, ugyanis az interneten nemcsak a helyes információk, hanem rengeteg tévedést, sőt, kifejezetten ártó dolgokat is lehet találni.

Valójában nem szabad félni ettől a beszélgetéstől, és nagyon fontos, hogy leüljünk a gyerekeinkkel. Összeszedtünk néhány tippet, hogy hogyan beszélgess egy tinédzserrel a szexről.

Ne tarts előadást

Talán neked ismerős (nekem konkrétan az iskolából), amikor bejött egy meghívott előadó, aki csupán azt sorolta, hogy miért ne szexeljen valaki. Ezt ne csináld! Te is biztosan kínosan, a szemed lesütve figyelted a padodon lévő firkákat, amikor erről oktattak ki. Tudod, hogy ez az utolsó dolog, amit egy tinédzser hallani szeretne. Valljuk be: ha egy tinédzser azt mondja, hogy készen áll a szexre, valószínűleg már utánanézett egy kicsit a témának. Ha pedig csak ezeket hallja tőled, hamar el fog zárkózni.

Ez nem egy egyszeri esemény

Nyilván ez a világ legkínosabb beszélgetései között lesz, amin valaha át kellett esned, de ne akarj gyorsan túl lenni rajta és egyszeri alkalomra korlátozni. A szexről és a szexualitásról való beszélgetésnek folyamatos kell lennie. Olyan, amely kibontakozik az idő múlásával, és az egészséges szexualitással kapcsolatos értékeket megerősíti. Fontos, hogy ne csak a helyes tényeket hangsúlyozd, hanem azt is, hogyan hozzanak egészséges és biztonságos döntéseket a szexről. A kutatások azt mutatják, hogy azok a szülők, akik nyíltan beszélnek a szexualitásról gyermekeiknek, nagyobb befolyást gyakorolnak gyermekeik szexuális viselkedésére, ahogy nőnek.

tinédzserrel a szexről
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Így beszélgess egy tinédzserrel a szexről: legyél őszinte

Ha szeretne veled beszélgetni a szexről, valószínűleg lesznek kérdései a te tapasztalataidról is. Megvártad, míg idősebb lettél? Miért? Megbántad, hogy fiatalon szexeltél? Beszélj a tinédzserrel az első alkalomról, hogy segíts nekik feldolgozni az érzéseiket. De ne sugalld neki azt, hogy azt kell csinálnia, amit mondasz. Azt sem érdemes hangsúlyozni, hogy véletlenül se csinálja úgy, ahogy te. Inkább csak meséld el, te mit bántál meg, ő pedig magától tanul belőle.

Kezdd el korán

Nem feltétlenül kell megvárnod, amíg ő felhozza témát. Nem is feltétlen a szexről kell szólnia ezeknek a beszélgetéseknek, lehet szó a párkapcsolatokról, az egyenlőségről, hogyan bánjanak egymással, az önbecsülésről és a másik tiszteletéről.

Általánosságban elmondható, hogy a tinédzserek könnyebben megvitatják az értékeket és a biztonságot magában foglaló témákat folyamatos beszélgetésként, mintha ajtóstól rontunk a házba a szex témával. Így ezek a beszélgetések természetesnek fognak hatni, ők is könnyebben megnyílnak, kínosnak kevésbé lesz majd mondható.

Légy elfogadó és nyitott

Amikor egy tinédzserrel a szexről beszélgetsz, legyél mindig nyitott és elfogadó. Sosem tudhatod biztosan, hogy mennyire bizonytalan, milyen kérdései vannak. Hallgasd meg, lehet, hogy nincs tisztában a szexualitásával, ne ítélkezz. Előfordulhat, hogy elő akar bújni neked, sosem tudhatod, hogy kit szeret. Az intimitás minden formájával kapcsolatban legyél nyitott, hiszen sok minden érdekelheti, a szex és a szexualitás is sokrétű.

Győződj meg arról, hogy a beleegyezés szabályai kristálytiszták

Nem elég azt mondani fiaidnak, hogy „nem azt jelenti, hogy nem”, mert a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a férfiak, különösen az egyetemista korúak, még mindig nehezen tudnak különbséget tenni a szexuális érdeklődés és a beleegyezés között. Győződj meg róla, hogy gyermeked tudja a különbséget, valamint meséld el neki, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor valaki nem tud tájékozott beleegyezését adni (pl. ittas állapotban).

Ezenkívül tisztázd vele azt is, hogy soha nem kell semmit sem megtennie, ami miatt kényelmetlenül érzi magát a partnerével.

tinédzserrel a szexről
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Scarry Mommy, Parent and Teen

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/csalad/gyerek/beszelgetes-egy-tinedzserrel-a-szexrol/