Barion Pixel 5 tipp örökbefogadó szülőknek, ha gyereket vennének magukhoz – Coloré

5 tipp örökbefogadó szülőknek, ha gyereket vennének magukhoz

2022. 11. 24.

Magyarországon is egyre több az olyan pár vagy egyedülálló, aki szívesen vállalkozik arra, hogy örökbefogadott gyermeket nevelje fel sajátjaként.

Hazánkban elsősorban házaspárok tudnak örökbe fogadni gyereket, egy törvénymódosítás által két éve az egyedülállók vagy élettársak számára ez a lehetőség szinte egyenlő lett a nullával.

gyerek
Forrás: Unsplash

Az örökbefogadás első lépése, hogy a pár jelentkezik az illetékes Tegyesznél, amely megkezdi az alkalmassági folyamatot. Ha ezen keresztül jut a pár, a megjelölt paraméterektől függően rövidebb-hosszabb várakozási idő következik. Erről részletesen lehet olvasni az örökbe.hu oldalon. Ha valaki olyan szerencsés, hogy végül gyermeket ajánlanak ki neki, és a 30 napos kihelyezést követően állandósul az örökbefogadás, a soha véget nem érő szülői út megkezdődhet. Ehhez álljon itt 5 hasznos tanács.

Töltsük hasznosan a várakozást

Az, hogy ki mennyit vár a gyermekre, teljesen az egyedi paraméterektől függ, illetve a család nyitottságától. A várakozás sokszor gyötrelmes és embert próbáló, éppen ezért töltsük aktívan. Vegyünk részt speciális szemináriumokon, beszélgessünk szakemberekkel, gondolkodjunk intézményeken, ha közeledik az idő, készüljünk fel a gyerekszobával, de ne essünk túlzásba és ne görcsöljünk rá.

Ne terheljük túl ingerekkel

A megérkező kicsinek nagyon fogunk örülni, és szeretnénk mindent és azonnal megadni neki. Mind anyagi, tárgyi értelemben, és akár érzelmiben is. Ez a gyereknek azonban óriási változás, így ha elhalmozzuk azonnal száz játékkal, és rázúdítjuk a kimaradt éveink szeretetét, az sokkolni fogja, mintsem segíteni. Eleinte egyszerűen rendezzük be a szobát és az életterét, fokozatosan vezessük be az új dolgokat, családtagokat, és bármennyire is nehéz, a szeretetet is az ő igényéhez mérten kell adagolni.

gyerek
Forrás: Unsplash

Építsük ki a biztonsági hálónkat

Nemcsak a gyereknek, nekünk is kell a támogató háttér. Még a gyerek megérkezése előtt érdemes magunk köré gyűjteni azokat a személyeket, családtagokat, kisgyerekes barátokat, akikhez fordulhatunk, és akikre számíthatunk váratlan helyzetben, vagy ha csak kibeszélnénk magunkból a hirtelen szülőség nehézségeit.

Legyünk türelmesek önmagunkkal

A “szerelem első látásra” egyáltalán nem biztos, hogy jön örökbefogadásnál – és ezzel nincs semmi gond. Hagyjunk időt magunknak is, megismerni a gyermekünket. Illetve a szakemberek is úgy vélik, a szeretet és a kötődés a közös programok, a gondoskodás által fog kialakulni.

Ne legyen tabu

Nagyon fontos, hogy az örökbefogadás a család belső ügye, de nem lehet sosem tabu a gyermeknek. Alapvető, hogy életkorának megfelelően tudjon róla, hogy nem vér szerint érkezett a családba, de ez akkor is természetes és igazi dolog. A saját szintjén mindig biztosítani kell, hogy beszélhessen, kérdezhessen róla. Ne érezze ezt rejtegetni való titoknak vagy negatívumnak. Egy bizonyos kor után pedig a szülőnek magának kell segítenie a gyökérkeresést, ha lesz erre igénye, és nem kell ettől sem megijedni vagy tabusítani.

Forrás: healthline.com

Borítókép forrása: Northfoto