Anyák napja a világ körül: az USA-ban egyszer majdnem betiltották

2022. 05. 01.

Noha édesanyák az emberiség kezdete óta léteznek, az anyák napja, mint hivatalos ünnep azonban egészen új „találmány”. Íme, a története.

Az anyák napja – mint oly sok más történet -, egy édesanya és lánya közötti elválaszthatatlan kötelékkel indult.

Az ünnep története

Ann Reeves Jarvis, ismertebb nevén Mother Jarvis, főállású édesanya volt, vasárnaponként pedig Nyugat-Virginia vidéki részén gyerekeket tanított – egészen az 1861-es polgárháború kitöréséig. Az emberi jogok és az anyák elkötelezett aktivistája lett, aki kezdetben „anyák napi mozgalmakat” szervezett. A rendezvényeken az anyák elsajátíthatták az alapvető egészségügyi, higiéniai és gyermeknevelési ismereteket, hogy aztán leküzdhessék az egészségtelen életkörülményeket, amelyek miatt sok gyerek lebetegedett, többen pedig meg is haltak. Jarvis ezt követően „női brigádokat” szervezett a sebesült katonák megsegítésére, valamint megalapította az „anyai barátság” napját, hogy javítsa a korábbi Uniós és Konföderációs családok közötti kapcsolatokat. Hiszen ha valaki képes lecsillapítani egy heves vitát, akkor az egy anya.

Anna Jarvis Anyak Napja
Anna Jarvisnak köszönhetően ünneplik ma az USA-ban az anyák napját (Fotó: Buzzfeed)

Az aktivistának volt egy lánya, Anna Maria Jarvis, aki odaadó tanítványa volt, és egészen kiskorától kezdve édesanyja mellett szolgált. Ahogy az anyja egészsége megromlott, a kislány lett a gondozója. Ann végül 1905. május 8-án, szívproblémák miatt meghalt. Annát, aki ekkor már maga is fiatal édesanya volt, letaglózta a veszteség. 1906-ban meghívta barátait és családját egy különleges istentiszteletre, hogy leróják tiszteletüket édesanyja halálának egyéves évfordulóján. Anna minden jelenlévő édesanyára szegfűt tűzött, merthogy ez volt Ann kedvenc virága. (Talán innen ered az anyák napi virágok eredete…) A megemlékezés olyannyira megindítóra sikeredett, hogy szeretteivel eldöntötték, minden májusban folytatják a hagyományt. (Idővel kiterjesztették az ünnepet a többi édesanyára is.)

Jarvis kampányba kezdett kedvenc ünnepének népszerűsítésére: leveleket és petíciót írt a politikusokhoz, valamint minden alkalmat megragadott arra, hogy édesanyjáról beszéljen. 1915-ben erőfeszítéseit siker koronázta, Woodrow Wilson elnök hivatalos ünneppé nyilvánította az anyák napját az Egyesült Államokban, amelyet azóta május második vasárnapján tartanak.

Mikor ünneplik az anyák napját a világ más országaiban?

Világszerte több mint ötven országban hivatalos ünnep az anyák napja. Sok helyen – Amerikához hasonlóan – május második vasárnapján emlékeznek meg az édesanyákról, így például Ausztráliában, Brazíliában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, a Fidzsi-szigeteken, Új-Zélandon, Tajvanon és Venezuelában is. Ami szintén közös ezekben az országokban, hogy anyák napján virággal, boltban vásárolt vagy kézzel készített ajándékokkal, illetve édességgel lepik meg az édesanyákat. Más helyeken azonban eltérő napot, és adott esetben más formáját választották a megemlékezésnek.

Egyiptom

Sok közel-keleti országban, köztük Egyiptomban, Iránban, Irakban és Bahreinben, március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőségen ünneplik az anyák napját. Az egyiptomiak az ünnepet Ízisz, az anyaság eszményének tekintett istennő tiszteletére kezdték. Napjainkban az egyiptomi gyerekek köszönőleveleket írnak édesanyjuknak, és aznap az összes házimunkát elvégzik helyettük.

Magyarország

Magyarországon ma, azaz május első vasárnapján tartják az anyák napját. A kisgyermekek kézzel készített kártyákat és egyéb apróságokat készítenek édesanyjuknak, sokan pedig énekelnek is. Hazánkban az orgona az ünnep hivatalos virága, így sokan ezzel kedveskednek az anyukájuknak.

Írország

Az írek a nagyböjt negyedik vasárnapján ünneplik az anyák napját. Az ünnepet azzal kezdik, hogy részt vesznek egy különleges, Máriának, Jézus anyjának szentelt istentiszteleten. Ezt követően a gyerekek kézzel szedett csokrokkal és apró ajándékokkal lepik meg édesanyjukat.

Izrael

Az izraeli anyák napját a Svát harmincadik napján ünneplik, ez egy szombati nap, ami január 30. és március 1. közé esik, a zsidó naptártól függően. Érdekesség, hogy a helyi kormány a családok napjának minősítette az anyák napját az 1990-es években, mintegy elismerve ezzel a modern családok változó szerepét és szerkezetét.

Oroszország

Oroszországban november utolsó vasárnapja anyák napja, ám ez csupán egy formális megemlékezés, mivel az orosz anyákat hivatalosan a nemzetközi nőnapon, március 8-án ünneplik. Az emberek ilyenkor virágot adnak édesanyjuknak, illetve tiszteletüket kell tenniük életük minden anyai alakja előtt, beleértve a nagymamákat, az anyósokat és nagynéniket is.

Érdekességek az anyák napjáról

  • Az USA-ban több telefonhívást indítanak anyák napján, mint az év bármely más napján, így a telefonhasználat ilyenkor 37 százalékkal nő.
  • Az alapítója nyomán az Egyesült Államokban továbbra is a szegfű az ünnep hivatalos virága.
  • Az ünnepi virág- és növényvásárlások egynegyede anyák napjához kötődik a tengerentúlon.
  • Az anyák napja az év legforgalmasabb napja az éttermek számára Amerikában, és a villásreggeli a legnépszerűbb étkezés.
  • Anna M. Jarvis mindössze öt évvel azután, hogy sikerült hivatalos ünneppé nyilváníttatnia, megpróbálta betiltatni az anyák napját. Merthogy szerinte túlságosan kereskedelmi célú lett, ezért 1948-ban bekövetkezett haláláig gyűlölte ezt a napot.
  • Az üdvözlőlap világszerte a legnépszerűbb anyák napi ajándék, évente több mint 120 millió darabot adnak postára ilyenkor.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix