Barion Pixel Közeleg az apák napja: kalandoroknak túraútvonalakat, amatőr séfeknek bejáratott éttermeket ajánlunk ajándék gyanánt – Coloré

Közeleg az apák napja: kalandoroknak túraútvonalakat, amatőr séfeknek bejáratott éttermeket ajánlunk ajándék gyanánt

2023. 06. 15.

Ugyan az anyák napjának vége, nem érdemes messzire hajítani a csomagolópapírt, hiszen június 18-án az édesapákat ünnepeljük. Noha olykor az édesanyák számára is nehéz vásárolni, az édesapák esetében sincs egyszerű dolgunk, hiszen gyakran tűnhet úgy, hogy nekik mindenük megvan, amire vágynak. Cikkünkben különböző apatípusoknak – az amatőr borászoktól kezdve a kalandvágyó természetjárókig –, gyűjtöttünk össze ajándékötleteket, hogy megkönnyítsük a készülődést a nagy napra.

Erő, szeretet, egyensúly, védelem, tisztelet, odaadás, bátorság. Apák napja közeledtével akarva-akaratlanul is elgondolkodunk azon, mit jelent számunkra „életünk első férfija”, akinek a figyelméért olykor ádáz csaták dúlnak az anyukák és lányaik között. Egy dolog azonban bizonyos: olyan fontos szerepet töltenek be mindannyiunk életében, akárcsak a hajó vasmacskája: stabilitást és biztonságot nyújtanak az olykor kiszámíthatatlan tűnő tengeren. 

Rendhagyó ajándék-ajánlónkban az édesapák sokféleségét ünnepeljük, hiszen bátran szemezgethetnek belőle azok, akiknek amatőr séf, netalán igazi sármőr az édesapja, de nem hagyjuk lehetőség nélkül azokat sem, akiket kalandvágyó szülővel áldott meg a sors. 

Apák-napja: ajándék ajánló a javából

A hamisítatlan kalandoroknak: túra a Rezi vár környékén 

Ha édesapánk szívesebben tartózkodik a természetben, mint a televízió előtt, érdemes olyan túraútvonallal készülni számára apák-napjára, amely a kevésbé ismert kategóriába tartozik. Ilyen például a Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Meleg-hegy előreugró szirtjén található Rezi vár, amely már csak azért is szerencsés választás, mert 9,3 kilométeres hosszával és minimális emelkedőivel könnyű menetnek számít a magyar túraútvonalak között. 

Apák Napja Ajándékötletek
Kép forrása: Unsplash.com

Akárcsak hazánk többi vára, úgy a Rezi vár is elszenvedte a török hadak ostromát, valamint a számos tulajdonosváltást (kezdetben a Pethő család, majd Festeticsék birtokában volt): az egyre rosszabb állapotban lévő romokat végül a kétezres években kezdték el felújítani. A 422 méter magasságban fekvő várból előkelő kilátás nyílik a Szántói-medencére, de a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyeit, de a nagyjából háromórás kutyagolás után a Balatont is megcsodálhatjuk a romok mögül. A vár reggeltől estig ingyenesen látogatható. 

A vizek szerelmeseinek: kenutúra a Szigetközben

Ne keseredjünk el, ha édesapánk sokkal inkább a víz, semmint a túrázás szerelmese! Pakoljuk össze a vízhatlan ruhákat és irány a Szigetköz: az öreg Duna és a Mosoni-Duna által közrefogott terület, amely a növény- és állatvilág megannyi képviselőjével együtt várja az evezés szerelmeseit. 

A Szigetközben ugyanis mostanra komplett turisztikai ágazattá váltak a vízitúrák: a lehetőségek száma (már csak a kanyarulatos Duna miatt is) szinte kimeríthetetlen. A helyszín változatossága egészen biztosan elkápráztatja a természet és a víz szerelmeseit, pláne akkor, ha több napot szánunk a Szigetköz felfedezésére és engedjük, hogy elvarázsoljon minket a terület ellenállhatatlan varázsa. 

A gasztronómia híveinek: vacsora egy Michelin-csillagos étteremben

Azt mondják, a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út, s különösen igaz ez azokra az édesapákra, akik maguk is gyakran megfordulnak a konyhában. (Persze, nem csak azért, hogy tálalás előtt lopkodjanak az épp elkészült menüből, hanem az alkotás vágya hajtja őket.) 

Apák-Napi Ajándékötletek 1
Kép forrása: Unsplash.com

Ha édesapánk értékeli az igazi gourmet-falatokat, érdemes elkülönítenünk némi büdzsét apák-napjára, különösen akkor, ha Magyarország Michelin-csillagos éttermei közül válogatunk a nagy napra! 

Jó hír, hogy már vidéken is találhatunk Michelin-csillagos éttermet: a tatai Öreg-tó partján fekvő Platán Bisztró például biztosan az egész család igényeit kielégíti gasztrokulturális értelemben, de hasonló a helyzet az esztergomi 42 étterem esetén is. Ha mégis inkább a budapesti felhozatalból válogatnánk, nyugodtan csapjuk fel a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rácz Jenő-féle Rumour vagy a SALT Budapest étlapját, hiszen minden esetben elképesztő fogásokkal és igényes kiszolgálással találkozhatunk.