Barion Pixel Megható apa-fia pillanat: Károly nem tudta visszafogni könnyeit a koronázáson Vilmos gesztusa után – Coloré

Megható apa-fia pillanat: Károly nem tudta visszafogni könnyeit a koronázáson Vilmos gesztusa után

2023. 05. 06.

70 éve először, ma ismét koronázási ceremónia volt a Westminster Apátságban, ahol Canterbury érseke, Justin Welby III. Károly fejére helyezte Szent Eduárd koronáját.

Én, Vilmos, walesi herceg, megfogadom, hogy hűséges leszek hozzád, és a hitemet és az igazságomat neked szentelem, hűségül az életednek és erődnek, Isten segedelmével.

mondta apja elé térdelve Vilmos, majd felállt, megérintette a koronát, és arcon csókolta a királyt. Károly szemébe könnyek szöktek és elérzékenyülten annyit mondott:

Ámen. Köszönöm Vilmos.

Ez volt a május 6-i koronázás egyik legszebb pillanata, amikor a híres ékszer felkerült III. Károly fejére. Károly lett a 40. uralkodó, akit a westminsteri apátságban koronáztak meg, az 1066-os I. Hódító Vilmos óta.

Károly koronázása
Gary Calton/Getty Images

Szent Eduárd koronája az Egyesült Királyság egyik legrégebbi koronaékszere, a monarchia központi jelképe. Nevét a szentté avatott Hitvalló Eduárdról, az utolsó előtti angliai angolszász királyról kapta. Hagyományosan ezt a fejdíszt használják az angol és brit uralkodók megkoronázására, így ez került ma az uralkodó fejére.

Percekkel később Kamillát is megkoronázták, miközben Andrew Lloyd-Webber koronázási himnuszát énekelték, a királyné végül hivatalosan is trónra lépett. Kamilla trónra lépése az a tradicionális pillanat, amikor az uralkodó Károly és Kamilla királyné „egyesült Isten előtti közös hivatásukban”.

Károly koronázása
Gary Calton/Getty Images

Az érsek Mária királyné koronáját helyezte Kamilla fejére, és a következőket mondta:

A koronát viselő szolgádat, Kamillát töltse be bőséges kegyelmed és minden fejedelmi erény; uralkodj szívében, ó, szeretet Királya, hogy oltalmadban bizonyosodva megkoronázzák kegyelmeddel a mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.

Miközben Vilmos teljes alázattal borult le a király elé, addig Harry herceg három sorral hátrébb foglalt helyet, és végig ülve maradt. Amikor a koronázás véget ért, a tömeggel együtt mondta el a dicsőítő szavakat a himnuszból: Isten óvja a királyt! Éljen Károly király! Éljen a király örökké!

Forrás: Daily Mail
Borítókép forrása: Adrian Dennis/Getty Images