Barion Pixel 7 tipp kisgyerekes nyaraláshoz – Coloré

7 tipp kisgyerekes nyaraláshoz

2021. 06. 18.

Végre megint van lehetőség nyaralásokat tervezni, és van is mit kipihenni az elmúlt egy évből. Akár külföldre, akár itthonra utaznánk el a családdal, íme néhány tipp, hogy tényleg pihenés legyen az a pihenés.

Minimalizáljuk az utazásra fordított időt

Kisgyerekeknél nagyon hangulatromboló tud lenni, ha órákig aszalódnak a meleg kocsiban vagy vonaton, ezért – ha ez lehetséges – ne menjen el az egész első napunk azzal, hogy odaérünk a szállásra. Ahogy mi, úgy ők is türelmetlenek, feszültek lesznek a sok utazástól, úgyhogy ha a táv mégis nagy, iktassunk be pihenőket közben. Ez mondjuk kivitelezhetőbb, ha belföldi utat tervezünk.

Figyeljük a gyerekbarát helyeket

Egyre elterjedtebb a „gyerekbarát” és a „felnőttbarát” címke a szálláshelyeken és egyéb helyszíneken, mindkettőt érdemes figyelni, hiszen fontos kérdéseket dönthetnek el. A gyerekbarát szállodát nem fogja az választani, akit zavar a gyerekzsivaj, így nem érnek majd minket kellemetlen pillantások a fel-alá rohangáló csemeték miatt. Itt több lehetőség is lesz a kicsik tekintetében, hiszen családokra szabott szobák, éttermek, élményfürdők és egyéb programok várják az érdeklődőket.

Legyen egy lista, ha elhagynánk valamit

Ez nemcsak a gyerekekkel való utazáskor jön jól, hanem akkor is, ha egyedül, párban vagy barátokkal megyünk. A bőröndbe pakolás során készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amiket már eltettünk, így nem kell azon gondolkozni útközben, hogy „Vajon a mobiltöltőt elhoztam vagy csak akartam…?”. Ugyanígy hazainduláskor ennek a listának az egyes elemeit pipálhatjuk ki, miután már elcsomagoltuk őket, így jó eséllyel semmi nem marad a szálláshelyen.

család utazás gyerek
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

„Hypeoljuk fel” a kicsiket

A nyaralás mindig egy különleges dolog az évben, felnőttként is alig várjuk, hogy mehessünk – miért ne hypeolhatnánk fel a gyerekeket is? Ha kész az útiterv, lassacskán megoszthatjuk velük, hogy mi is a család célja, hova megyünk, miket csinálunk majd, és hogy ez miért lesz szuper. A kisebbeket megkérhetjük, hogy rajzolják le, mit várnak az úttól.

Ha elég idősek, ők is szálljanak be a tervezésbe

Egy bizonyos kor fölött már igény támad arra, hogy ne csak a szülők által kiötlött programokat „teljesítsék”. Amúgy is sokkal jobban fogja őket érdekelni a lovasbemutató, egy-egy tematikus múzeum, játszóház vagy egyéb hely, ha ők találták ki – és még az is lehet, hogy olyan jut eszükbe, ami nekünk szülőknek nem ugrott be.

Próbáljanak ki új és/vagy addig „tiltott” dolgokat

Különlegesebbé teszi az élményt, ha olyan dolgokat is csinálhatnak, amiket eddig még soha/ritkán. Lehet ez egy arcfestés, egy újfajta étel ha épp külföldön vagyunk, de már az is megkoronázza a nyaralás napjait, ha este fennmaradhatnak velünk tévét nézni. Egy-két ébren töltött estéből nem lesz katasztrófa. Szintet léphetünk, ha az új dolgokat „elfelejtjük” megemlíteni nekik, és csodák csodájára egy csúszdaparkban vagy strandon kötünk ki.

Nem muszáj csak a családdal menni

A koronavírus-járvány miatt így is sok szülő és gyermek töltötte a nap huszonnégy óráját ugyanabban a lakásban „összezárva”, senki sem csodálkozik azon, ha kicsit megcsömörlöttek egymástól. Ha jó a kapcsolat, vigyük magunkkal a nagyszülőket, akik biztosan vigyáznak majd egy este a gyerekekre, hogy mi a párunkkal elmehessünk vacsorázni. Jó ötlet lehet egy baráti társaságot összehívni, akiknek azonos korú csemetéik vannak, így mindig lesz felnőtt, aki figyeljen a gyerekseregre.