Magyarország legjobb vízparti helyei

2021. 04. 28.

Ahogy közeledik a nyár, egyre inkább érdemes képben lenni a vízparti helyekkel, ahol tömeg nélkül, jó környezetben hűsölhet majd az ember.

A Balaton a magyarok örök favoritja, a budapestiekhez rendkívül közel van a Velencei-tó, a túrázni kedvelők pedig már kívülről ismerik a tatai Öreg-tavat. Ezeken kívül még annyi, de annyi remek vízparti hely van az országban, hogy akár minden nyári hétvégére juthat egy újabb.

Összegyűjtöttünk néhány helyet, amiket érdemes felvenned a listádra, ha szívesen töltöd az idődet nyáron egy tó, folyó vagy bármilyen élővíz mellett.

Szarvas

A Békés-megyei Szarvas a Hármas-Körös holtágánál fekszik, épp ezért egy igazi vízi település. Központjában a víz áll, és rengeteg természeti élményt rejt a Körös-holtág. Bérelhetsz olyan nyaralót, aminek kertjéből egyből a holtágba csobbanhatsz, a tiszta vízen kajakozhatsz, kenuzhatsz, felfedezheted az állatvilágot, de ha nincs kedved evezni, sétahajóval is bejárhatod a környéket. Az élővilág legnagyobb nevezetessége a környéken a ritkán kiszúrható jégmadár.

Ha nem csak a vízpart vonz, akkor a Szarvasi Arborétumot is bejárhatod, vagy épp a Szarvasi Sörfőzdébe is besétálhatsz egy kóstolóra. A Vízi Színház, amely a Holt-Körös környezetében elhelyezkedve várja a szórakozásra vágyókat, és persze azokat, akik egy igazán különleges díszletben néznék az előadásokat.

Ha a Körös vize nagyon hideg, akkor irány Szent Klára Gyógyfürdő!

Orfű

Nem véletlen, hogy még fesztiválja is van az orfűnek, hiszen bár nagyjából ezren lakják, mégis annyira mozgalmas falu, hogy évente több tízezer embert vonz. Nyaralóterület lett Orfűből és környékéből, mikor kialakították a mesterséges tavakat. Az orfűi tavon csónakázhatsz, fürődhetsz benne, sárkányhajózhatsz, kempingezhetsz is a partján, mindezt kifejezetten pénztárcabarát áron, látványos környezetben.

Orfű hangulata egész nyáron különlegesen jó, a Fishing on Orfű fesztivál alatt pedig egyszerűen tökéletes: a legismertebb magyar zenekarokat hallgathatod a vízparton.

Remek falusi éttermek látogatása után az ország egyetlen működő vízimalmát is megnézheted, vagy a helyi aquaparkban is csúszhatsz néhányat, de ha csak lazítanál, akkor napozz a parton, vagy sétálj egyet a faluban!

Orfű
Kép forrása: termalfurdo.hu

Borostyán-tó

Míg a Balaton egy igazi strand-paradicsom, ahol mindent megtalálsz, a zalalövői Borostyán-tó pont az ellenkezője, és pont emiatt népszerű. Nem turistás, nincsenek sokan, bár kiépített és biztonságos a strand, mégis vadregényesen néz ki, tiszta és jó minőségű a víz, illetve az élővilága is figyelemre méltó, közben az egész strand és tópart olyan, mintha érintetlen lenne.

Ha kutyád is veled tartana csobbanni egyet, mindenképp a Borostyán-tavat válaszd, ugyanis van külön kutyastrand része. Ha horgásznál, arra is jó lehetőségek vannak, kijelölt horgász-területeken várhatod a kapást.

Rengeteg fajta sportot űzhetsz a fákkal teli környezetben, sőt, még egy erdei tornapálya is található a tó mellett, amin végigmehetsz. A szállásod lehet egyből a part közelében rönkházakban, kempingben vagy kicsit távolabb, nyaralókban.

borostyán-tó
Kép forrása: zalalovo.hu

Dunabogdány

Évek óta egyre népszerűbbek a dunai fürdőhelyek, például a dunabogdányi partszakasz. Budapest és Esztergom között található félúton a település, ami homokos szabad strandjáról híres. Nem sok olyan helyet láthatsz Magyarországon, ahol ilyen szép, homokos a part!

Az árnyékos fák alatt élmény nézni a Dunát, a vízi sportokat itt is űzheted, de még motorcsónakkal is elindulhasz egy környékbeli túrára, hiszen a Dunán engedélyezetett az ilyesmi.

A helyi kempingben vagy vendégházakban is megszállhatsz, de akár csak egy napra, szállás nélkül is érdemes ellátogatni, és csobbanni egyet. Ami tilos: kihagyni egy ebédet a Pisztrángosban.

Dunabogdany
Kép forrása: Wikipedia

Borítókép forrása: korostourist.hu