Barion Pixel Ezért fontos a védőnő szerepe a várandósság és a gyermekágy idején – Coloré

Ezért fontos a védőnő szerepe a várandósság és a gyermekágy idején

2023. 08. 27.

A védőnő az a személy, aki az első pozitív terhességi teszttől egészen gyermekünk hat éves koráig végigkíséri kisbabánk fejlődését. De mit is csinál tulajdonképpen egy védőnő és miért elengedhetetlen segítség egy kismama számára?

A védőnői szolgálat annak ellenére, hogy szinte láthatatlan, mégis nagyon fontos része az egészségügynek. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy létezik a védőnői szakma ám a legtöbben csak akkor találkozunk vele testközelből és értjük meg a fontosságát, amikor egy új apró élet kezd növekedni a pockunkban.

Védőnőhöz elsőként a terhesség megállapítása után kell elmennie a kismamának, ekkor már a hetedik, nyolcadik hetet is betöltötte a magzat. Egy megszokott egészségügyi vizsgálathoz képest elsősorban abban különbözik a védőnő munkája, hogy ő is rendszeresen ellátogat a család otthonába. Ilyenkor főleg a várandósság lelki oldalára kerül a hangsúly, a védőnő megismerkedik a pár férfi tagjával is, a leendő szülők pedig együtt feltehetik a kérdéseiket, elmondhatják félelmeiket, tanácsot kérhetnek ebben a mindenki számára új, de annál izgalmasabb és boldogabb időszakban. Valamint, a védőnő segít a babaszoba kényelmes és praktikus berendezésében és a kórházi táska összepakolásában is.

Happy Nurse Carrying A Baby In The Nursery
Védőnőhöz elsőként a terhesség megállapítása után kell elmennie a kismamának. kép forrása: Getty Images

Abban az esetben ha a kismama látogat el a védőnőhöz minden alkalommal történik vérnyomás, súly és pocakkörfogat mérés, vizeletvizsgálat, majd amit minden kismama a legjobban vár, a kisbaba szívhangjának meghallgatása. A védőnő nem csak folyamatosan monitorozza, de szigorú rendszerben vezeti is a kismamák átalakulását, és mindenben segíti az anyukákat abban, hogy ők és kisbabájuk is egészséges legyen.

Jogosan merülhet fel a kérdés minden kismamában, hogy ha rendszeresen jár nőgyógyászati vizsgálatokra és magzati szűrésekre, akkor mégis miért fontos, hogy a védőnő is végig kísérje a várandósság kilenc hónapját, és azt ami utána jön? Miért nem elég a szakorvosi jelenlét?

„Azt gondolom, hogy a nőgyógyász szakorvos magával a várandóssal és a várandóssággal foglalkozik, valamint a szüléssel. Viszont a várandósság lelki változásaival, az újszülött fogadásához szükséges lelki és fizikai háttérrel velünk védőnőkkel van lehetőség felkészülni. Mi tudunk segíteni eszköz listával, a szülésre való felkészítőkkel, csecsemőgondozási anyagokkal a szülőség előtt álló pároknak. Sokszor azt érzem, nem kifejezetten szakmai segítségre van szükség, hanem megértő, minőségi figyelemre, néhány, a nehéz helyzetekben kizökkentő, esetleg helyrezökkentő szó, vagy mondat nagy segítség lehet. Személy szerint a lelki változásokkal való foglalkozást legalább olyan fontosnak tartom, mint a testi tünetekre történő odafigyelést.”

Vélekedik egy védőnő, aki azt is elárulta, hogy olykor egy nap alatt tíz, tizenöt családot is meglátogat, beleértve a kismamákat és az újszülötteket, csecsemőket is. Több éves tapasztalata alapján a leggyakoribb probléma amiben segítséget várnak tőle a friss anyukák az az, hogy a bébi hasfájása miatt nem alszik a család, és, hogy nem bírja a friss édesanya a család kéretlen jótanácsainak az örvényét.

Egy kisbaba születése fenekestül felforgatja a család addig megszokott dinamikáját, és ez az átalakult élet bizony rengeteg nehézséggel, új feladattal és stresszel jár. Az, hogy az édesanyának életben kell tartani egy apró törékeny kisbabát sok nőben félelmet, aggódást ébreszt. A legtöbb újdonsült anyuka még magának sem meri bevallani, hogy az új feladat és a régi életvitel elvesztése bizony depressziós tüneteket okoz. A védőnő jelenléte ebben az érzékeny időszakban nem csak a baba ápolásában való segítségnyújtás miatt fontos, hanem az anya mentális és persze fizikai egészségének megóvásában is.

Nyitókép forrása: Getty Images
/csalad/baba-mama/vedono-szerepe/