Barion Pixel Tápszer, igen vagy nem? – Coloré

Tápszer, igen vagy nem?

2023. 10. 15.

A tápszer sokak számára ördögtől való dolog. Igaz, hogy az anyatejet semmi sem pótolhatja, de egyes esetekben hatalmas segítséget jelent a tápszer. Mutatjuk, hogy mire figyelj a kiválasztásánál!

A tápszer gondolatától kirázza a hideg a legtöbb édesanyát, arról pedig hallani sem akarnak, hogy a csecsemőjüket táplálják vele. Vannak, akik már a várandósság alatt biztosak benne, hogy mindent megtesznek majd, hogy beinduljon az anyatej termelés és addig fogják majd szoptatni a babájukat, amíg csak lehet. Így az sem ritka, hogy valaki négy esetleg öt éves korában is szoptatja a gyermekét.

A téma ugyan meglehetősen megosztó, érdemes minden édesanyának arra törekedni, hogy a saját és a babája igényeinek megfelelően alakítsa ki azt, hogy mennyi ideig táplálja a testéből a kisbabáját.

A szoptatásra érdemes is mielőbb felkészülni, mert a szülés után így sokkal nagyobb eséllyel indul be a tejelválasztás és az újdonsült kismama sokkal magabiztosabb lesz ezen a területen. Laktációs tanácsadótól, vagy akár a védőnőtől is hasznos információkat lehet kapni. A szoptatás talán legfontosabb tényezője, hogy a baba születése után minél hamarabb, majd minél többször kerüljön mellre és jusson anyatejhez. Ha nincs semmilyen anatómiai probléma – az anya befelé forduló mellbimbója, vagy a baba szopóreflexének zavara, akkor a kisbaba képes tökéletes vákuumot képezni az édesanyja mellén.  

Ám mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem sikerül igény szerint szoptatni az újszülöttet, esetleg az édesanya szoptatási averzióval küszködik, azaz ellenérzései vannak a baba mellből történő etetését illetően? Vannak kismamák, akik ebből kifolyólag egyszer sem képesek mellre tenni az újszülöttjüket.

Az anyatej a lehető legjobb táplálék a kisbaba számára, ám vannak bizonyos élethelyzetek, amikor kénytelenek vagyunk tápszerhez nyúlni. Sok újdonsült anyukával megesik, hogy annak ellenére, hogy a baba ügyesen szopizik és gyakran melle is kerül a bébi, az anya teste nem termel elegendő tejet a számára. Ez attól is függ, hogy mennyi tejmirigye van az anyának.

Nem vagyunk egyformák, a testünk mindenre másként reagál, így a tejelválasztás is minden nőnél másként alakul. Vannak, akik több liter anyatejet fagyasztanak le a szoptatás alatt, mások annak is örülnek, hogy néhány milliliter tejet le tudnak fejni a csecsemőnek, vagy ha jobb esetben a mellből ki tudja szívni ezt a mennyiséget a bébi.

Nagyon fontos, hogy senki se mérje magát más édesanyához és ne érezze magát rosszul az a nő sem, aki egyáltalán nem tudja anyatejjel táplálni a gyermekét.

tápszer
Az anyatej a lehető legjobb táplálék a kisbaba számára. / kép forrása: Getty Images

Segítség a tápszer kiválasztásában

Ha valami oknál fogva tápszert kell adnunk a csecsemőnek, érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot a tápszer kiválasztásakor. Ebben akár a védőnőtől vagy a háziorvostól is kérhetünk segítséget, aki vényre is felírhatja azt.

Az anyatejhelyettesítő tápszer kiválasztásakor az elsőszámú szempont mindig a baba életkora. Az egyszerűség kedvéért számozással jelölik, hogy melyik tápszer mikor adható a babának. A nullás jelölés a koraszülöttek és újszülött csecsemők számára készült, ezt váltja majd le az egyes számú, ami a hat hónapos kor alatt ajánlott, majd a kettes amivel a betöltött hatodik hónaptól táplálhatók a kisbabák. Természetesen a nullás jelzésű csecsemőtápszer akár a baba fél éves koráig is adható.

Az elmúlt években rengeteg korszerűsítés történt a tápszerpiacon is, ezért ma már több alternatívájút is megtalálunk a baba speciális igényeinek megfelelően. A HA jelzésűhipoallergén tápszerben nincs tehéntej fehérje, így alacsony a kockázata a tejfehérje allergia kialakulásának.

Az AH jelzés az extenziven hidrolizált tápszer jelölése, ami már kifejezetten azoknak a csecsemőknek való, akiknél kimutatott a tejfehérje allergia. Ez a termék egyáltalán nem tartalmaz allergént.

Az AR jelzésű tápszer az antireflux rövidítést jelenti, ez azoknak a kisbabáknak lett kifejlesztve, akik gyakran bukják vissza a tejet. Ezért a AR jelzésű tápszerek sűrűbb állagúak is.

Azoknak az édesanyáknak, akiknek csak tápszert kap a babájuk nincs semmi okuk az aggodalomra, ugyanis az anyatejhelyettesítő készítmények tele vannak a baba korának megfelelő tápanyagokkal és vitaminokkal.

tápszer
Az elsőszámú szempont mindig a baba életkora az anyatejhelyettesítő tápszer kiválasztásakor./ kép forrása: Getty Images