Barion Pixel 5 étel, amit kerülni kell a babáknál, amikor áttérünk az anyatejes táplálásról – Coloré

5 étel, amit kerülni kell a babáknál, amikor áttérünk az anyatejes táplálásról

2023. 07. 28.

Bármennyire is szívesen próbálja ki az új ételeket a csemeténk, van néhány étel, amit a babáknak nem szabad megenniük, amíg el nem múlnak egyévesek.

Bármilyen izgalmas is az új ételek bevezetése, amikor elkezdi a szilárdabb dolgok fogyasztását a baba, van néhány dolog, amelyet az első évben ki kell hagyni az étlapról. Egyes élelmiszerek fulladásveszélyt jelentenek a kicsik számára, míg mások nem megfelelőek a csecsemők bélflórája számára.

Íme egy útmutató a baba első életévében elkerülendő élelmiszerekről, valamint ajánlások arra vonatkozóan, hogy mikor biztonságos a bevezetésük.

étel, baba
Forrás: Unsplash

Méz

Mézet (vagy mézzel készült ételeket) az első évben tilos kapniuk, mert az aranyló édesség tartalmazhatja a Clostridium botulinum baktérium spóráit. Bár a felnőttekre ártalmatlanok ezek a spórák, csecsemőkorban botulizmust okozhatnak 1 éven aluli piciknél. Ez a súlyos, de ritkán végzetes betegség székrekedést, gyengített szopást, rossz étvágyat, letargiát és akár tüdőgyulladást és kiszáradást is okozhat.

Tehéntej

Jót tehet a felnőtt testnek, de az 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek kerülniük kell a tehéntejet, mivel azt a bébik nehezen emésztik meg. A tehéntej sem tartalmaz minden tápanyagot (például vasat és E-vitamint), amelyre a babának szüksége van a növekedéshez és fejlődéshez. Az anyatej vagy a tápszer a legjobb tejforrás. 8 hónapos kortól lehet tejtermékeket kínálgatni, joghurtot, sajtot, de tejet egy éves korig nem célszerű és figyelni kell rá utána, hogy nem lép-e fel intolerancia.

étel, baba
Forrás: Unsplash

Gyümölcslé

A cukros levek finomak, de elég tápanyag szegények, nincs bennük zsír, fehérje, kalcium, cink, D-vitamin vagy rost, amire a babáknak szüksége van. Elfojthatja az anyatej vagy tápszer iránti étvágyat, amely a baba étrendjének alappillére kell, hogy legyen az első életévben.

Füstölt és pácolt húsok

A legtöbb füstölt vagy pácolt hús (mint például a bolognai és a szalonna) nitrátokat és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak, valamint magas nátrium- és állati zsírtartalommal rendelkeznek. Ugyanez a helyzet a füstölt hal esetében. Kerüljük egyéves kor alatt, maximum kóstoltatás szintjén szabad.

Fulladást okozó ételek

Ezekkel nagyon kell vigyázni: nyers mazsola, egész borsó, egész szőlő, nyers, kemény húsú zöldségek és gyümölcsök; száraz hús darabkák; pattogatott kukorica; dió- mogyorófélék; rágógumi.

Forrás: Whattoexpect

Borítókép forrása: Unsplash