Barion Pixel A szoptatás védelme közös felelősségünk – erre hívja fel a figyelmet idén a szoptatás hete – Coloré

A szoptatás védelme közös felelősségünk – erre hívja fel a figyelmet idén a szoptatás hete

2023. 08. 06.

A szoptatás fontosságát minden év augusztusának első hetében ünnepeljük. Hiszen az anyatejes táplálás egyaránt meghatározza a babák fizikai és szellemi fejlődését.

A szoptatás élettani fontosságát – mind a baba és az édesanya számára is – nem lehet eleget hansúlyozni. Éppen ezért augusztus első hete 1992 óta az anyatejes táplálást és az édesanyákat ünnepli. A Szoptatás Világhete minden évben a szoptatás egyes aspektusaira hívja fel a figyelmet. Idén arra helyezi a hangsúlyt, hogy a szoptatás védelme közös felelősségünk.

szoptatás
Az baba születése után termelődő előtejet a kisbaba első védőoltásának is szokás nevezni. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A szoptatás védelme

Idén 31. éve ünnepeljük a Szoptatás Világhetét minden év augusztus 1-7. között a World Alliance Breastfeeding Action, a Fellépés a Szoptatásért Világszövetség, (WABA) kezdeményezéseként. Az anyatejes táplálást hirdető világhét azért esik augusztus 1 és 7 közé mert a kezdőnapja a Innocenti Nyilatkozat évfordulója. A kiáltvány a „Szoptatás a 90-es években: Globális kezdeményezés” c. WHO/UNICEF találkozón született meg 1990-ben. Célja pedig nem más, mint a szoptatás védelme, elősegítése és támogatása.

A baba születése után termelődő előtejet másnéven kolosztrumot a kisbaba első védőoltásának is szokás nevezni, hiszen magas a szénhidrát a fehérje és az antitest tartalma. Az egy napos bébi gyomra körülbelül cseresznye nagyságú, ezért már néhány csepp előtej is elegendő, életmentő számára. A kolosztrum elfogyasztása azért is fontos, mert megelőzi a sárgaság kialakulását, hiszen segíti az elpusztult vörösvérsejtekből álló salakanyag kiürülését. Emellett támogatja az immunrendszer és az agy fejlődését is.

A szoptatás, mint lelki táplálék

A szoptatás nem csak azért fontos, hogy a kisbabánknak tele legyen a hasa és fizikailag egészségesen fejlődjön, hanem azért is, hogy segítse az édesanya és gyermeke közötti mély lelki kötődés kialakulását. A legtöbb újszülött már az aranyórát is az anyukája mellére tapadva tölti, de nem elsősorban az éhség csillapítása a cél. Sokkal inkább a nyugalmat és a biztonságot jelenti az anyával való kapcsolódás és az azonnali bőr-bőr kontakt.

Ma a legtöbb laktációs tanácsadó az igény szerinti szoptatásra bíztatja az édesanyákat. Az igény szerinti etetés egyaránt jelenti a baba és a mama igényeit is. Gyakran előfordul, hogy a baba nem azért kéredzkedik mellre mert éhes, csupán csak kapcsolódni szeretne az anyukájával vagy nyugalomra, vigasztalásra vágyik, esetleg fájdalmát szeretné csillapítani. Szakemberek szerint a cicizés a babák számára a külső köldökzsinór, a fájdalomcsillapító, a nyugtató és természetesen a táplálék is. Az úgynevezett komfortszoptatás gyakran több órán át is eltarthat, ami megterhelő lehet az anyuka számára, ám a baba nyugalmát és kiegyensúlyozottságát szolgálja.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az a legoptimálisabb, ha a baba hat hónapos koráig csak és kizárólag anyatejet kap, majd a hozzátáplálás mellett két éves korig folytatódik a szoptatás. A WHO célja, hogy a fél éves korig tartó kizárólagos szoptatás globális aránya 2025-re 50%-ig emelkedjen.

Breastfeeding.,mother,feeding,a,baby,breast,in,bed,dark,night
Szoptatás, mint testi és lelki táplálék. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A szoptatás sikere

A szoptatás sikere nagyon sok tényezőn múlhat. Az édesanya mellbimbójának formája, a baba szopóreflexe, a mell tejmirigyeinek mennyisége, a szülésélmény, az édesanya lelkiállapota, mind-mind meghatározó lehet.

Az újdonsült anyukára nehezedő számtalan új nyomás, megfelelési kényszer és mindemellett a szülés utáni hormonok játéka is gyakran megnehezíti a tejtermelés beindulását. Elengedhetetlen, hogy az anyát támogató, szerető és segítőkész közeg vegye körül ebben a mindenki számára új feladatokkal teli, nehéz időszakban.

A szoptatás világhetének idei témája éppen ezért azt hangsúlyozza, hogy a szoptatás sikere és védelme igenis közös felelősségünk. Hiszen az anya megfelelő támogatásán a baba jólléte múlik. Ha egy anya nem tudja elérni a szoptatási céljait, az nem csak az ő kudarca. A fizikai tényezők mellett a társadalmi nyomás, a családi támogatás hiánya és esetleges párkapcsolati feszültségek is negatív hatással vannak a tejtermelés beindulására és a nyugodt, békés szoptatásra.

Fontos kiemelni, hogy minden édesanya aki szeretne, de nem tud szoptatni ugyanúgy a legjobb anya a gyermeke számára, mint az, aki évekig táplálja a testéből a kisbabáját.

Nyitókép: Shutterstock

/csalad/baba-mama/a-szoptatas-vedelme-kozos-felelossegunk/