Barion Pixel Mikortól érdemes nagy karácsonyt szervezni a gyerekeknek? – Coloré

Mikortól érdemes nagy karácsonyt szervezni a gyerekeknek?

2022. 12. 21.

Ha gyermekünk születik, teljesen átértékelődik a karácsony, hiszen ugyanazt a csodát szeretnénk megteremteni számára, amit szüleink teremtettek meg nekünk. Kérdés azonban, hogy mikortól érdemes nagy karácsonyt szervezni; milyen életkortól értik meg a gyerekek, hogy mi történik?

Ha kisgyereke van az embernek, hajlamos rá, hogy nagy karácsonyt szervezzen, akár idejekorán is. Amíg a gyerekek kicsik nem úgy értik meg az ünnepet, ahogy mi szeretnénk, úgyhogy türelmesnek kell lennünk. Szeretnénk, ha minél előbb átélnék a karácsony varázsát és ha izgatottan várnák a Jézuskát, ám ez nem megy rögtön.

Nagy karácsony szervezése – mikortól érdemes?

A karácsony értelmezése leginkább a gyerekek fejlődésétől függ. Ha csecsemőnk van, az első karácsonykor legfeljebb a fények kaphatnak szerepet, attól függően, hogy gyermekünk hány hónapos épp. A csecsemők két-háromhónapos korukban közelre már tisztán látnak, és meg tudnak különböztetni számukra ismert arcokat, de szemük még nehezen találja meg a fókuszt. Ha ekkora gyermekünk van karácsony idején, ne tervezzük túl, de a fényekre biztosan rá fog csodálkozni!

A kisbabák hét és tizenkét hónapos koruk között már jobban fókuszálnak, ám még tanulniuk kell, hogy mi milyen távolságra van. Ekkor már fontos szerepet kap az érintés, ezért hagyhatjuk neki, hogy hozzáérjen dolgokhoz, de ügyeljünk rá, hogy ne adjunk törékeny tárgyat a kezébe, és ne kockáztassuk meg, hogy a fán fogdosson meg egy díszt, mert egy hirtelen mozdulattal könnyedén balesetet idézhetünk elő. Inkább egy nem törékeny, csillogó díszt adjunk a kezébe, hogy megtapintsa, de csakis a kezünkből vegye el, így nem történhet baj.

A kisbabák legfeljebb a fényeket és a hangokat érzékelik a karácsonyból
A kisbabák legfeljebb a fényeket és a hangokat érzékelik a karácsonyból / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha zenével szeretnénk hangolódni az ünnepre, bátran megtehetjük, mert a kisbabák hallása már születésüktől kezdte szinte teljesen ki van fejlődve. Valójában már a születésük előtt hallanak hangokat a méhen belül is, a születéssel e tekintetben csupán az változik, hogy a méh és a hasfal nem szűri meg a hangokat, így tisztábbak lesznek. Mindennek ellenére hathónapos korukig némi változás történik hallásukban, amit főleg az agyban lévő fejlődések eredményeznek, így természetesen nem tudják értelmezni, hogy karácsonyi zenét hallanak-e, de mindenképpen érzékelik, hogy nyugodtabb és másfajta hangokat hallanak, mint az év többi részében.

Karácsony babával és kisgyerekkel

Egy féléves kisbaba érzékeli a fényeket és a hangokat, ekkor már majdnem úgy, ahogy mi tesszük. Mindennek ellenére természetesen nem érthetik az ünnep értelmét, de azt érezni fogják, hogy valami nem megszokott történik. Egy és másfél éves kor körül már sokkal több mindenre képes a gyermekünk, ugyanis mászik vagy már jár is, úgyhogy biztosan meg akarja érinteni a fát és a díszeket. Egyelőre inkább a fizikai oldaláról fogja meg az ünnepet, így segítségünkkel feltehet egy-két dísz, és már a sütemények kóstolásában is tevékenyen részt vehet.

A Jézuska érkezését viszont nem tudja hova tenni, így ne várjunk tőle izgatottságot akár az ajándékok láttán sem. Azon sem lepődjünk meg ha esetleg a doboz és a színes csomagolás jobban érdekli, mint maga a játék, amit kap.

A gyerekeknek négyéves koruk körül kezdhetünk nagy karácsonyt szervezni, ekkortól ugyanis teljesen értik, miről szól
A gyerekeknek négyéves koruk körül kezdhetünk nagy karácsonyt szervezni, ekkortól ugyanis teljesen értik, miről szól / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Gyermekünk három- négyéves koráig nem nagyon érti miről szól az ünnep, de bevonhatjuk a fa választásába, mint a család egyik döntéshozó tagját, de hároméves kor alatt még nem tudja igazán, hogy mit jelent, ha jön a Jézuska. Az anyukák átlagosan úgy látják, hogy négy és nyolcéves kor között igazán varázslatos a gyerekek számára a karácsony, így ekkor érdemes a leginkább odatenni magunkat. Ebben a korban már értik, hogy kit várunk, és hogy miért. Egy négyévesnek már meg tudjuk teremteni a varázslatot, és ha jól dolgozunk, a következő években hetekkel előtte várni fogja a fényeket, az illatokat, a dalokat és persze a Jézuskát.

Idővel az iskolában óhatatlanul megtudják a gyerekek, hogy a csodát mi teremtjük, de ne hagyjuk, hogy ez elrontsa a készülést, mert ezáltal gyermekünk lassanként megtanulja, hogy karácsonykor fontos az egymásra való odafigyelés, és ahogy elég idős ahhoz, hogy megértse, hogy Jézuska nélkül is épp olyan jó a karácsony, mint vele, ő is egyre jobban részese lesz az ünnepnek ajándékozás és készülés terén is.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix