Milyen gyakran kellene kakilnia egy újszülöttnek?

2021. 12. 28.

Felmérések szerint körülbelül kétezer pelenka elhasználódik csak a kisbabák első évében: vagyis szülőként bőven van lehetőségünk a bélmozgásaik megfigyelésére. Az újszülötteknél azonban még nehezebb megmondani, hogy vajon ép és egészséges-e a bélrendszerük. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy vajon hányszor kellene kakilniuk a csecsemőknek?

Ahogy sok más esetben, úgy ezúttal sincs egy mindenkire alkalmazható, univerzális válasz. A kakilás gyakorisága ugyanis mindenekelőtt attól függ, hogy a babát természetes úton anyatejjel, vagy tápszerrel táplálják-e. Aztán ott van a még fejletlen, érzékeny emésztőrendszerük, amely szintén fontos szerepet játszik a székletürítésnél. Mindezeket figyelembe véve tehát kulcsfontosságú, hogy ne féljünk kikérni a gyermekorvos véleményét, és beszéljünk vele kételyeinkről, kérdéseinkről.

A kisbaba első kakilása

A kisbabáknál jellemzően a születést követő két napon belül beindul a bélmozgás. A baba első székletét mekóniumnak, más néven magzatszuroknak nevezzük: ez egy zöldesfekete színű, ragadós, szurokra emlékeztető massza, ami a magzat bélrendszerében, még az anyaméhben keletkezik. Az újszülött valódi emésztése a mekónium kiürülése után indul be, amivel együtt a székletének színe, szaga és állaga is teljesen megváltozik.

Milyen gyakran kakilnak az anyatejjel táplált babák?

A kisbabáknál megfigyelhető az a jelenség, miszerint evés után azonnal ürítenek: ez az úgynevezett gasztrokolikus reflex, egy genetikailag belénk kódolt reflex, melynek lényege, hogy ha étel kerül a gyomorba, akkor beindul a bél perisztaltikus rendszere – plusz ez egyúttal arra is utal, hogy a gyomor még nem elég fejlett. Vagyis ha egy nap alatt akár tíz pelenka is elfogy, ne aggódjunk, mert feltehetően ez az oka. Ezzel szemben megesik, hogy más, anyatejjel szoptatott babák mindössze néhány naponta, és akkor is csak egyszer kakilnak (különösen igaz ez a születésük utáni első két hétre).

Kisbabat Tisztaba Tesznek
Amíg a széklet lágy, és a baba egészséges súlyban van, addig teljesen rendben van, ha hetente csak egy-két alkalommal kakil (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mindkét helyzet normális lehet. “Egy anyatejjel táplált csecsemőnél teljesen normális lehet, ha hetente csak egyszer van széklete” – magyarázza doktor Nanci Pittman, gyermekgyógyász adjunktus, a New York-i Mount Sinai Orvosi Iskola gyermekgyógyász-gasztroenterológusa. Hozzáteszi, hogy ugyanígy az is rendben van, ha a kicsik minden etetés után kakilnak. Amit fontos megjegyezni, hogy az anyatejjel szoptatott babák széklete jellemzően lágy, mustársárga színű.

Milyen gyakran kakilnak a tápszerrel táplált babák?

Egy tápszerrel táplált csecsemő székletének színe a sárgától a barnáig terjedhet, és valamivel szilárdabb az anyatejjel szoptatott kicsikéhez képest. A tápszeres babák továbbá ritkábban – viszont általában nagyobb és büdösebb adagot – ürítenek. Ennek az az oka, hogy a bélmozgás lassabb, amikor a baba tápszert fogyaszt. A szülők ilyen esetben körülbelül egy-négy székletürítésre számíthatnak naponta. Egyes tápszerrel táplált csecsemők pedig ennél is ritkábban kakilnak; minden a kicsi emésztőrendszerétől függ, illetve a legfontosabb dolog ezúttal is az, hogy minden felmerülő kérdésünket jelezzük a gyerekorvosnak.

Hogyan változik a széklet a kisbaba fejlődése során?

“Kapjanak bár anyatejet vagy tápszert, a kakilás gyakorisága a babák hat-nyolc hetes korára jellemzően csökken” – mondja doktor Ari Brown, szülői tanácsadó, és a “Baby 411: Clear Answers & Smart Advice For Your Baby’s First Year” című könyv társszerzője. A doktor szerint a baba belei fokozatosan fejlődnek, és így az emésztésük is egyre hatékonyabb. Amíg a széklet lágy, és egyébként a kicsi egészséges súlyban van, addig teljesen rendben van, ha hetente csak egy-két alkalommal ürít.

Mikor kell orvost hívni?

Bár a szorulás viszonylag ritka az újszülötteknél, szülőként mégis figyeljük éberen a jeleket: ha azt tapasztaljuk, hogy kemény a széklet, nem akarnak enni, feszült az arckifejezésük, kemény a hasfaluk, esetleg enyhe vérzést látunk a feneküknél, mindenképp forduljunk orvoshoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, így például azt, hogy a kicsi allergiás-e a tejfehérjére. Emellett arról is tájékoztassuk a szakorvost, ha a széklet túl híg, véres, szürkés vagy fekete színű. (Utóbbi akkor lehet fontos, ha biztosan tudjuk, hogy a magzatszuroknak már ki kellett ürülnie. Ez körülbelül a születés utáni két-három napban megtörténik.)

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix