Milyen az ideális babaszoba színe?

Az ideális babaszobát sokáig tervezgetjük, mire végleges formát kap. A berendezési tárgyak és a színek összehangolása mind-mind befolyásolják annak hangulatát.

Precíz tervezéssel készítjük el születendő gyermekünk szobáját és a már meglévő csemete kuckójának átalakítását is alaposan átgondoljuk: milyen berendezési eszközök szükségek, hogy ideális környezetet biztosítsunk. A bútorokon kívül a lakástextíliákat, apróbb dekorációs elemeket használunk és sokat töprengünk a falak színén is.

Mi legyen a döntő?

Amint megtudjuk, hogy milyen nemű baba készülődik a világra, annak figyelembevételével igyekszünk kialakítani a szobát. Legalábbis ez a legáltalánosabb tendencia. Elrugaszkodhatunk ettől a szemponttól és hagyhatjuk, hogy a divatszínek irányítsanak. Szempont lehet az is, hogy a mentális fejlődéshez legelőnyösebb színt válasszuk.

Ha a szempont az értelmi fejlődés segítése

0-3 hónap: kutatásokkal alátámasztották azt, hogy a színek fontosabbak a kisbabák számára, mint azt gondolnánk. Az első három hónapban csak szürkeárnyalatosan látnak, így nem érzékelik még magunk körül a sokféle színt. Ebben a korai időszakban a legideálisabb a fekete és fehér kombinációjú falfelület. A fekete-fehér együtt kimondottan jól stimulálja az agyat és elősegíti annak fejlődését, növekedését.

Fekete-fehér babaszoba
Babaszoba fekete-fehérben / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

3-6 hónap: a csecsemők már érzékelik, hogy a világ több színű, mint fekete és fehér, ezért már lehet színekben gondolkodni.

8-12 hónap: az igazi színérzékelés ekkorra alakul ki. Fontos, hogy minél több vegye körül a kicsiket, de még fontosabb az összhang és hogy ne essünk túlzásba. Egyszerű, letisztult, mégis stimuláló környezetre van szükség, ahol a nyugodt alvás is megvalósulhat.

1-2 éves: a beszédfejlődés alakulásában is fontosok a színek. Egyévesen indul be a beszédfejlődés és másfél évesen már a színek között is különbségeket tesznek. A kognitív fejlődésben tehát nagyon lényeges, hogy minél több inger érje a kicsiket.

3-4 éves: az alapszíneket már megkülönböztetik és el is sajátítják. A színfelismerő játékokkal pedig tovább lehet ezt erősíteni, amely ugyancsak segíti a kognitív és nyelvi készségeik fejlesztésében.

A színek hatása a gyermekekre

Ha színekben gondolkodunk, azt mindenképp érdemes észben tartani, hogy maximum három árnyalattal dolgozzunk. Annak a három színnek pedig legyen összhangja, és a nyugalmat árasszák. A babaszoba az a hely, ahol a gyerekek remélhetőleg a legtöbb időt fogják tölteni, ezért mindenképp harmóniát kell árasztania magából.

Fekete: merész, elegáns, rejtélyes – erőteljes, éppen ezért elég keveset használni ebből a színből, hogy ne legyen a kuckó búskomor, nyomasztó. A sok beáramló természetes fény esetében lehet feketével dekorálni. Ilyen környezetben azonban jól érvényesülhetnek a legkisebb kiegészítők is.

Fehér: tiszta, őszinte, egyszerű – nagyon jól kombinálható a semlegessége miatt. Emellett természetesen nagyon praktikus is, mert ezt a legkönnyebb javítani. A csupa fehér kórházi környezethez hasonlítható, amely nyomasztó, így más színekkel érdemes kombinálni.

Zöld: természet, nyugalom, egészség – természetességet adó szín, és mivel semleges, így bármelyik nem esetében jól használható. Árnyalataival pedig tovább lehet játszani.

Green,baby,room,with,bed,and,cabinet,style,,hanger,toy
Babaszoba zöldben / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Rózsaszín: szerelem, gondoskodás, nőiesség – igazán lányos árnyalat, így fiús szobába nem választott szín. Ha nem szeretnénk gumicukor jellegűvé tenni a lányos szobát, akkor a rózsaszín mellé társíhatunk élénkebb színeket, de a pasztell árnyalatokkal is jól mutat.Zöld: természet, nyugalom, egészség – természetességet adó szín, és mivel semleges, így bármelyik nem esetében jól használható. Árnyalataival pedig tovább lehet játszani.

Kék: erő, nyugalom, béke, bizalom – míg a rózsaszín tipikusan lányos, a kék fiús szín. Megannyi árnyalatának köszönhetően azonban akár a lányszobában is helyet kaphat. Ha a sötétebb kéket használjuk, azt ne a falak teljes terjedelmében, inkább csak a részletek kiemeléséhez használjuk.

Fiús babaszoba kékben
Fiúszoba kékben / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Narancs: melegség, energia, magabiztosság – meleg szín és földszínekkel való összeállításban nyugodt környezetté alakítható a babaszoba. A narancs önmagában való alkalmazása vibráló és nyugtalanító, ezért az kerüljük.

Sárga: boldogság, vidámság, optimizmushabár a napot, a vidámságot szimbolizálja és semleges szín, így bármilyen nemű baba szobájába jónak tűnhet, azonban kicsi gyermekek esetében egész más hatást válthat ki. A csak intenzív sárga használata túlságosan erős, ráadásul magas telítettségű és még a fényt is visszatükrözi, így állandóan stimulálja a szemeket, amely ingerültséget, nyugtalanságot jelent a mindennapokban.

Lila: kreativitás, bölcsesség – ez a szín kevésbé található meg az élővilágban, éppen emiatt nem is kelt túlságosan természetes hatást. Ha mégis ragaszkodunk a lilához, annak pasztell árnyalataiban gondolkodjunk, hogy az nyugalmat árasszon magából.

Lányos babaszoba lila szín használatéval
A lila kiváló szín, ha nem visszük túlzásba / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az egészség nemcsak fizikálisan nyilvánulhat meg. A mentális egészség megalapozása legalább olyan fontos gyermekeink számára. Ezért szükséges az, hogy az otthoni környezetet úgy alakítsuk ki számukra, hogy a legjobbat adjuk nekik. Ha a baba boldog, a mama és a család is az.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!