Barion Pixel Mi szükséges a baba nyugodt alvásához, és mi nem? – Coloré

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához, és mi nem?

2021. 09. 25.

Főleg első gyermek érkezésekor variáljuk túl a babafogadást. A kiságy nem játszótér, hanem a nyugodt alvás helyszíne.

Amit tudni kell a babák alvásáról, arról már írtunk (bővebben ITT olvashatsz erről). Amiről most szó lesz sokkal inkább a babaszobát, annak kialakítását és főleg a kiságyat érinti. Nem kétséges, hogy nyugodt és kellemes közeget szeretnénk biztosítani babánknak. Azt már a családalapítás előtt tudjuk, hogy ha a baba nyugodtan alszik, akkor a mama (család) is. Vagyis különösen fontos, hogy a kiságy megfelelő legyen. Az elsődleges bútordarab minden bizonnyal a babaágy. Nagy megnyugvást okoz a tudat, hogy bekerült a szobába a pici ágya, de hogyan érdemes berendezni azt?

Ami szükséges

Az ágyban a matrac a legfontosabb elem, hiszen azon fog aludni a kicsi. Mivel érdemes háton altatni a babákat – a bölcsőhalál kivédésének érdekében –, így a matrac legyen kemény. Sőt a matracnak illeszkednie kell a kiságy méreteihez. Ez azért szempont, hogy az aprócska kéz, láb vagy test ne tudjon beszorulni sehová, ugyanakkor ki se eshessen a bébi. Ha már a leesés került szóba, akkor a kiságy rácsainak is kellő sűrűségűnek kell lennie.

A matracra mindenképp szükséges valamilyen anyagot húzni. Érdemes a matrac és a huzat közé vízálló tenni. A huzat könnyen mosható, de a folyadékkal átitatott matrac száradásához idő szükséges. Célszerű gumis, a matrac méreteihez jól illeszkedő huzatot választani azért, hogy a baba nem tudja maga alá gyűrni, amely akár veszélyes is lehet.

A huzattal borított matracra még kerülhet egy textilpelenka, amely a kicsi szájából kiscsorgó nyálat, vagy tejet issza fel.

A kisbabák éber idejük nagyját háton fekve töltik, ezért a babaágy fölé szerelhető, kedves és színes figurákkal felvértezett forgó ingerekben gazdag időtöltést kínál. A nyugtató dallamot hallató, mozgó és esetleg még világító játék éjszakai fényként a szülő számára is segítség lehet. Kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy az ágyra stabilan felhelyezhető legyen. A túl alacsonyan hagyott forgó elemeket elérheti az egyre csak nyújtózkodó baba, ezért érdemes körültekintően vásárolni.

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához
Kép forrása: Shutterstock

Ha a kiságyforgó nem világítós, egy kellemes éjszakai fény segítséget adhat a sötét szobában való tájékozódáshoz. Nemcsak a szülőknek ad támpontot, hogy mi hol található, hanem a babát is megnyugtathatja az, ha felismeri közegét a sötétben.

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához
Kép forrása: Shutterstock

Egyes éjszakai fények fehér zaj lejátszására is alkalmasak. A fehér zaj azért lehet jó, mert a monoton, ismétlődő hang elnyomja a környezetből fakadó más zajokat. Ez segíti a babát a pihentető alvásban. Ha nem a lámpában van a zajt lejátszó eszköz, akkor se a baba fejénél legyen az és ne is érje el.

Ami felesleges, vagy egyenesen veszélyes

Pihepuha és kellemes környezetet szeretnénk kibabánk részére biztosítani. Csakhogy a telezsúfolt babágy nem kényelmes, de még veszélyes is. Semmiképp sem szabad kedvesnek ítélt játékokkal, plüssfigurákkal teletömni az ágyat. Hagyjunk helyet a kicsinek, de ami még fontosabb: a játékok veszélyt okozó eszközökké válhatnak.

A felesleges plüssök mellett a párna is szükségtelen a kiságyba. Sőt, arra is ügyelni kell, hogy ne legyen pluszban takaró, cumisüveg a pihenőhelyen, így minden veszély elkerülhető.

Borítókép forrása: Shutterstock

/csalad/baba-mama/mi-szukseges-a-baba-nyugodt-alvasahoz-es-mi-nem/