Barion Pixel Ideális hőmérséklet a babaszobában – Coloré

Ideális hőmérséklet a babaszobában

2021. 10. 30.

A túl meleg és a túl hideg szoba sem ideális, de akkor milyen hőmérséklet a legjobb egy kisbaba számára?

A nem az első babát váró családok esetében már nem okoz akkora fejtörést, mi fog történni és hogyan fogadják a kicsit. A gyakorlat ugyanis kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy könnyedebben kezeljék az újszülöttet. Sokkal inkább az első babás, az első hideget együtt megélő családoknak szeretnénk némi támpontot nyújtani egy fontos kérdésben: egy csecsemő számára mi az ideális hőmérséklet a babaszobában a hidegebb időszakban?

Mennyi az annyi?

Kegyes az ősz hozzánk, ami a napsütést illeti. Az este és hajnalban jelentkező hideg azonban mégis megköveteli, hogy fűtsük otthonunkat. Alapjában véve megnövekszik az igényünk arra, hogy melegebb legyen odabent, és ez fokozottan igaz, ha egy csemetével bővül a család.

A kicsi nyugodt alvása biztosítja a család más tagjának pihenését is. A szoba hőmérséklete csak az egyik, ami a baba nyugodt alvásához szükséges. A törékeny, apró teremtményt szeretnénk megóvni mindentől, de a túlfűtött vagy a túl hideg szoba is hibás lehet. Szakemberek szerint 20-22 fok között ideális, de ez nem igaz egy néhány napos újszülött esetében. Számára ugyanis ennél magasabb hőfokra van szükség, ami 22-24 fokot jelent. Ezt a meleget szükséges tartani legalább egy hónapon át. A pólya nem ódivatú viselet, hanem az apróságot sokkal könnyebb fogni, de megfelelő védelmet biztosít, ha hűl a levegő. Meleg esetén egy mozdulat kicsomagolni belőle a picit.

Alvás pólyában
Kép forrása: Pixabay

Érdekes, hogy a nálunk javasolt hőmérséklet máshol ennél sokkal alacsonyabb lehet. Annyi bizonyos, hogy a melegben sokkal rosszabbul alszik az ember és ez a babákra is igaz. Nyugat-Európában 18-19 fokot tartanak ideálisnak és ebben tudunk felnőttként is jól lehet pihenni. A jól felöltöztetett csecsemő biztosan nem fog megfázni így sem. Mindegy melyik hőfokot tartjuk ideálisnak, arra kell ügyelnünk, hogy a mi csemeténk komfortosan érezze magát. Fel kell ismerni azt, hogy mikor van melege és mikor fázik.

Egy másik kategóriába sorolandó a fürdés idején mért hőmérséklet. A legideálisabb, ha a napnak erre az időszakára biztosítjuk a 23-24 fokot a házban, főleg a szobában. Ezután pedig óvatosan lehet csökkenteni, hogy az éjszaka nyugalmasan teljen.

Alvás hőmérséklet
Kép forrása: Pixabay

Fázik vagy melege van?

Általában túlbugyoláljuk kicsinyeinket, mert az anyai ösztön azt sugallja, hogy meg kell az apróságot védeni. A takargatás és az öltöztetés ezt jelenti. Ha minden szükséglet kielégítése mellett sem alszik el a csemete, joggal feltételezhető, hogy melege van. Ez a jellemzőbb probléma és egyben könnyebben felismerhető is. Ilyenkor nyűgös, nyugtalan, meleg a teste és talán az izzadás az, amiből egyből rádöbbenünk, hogy kissé túltoltuk a féltést, a fűtést. Mivel a hőháztartásuk még nem fejlődött ki tökéletesen, ezért a hideg hát és mellkas a fázás legtipikusabb jele.

Borítókép forrása: Pixabay