Barion Pixel Akár meddőséget is okozhat, ha túl magas a prolaktin szinted – Coloré

Akár meddőséget is okozhat, ha túl magas a prolaktin szinted

2022. 09. 14.

A meddőség sajnos gyakori panasz a nők életében. Sok esetben a magas prolaktin szint az oka annak, hogy nem jön a baba.

A meddőség sajnos még ma is egy olyan probléma, amiről nem beszélünk olyan nyíltan, mint amennyire kellene. Sőt, szinte tabunak számít, és a legtöbb nő, akit érint ez a súlyos probléma, a legtöbb esetben csak akkor tudja meg az okát, amikor hosszú hónapok esetleg évek próbálkozása után sem jön a gyermekáldás.

A meddőség sokakban szégyenérzetet okoz, és többen csak szakember segítségével tudnak beszélni róla. Számtalan oka lehet, ám van egy, amiről csak ritkán beszélünk, pedig, ha minden nő tisztában lenne vele, talán hónapokkal hamarabb megkaphatná a legnagyobb kincset, amire vágyik: a gyermekét.

meddőség
Meddőséget okozhat a magas prolaktin szint / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A meddőség egyik rejtett oka a magas prolaktin szint

Azok az emberek, akiknek nincs ezzel különösebb problémájuk, talán úgy élik le az egész életüket, hogy azt sem tudják, hogy van egy ilyen hormon a szervezetükben.

A meddőség mellett a prolaktin túltermelés, orvosi nevén a hiperprolaktinémia több kellemetlen tünetet okozhat. Ezek mind lelkileg, mind fizikailag megterhelik a nőket, megnehezítik a hétköznapjaikat. Vannak, akik még az előtt találkoznak ezzel a betegséggel, mielőtt családalapításba kezdenének.

meddőség
A meddőség mellett a prolaktin túltermelés, orvosi nevén a hiperprolaktinémia több kellemetlen tünetet okozhat / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mi is az a prolaktin?

A prolaktin egy hormon, amit az agyalapi mirigy termel. Elsődleges szerepe a tejelválasztásban van, ezért csak akkor természetes a megemelkedett hormonszint, ha valaki kisbabát vár, vagy friss édesanya és anyatejjel táplálja a csecsemőjét. Abban az esetben, ha nem áll fenn terhesség, csak nagyon minimális mértékben van jelen mind a nők, mind a férfiak szervezetében.

Terhesség és szoptatás nélkül, a magas prolaktin szint kóros állapotra utal. A legtöbb esetben kiváltó oka lehet a túlzott stressz, a lelki leterheltség, nőknél a PCOS, (policisztás ovárium szindróma) vagy pajzsmirigy működési zavarok, de akár a hipofízis az agyalapi mirigy daganata (prolaktinoma) is okozhatja.

A meddőséget okozó kórosan magas a prolaktin szintet már egy egyszerű vérvétellel ki lehet szűrni. Mivel nők esetében sok esetben PCOS-sel és cukoranyagcsere problémával egyszerre jelentkezik a betegség, ezért ahogy az egyik terület gyógyulásnak indul, úgy a másik is automatikusan jobb értékeket mutat majd.

Felmerül a kérdés, hogy mégis, hogyan merülhet fel bennünk a gyanú, hogy gondok vannak az agyalapi mirigyünk által termelt prolaktin szintjével?

Meddőséget okozó magas prolaktin szint tünetei

A nők számára talán a legkellemetlenebb és legszembetűnőbb tünet az, ha képtelenek vagyunk a fogyásra. Még akár kemény diéta és rendszeres szigorú edzés mellett sem sikerül súlyt veszteni, sőt a legtöbb esetben, minden erőfeszítés ellenére is hízás történik. Ez egy nagyon nehéz lelki terhet is jelent azok számára, akik ugyan elszántan mindennap tesznek azért, hogy elérjék a kívánt alakot, mégis szélmalomharcot vívnak a saját szervezetükkel.

Menstruációs zavarok, erős hasi görcsök és bő vérzés, amit a PCOS is okozhat is lehet a hiperprolaktinémia jele. A ciklus rendszertelensége, a menstruáció kimaradása, de a túl rövid ciklusok is jelezhetik, hogy baj van.

Vannak tünetek, amik férfiakra és nőkre egyaránt igazak. Ilyenek például a megnagyobbodott mellek, és a tejcsorgás. Ha már ez a tünet is megjelenik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen ez azt jelenti, hogy kórosan nagy mennyiségben van jelen a prolaktin a szervezetben.

A kimerültség, fáradtság és aluszékonyság is sajnos gyakori tünete a magas hormonszintnek.

meddőség
A kimerültség, fáradtság és aluszékonyság is sajnos gyakori tünete a magas hormonszintnek / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Azért is fontos ennek a kivizsgálása, mert általában több hónap szükséges az agyalapi mirigy által termelt hormon helyreállításának. Ahogy már említettük, vannak, akiknek csak akkor derül ki a diagnózis, amikor már minden más okát kizárták a babaprojekt sikertelenségének.

Azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, érdemes tudatosan készülni a fogantatás és a babavárás időszakára. A vérételben mérhető prolaktin szint kivizsgálása semmiképpen se maradjon ki a vizsgálatok sorából.

A meddőség egyes esetekben lelki hátterű is lehet, ezért érdemes alternatív gyógymódokat is igénybe venni.

Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix