Barion Pixel Fogamzásgátlás szülés után – tényleg teljes védelmet nyújt a szoptatás? – Coloré

Fogamzásgátlás szülés után – tényleg teljes védelmet nyújt a szoptatás?

2024. 01. 07.

A felelős fogamzásgátlás a szülés után is ugyanolyan fontos, mint családtervezés előtt. Ám egyes tévhitek miatt gyakran megesik, hogy a tervezettnél hamarabb érkezik a kistesó.

A fogamzásgátlás szülés után is éppen olyan fontos, mint az azt megelőző években. Ám számtalan történet bizonyítja, hogy a szoptatás fogamzásgátló hatása csak olcsó városi legenda és bizony még rendszeres szoptatás mellett is könnyedén teherbe lehet esni. Sőt a szoptatás, csak abban az esetben működik bizonyos százalékban fogamzásgátlóként ha több dolog egyszerre igaz a baba anyatejes táplálására.

A legújabb kutatások szerint a LAM időszakban, azaz akkor amikor kizárólag csak szoptatjuk a babát és még nem jött meg a menstruáció bizonyos irányelvek betartásával 98%-os hatékonysággal előzhető meg a kistesó idő előtti érkezése. A LAM irányelvek a következők:

fogamzásgátlás
Fogamzásgátló a szoptatás? / kép forrása: Getty Images

Még nem jött meg a menstruáció a szülés után.

A bébi hat hónaposnál fiatalabb és csak és kizárólag anyatejet kap, napközben legalább négy óránként, éjszaka pedig legalább hat óránként.

Naponta száz percet biztos, hogy cicizik.

Abban az esetben, ha a fent említettek közül csak egyetlen egy nem stimmel, már nem jelent védelmet a szopi. Tehát a szoptatás önmagában nem nevezhető biztonságos fogamzásgátló módszernek, ráadásul mivel az ovuláció azaz a peteérés a menstruáció előtt van, ezért akár úgy is megtermékenyülhet a petesejt, hogy előtte még nem volt vérzésünk.

A nőgyógyászok azt javasolják, hogy legalább tizennyolc hónap teljen el két terhesség között annak érdekében, hogy a baba és a mama is biztonságban legyen a várandósság alatt és a szülés is komplikáció mentes legyen. Azok az anyukák, akik valamilyen oknál fogva egyáltalán nem szoptatnak, szülés után már akár öt héttel is termékenyek lehetnek. Éppen ezért a szülés utáni hat hetes kontroll egyik fontos témája a fogamzásgátlás.

Woman Hands Opening Birth Control Pills In Hand. Eating Contraceptive Pill. Contraception Reduces Childbirth And Pregnancy Concept.
kép forrása: Getty Images

Tulajdonképpen a szülés után is ugyanazok az alternatívák, mint a baba érkezése előtt. A legnagyobb népszerűség a spirált övezi ugyanis hosszútávon ez a legköltséghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás. Vannak, akik már a szülést követően felrakatják, de érdemes megvárni a hat hetes gyermekágyi időszak leteltét ugyanis előfordulhat, hogy a méh regenerációjának következtében elmozdul. A spirál több, álltalában öt évre szóló biztonságos eszköz, ám ha ezidő alatt a pár mégis kistesóra vágyik az eltávolítása utáni második hónaptól már lehet várni a pozitív terhességi tesztet. Több típusa is megtalálható a piacon, de a hormontartalmú a legelőnyösebb. Sárgatesthormont tartalmaz, ami egyenletesen szabadul fel a spirálból így megváltoztatja a méhnyak nyákjának minőségét és elvékonyítja a méhnyálkahártyát.

Concept With Oral Contraceptive, Emergency Pills, Injection Contraceptive And Male Condom.
kép forrása: Getty Images

A szájon át bevehető hormontartalmú tabletták használata is megfelelő opció lehet a szülés után is, ám arra érdemes figyelni itt is, hogy csak akkor kezdjük el alkalmazni ha mindent rendben talált az orvosunk a gyermekágyi időszak letelte után, hiszen szülés után ezen tabletták szedése alatt magasabb a trombózis kockázata.

Azok, akik mellőzni szeretnék a hormontartalmú eszközök használatát gyakran választják az úgynevezett naptármódszert. A méhnyaknyák milyenségének vizsgálata is sokat segíthet abban, hogy elkerüljük a nemkívánt teherbeesést. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a termékenységet jelző nyúlós tojásfehérje jellegű méhnyák megjelenése idején mellőzni kell a szexuális együttlétet. Ám ez egyáltalán nem jelent 100%-os védelmet, számos esetben megesik, hogy két csíkot mutat a terhességi teszt a következő hónapban.

Az óvszer használata ugyan nem mindig a legkényelmesebb de az biztos, hogy magas százalékban biztonságos védelem a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek terén is.

Birth Control Pills And Condom, Contraception Health And Medicine.
kép forrása: Getty Images
Nyitókép forrása: Getty Images