Barion Pixel Babaápolás a fenntarthatóság jegyében – Coloré

Babaápolás a fenntarthatóság jegyében

2023. 09. 22.

A fenntarthatóságra akkor is érdemes odafigyelni, amikor kisbabát várunk. Ezzel nem csak a péntárcánknak, de a bolygónknak is kedvezünk.

A fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet az élet minden területére hatással van. Ezért nem lehet kivétel a babaápolás sem.

A fentarthatóság egyik legfontosabb alapköve a hulladékmentesség, a pazarlás és a felesleges tárgyak halmozásának elkerülése. A legtöbb kismamával azonban megesik, hogy a nagy készülődésben és babavárásban olyan dolgokat is a kosárba tesznek, amire egyáltalán nem lesz szükség a baba érkezése után. Ám az első gyermek esetében senki sem tudhatja, hogy mik lesznek azok a holmik, amik kihasználatlanul állnak majd a sarokban és a polcokon.

Éppen ezért, a babaváráskor és a pici megszületése után is érdemes second hand termékeket beszerezni, így azok visszakerülnek a körforgásba és a pénztárcánknak is kedveztünk. Mivel a kisbabák rohamos tempóban nőnek számos ruhát és kiegészítőt (pihenő széket, hintát) szinte teljesen új vagy alig használt állapotban tudunk megvásárolni.

Ha bababútorokról vagy babakocsiról van szó a legtöbb szülő hallani sem akar róla, hogy használt ágyba vagy kocsiba tegye be az újszülött kisbabáját ám az, hogy egy terméknek mi a második gazdája vagyunk nem azt jelenti, hogy egy elhasznált ágyra kell igent mondanunk. Gyakran megesik, hogy a baba számára nem lesz kényelmes a szülők által választott kiságy és inkább a babaöbölben, esetleg a szülők ágyában alszik, így a használt bútor tulajdonképpen egy sosem használt vadiúj darab, ami amellett, hogy vélhetően sokkal kedvezőbb áron beszerezhető mint egy új, tökéletesen fenntartható választás is.

A babakocsik és hordozók területén is hasonló a helyzet, vannak akik valamilyen okból kifolyólag néhány használat után túladnak azon a terméken, amit mi éppen szeretnénk, vagy ami még inkább kézenfekvő és zöld megoldás lehet, ha lecsapunk a családtagjaink gyermekeinek már nem használt holmijaira.

A second hand ruhákon és kiegészítőkön túl a fenntarthatóság másik alapeleme a hulladéktermelés csökkentése. Mennyit szemetel egy kisbaba az első egy évében? Bizony nagyon sokat, ha csak arra gondolunk, hogy naponta akár négy-hat pelenkát is elfogyaszthat. A mosható pelenka használata ugyan megosztó az édesanyák között, ám az biztos, hogy ez az egyik leginkább zöld és környezettudatos babaápolási megoldás.

fenntarthatóság- mosható pelenka
forrás: Getty Images
A mosható pelenka az egyik leginkább zöld és környezettudatos babaápolási megoldás./ kép forrása: Getty Images

Annak érdekében, hogy senki ne érezze magát kellemetlenül, ha nem nyeri el a tetszését a mosható pelusok használata érdemes néhány darabot és fazont bérelni, hogy kiderüljön, működik- e ez az alternatíva. Azok az édesanyák, akik elhivatottak a fenntartható háztartás mellett nem csak a pelenkákat de az eldobható nedves törlőkendőket is száműzik a háztartásukból. Helyette egészen egyszerűen, felforralt és szobahőmérsékletre visszahűtött vízbe mártott textil pelenkákat használnak.

A hozzátáplálás időszaka is jelentős a fenntarthatóság tekintetében, ugyanis a boltban vásárolható bébiételek egyik részre műanyag zacskóban kapható, amit semmilyen formában nem lehet újrahasznosítani. Az üveges termékekkel ugyan már más a helyzet, hiszen az üveg szelektíven gyűjthető és újra is hasznosítható, ám a bennük található ételek nem feltétlenül a legjobb választás a kisbaba számára. A bio gyümölcsökből házilag készített pürék nem csak csomagolás, de tartósítószer mentesek is.

fenntarthatóság - hozzátáplálás
A hozzátáplálás időszaka is jelentős a fenntarthatóság tekintetében. / kép forrása: Getty Images

Talán a cipő az egyetlen dolog, amit nem érdemes a kisbabáknak használtan vásárolni, ugyanis nagyon fontos, hogy az állni és járni tanuló baba apró lábai biztonságos cipőben legyenek.

A fenntartható életmóddal kapcsolatban gyakran úgy érezzük, hogy sok lemondással jár és még időigényes is. Nagyon fontos, hogy úgy ahogy az élet minden más területén is, a fenntartható háztartás kialakításában és babaápolásban is legyünk magunkkal türelmesek és megengedők. Ezen az úton kis lépésekkel érdemes haladni, így évek alatt kialakítható egy olyan rendszer, amiben már teljesen természetes, hogy ha új ruhákra van szükség, akkor nem a fast fashion üzletek polcairól, hanem second hand gardróbokból vásárolunk a gyermekünknek és magunknak is. Valamint, mi magunk is visszahelyezzük a körforgásba azokat a holmikat, amik nekünk és gyermekeinknek már feleslegesek, hiszen másoknak igazi kincsek lehetnek.

Nyitókép forrása: Getty Images