Barion Pixel Falusi fine dining: a fenntartható hedonizmus – Coloré

Falusi fine dining: a fenntartható hedonizmus

2022. 11. 15.

Azoknak, akiknek fontos a fenntarthatóság, de imádnak jókat enni, garantáltan felejthetetlen lesz a falusi fine dining élmény.

A fenntarthatóság a legtöbb ember számára már a napi rutin része. De ki ne szeretné élvezni az életet? Erre a célra született meg a falusi fine dining, ami egyesíti ezt a két szenvedélyt.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet megvalósítani a fine dinig életérzést egy faluban, ahol mióta világ a világ, az emberek az egyszerű, laktató ételeket és a bőséges főétkezéseket preferálták? Éppen ettől lesz izgalmas ez a fajta gasztronómiai élmény, ugyanis a régi, hagyományos ízek most új köntösben kerülnek az asztalra

A fine dinig hallatán a legtöbben arra gondolnak, hogy egy hatalmas tányéron valami szépen tálalt apró, falatnyi étel díszeleg, és annak ellenére, hogy méregdrága biztos, hogy nem lehet vele jóllakni. Pedig ez nem feltétlenül igaz. Érdemes adni neki egy esélyt, hiszen hatalmas meglepetésekben és ízélményekben lehet részünk. Mi több, a kilencfogásos vacsora végére igencsak tele lesz a pocakunk, még akkor is, ha egy-egy tányér tartalmát akár két falatban képesek vagyunk elfogyasztani.

falusi fine dining
A kilenc fogásos vacsora végére igencsak tele lesz a pocakunk is. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Abban az esetben, ha nem a budapesti belváros egyik méregdrága éttermével szeretnénk kezdeni, aminek a környéken parkolóhelyet is csak nehezen találunk, akkor érdemes kipróbálni azt a kisharsányi luxust, ami nemcsak az asztalra tett étellel fog elvarázsolni bennünket, hanem magával a környezettel is.

A hazai borvidék egyik településén született egy olyan étterem, amit a mesebeli erdő mélyén talált mézeskalács házikóhoz lehet a leginkább hasonlítani. Minden megvan benne, mi szem-szájnak ingere és az azt körülvevő környezet is páratlan és gyönyörű. Az étterem mottója az, hogy: szeretünk enni! Mi más is lehetne egy olyan faluban, ahol mindent maguknak termelnek meg az ott lakó emberek, és a világ legfinomabb receptjei anyáról és nagymamáról szállnak a fiatal lányokra?

Azért jött létre az étterem, hogy megmutassa, hogy a fine dinig luxusa elérhető azok számára is, akik nem a fővárosban élnek, sőt, csak és kizárólag olyan ételeket válogat az étlapjára, amik a szezonálisan ott megtermő alapanyagokból elkészíthetők, ezáltal a tudatos fogyasztást és a fenntartható életvitelt hirdeti. Tulajdonképpen új köntösbe bújtatja azt, amit nagyanyáink már mesterfokon műveltek. Hiszen gondoljunk csak vissza: a vidéki nagyszülők minden olyan, a ház körül megtermett alapanyagot felhasználtak, ami emberi fogyasztásra alkalmas volt. A pazarlás vagy az alapanyagok megvásárlása elképzelhetetlen volt számukra.

falusi fine dining
A fine dinig luxusa elérhető azok számára is, akik nem a fővárosban élnek. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mivel viszonylag gyorsan váltják egymást az idényzöldségek és -gyümölcsök, az étlap is folyamatosan megújul. Az őszi étlapon csupa olyan étel található, amiből a legjobbat tényleg csak vidéki termelőktől tudjuk beszerezni. Az őszi kilenc fogás egy igazi ízorgia, amit ha végigkóstolunk, megértjük, hogy miért hiánypótló a falusi fine dining.

A fő alapanyagok megtalálhatóak minden falusi kiskertben, hiszen ezek nem másak, mint a kukorica, a burgonya, a padlizsán, az alma, a cékla, az aludttej és persze a jószágok egyik legfinomabb húsú állata, a gyöngytyúk. Az almáspite megjelenése arra emlékeztet minket, hogy a 21. század modern emberei vagyunk, míg az íze garantáltan visszarepít a gyerekkorunkba, amikor nagymamánk süteménye tette boldoggá a hétvégénket.

A fenntarthatóságot hirdeti a falusi fine dining

Azzal, hogy a környéken, pontosabban csak a megyében termesztett alapanyagok kerülnek a séf konyhájába és keze alá, az ételek ökológiai lábnyoma is nagyon kicsi, ezzel az étterem kipipálja a fenntarthatósági lista egyik legfontosabb pontját. Az élelmiszerhulladék ma sokkal több, mint gondolnánk, ám itt erre is gondosan odafigyelnek. Csak annyi alapanyagot használnak fel, ami egy-egy vacsora során garantáltan el is fogy, vagy a maradék csak elenyészően minimális.

Már az étterem névválasztása is a falusi fülledt romantikára emlékeztet, hiszen mivel egy régi kukorica tárolására szolgáló górét alakítottak át étteremmé, ezért egyértelműen a GÓRÉ nevet kapta, vagyis inkább vitte tovább.

A falusi fine dining nemcsak az evésről szól, hanem arról is, hogy tiszteljük a hagyományokat és új köntösbe bújtatva tovább visszük azt, amit a gyökereinktől kaptunk. Hiszen az örökségünk mindennél többet ér. Ezek az ízek nem csak egy finom vacsorának az élményét biztosítják, hanem azt is, hogy a város zajából kilépve lecsendesüljünk, felidézzük az emlékeket és a jelenben a telefonokat félre téve csak azokra az emberekre koncentráljunk, akik a legfontosabbak számunkra.

Igaz, hogy Magyarországon nincs még egy olyan fine dining étterem, aminek egy eldugott párszáz fős falu adna otthont, és a megyében termelné meg azt ami asztalra kerül, de nem feledkezhetünk meg azokról a neves vidéki éttermekről, amelyek kiemelkedő eredményeiknek köszönhetően nemrégiben Michelin-csillagot kaptak.

Michelin-csillagos vidéki éttermek

Két héttel ezelőtt, november első napjaiban nagy izgalom övezte hazai gasztronómiát, ugyanis a Michelin Guide ismét csillagokot osztott ki a legjobb éttermek között. Az idei év azért is formabontó, mert először kaptak Michelin-csillagot hazánk vidéki éttermei. Ezzel sokak álma teljesült, hiszen évek óta erre a pillanatra várnak a minőségi vidéki gasztronómia képviselői.

A Tatán található Platán – első vidéki étteremként – két Michelin-csillagot kapott, ami az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerés. Az étterem tulajdonosa és konyhafőnöke régóta vágyakozott már egy csillagra, de arra nem is számítottak, hogy rögtön kettőt is bezsebelhetnek egyetlen este alatt.

A Platán Gourmet étterem lenyűgöző ételkölteményeit, a maga is Michelin-csillagos séf, Pesti István álmodja meg, aki 2015-ben vette át az étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa a vidéki vendéglátás szépségét és professzionalitását.

Szintén Michelin-csillaggal térhetett haza egy másik vidéki étterem, az esztergomi 42 is .

A 42-ben kompromisszum nélkül, a legmagasabb minőségben, a tőlünk telhető legtöbbet adva, saját határainkat feszegetve, barátságban és szeretetben dolgozunk azon, hogy a vendégeink az ajtónkon kilépve örökre emlékezzenek arra, amit nálunk éltek meg.

Aki járt már az étteremben, az tudja, hogy a fenti sorok nemcsak egy hangzatos bemutatkozó szöveg, hanem a színtiszta valóság. A 42-ben elfogyasztott ételekre és a kiszolgálásra is örökre emlékezni fogunk – félő, hogy egyszeri látogatókból hamar visszajáró vendégek leszünk.

A két vidékin kívül hét budapesti étterem is elismerést kapott. Közülük kiemelkedik a Stand, amely a tavalyi egy után idén immár két Michelin-csillagot érdemelt ki. Valamint meg kell említenünk Rácz Jenő legújabb fine dining éttermét a Rumourt, hiszen ez is megkapta első Michelin-csillagját.

Hazánk az eredmények bezsebelésével maga mögé utasította Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot is. Mi több, a kitüntetésekkel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix