Barion Pixel Rácz Jenő: „A legfontosabb, hogy a kislányunk egészséges és boldog kisbaba legyen” – Coloré

Rácz Jenő: „A legfontosabb, hogy a kislányunk egészséges és boldog kisbaba legyen”

2021. 12. 21.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai interjúnkban a Michelin-csillagos séf arról mesél, milyen ételkülönlegességekkel szokta ilyenkor kényeztetni a családját, és elárulta azt is: most kivételesen miért Mexikóban – és a nem a konyhában – tölti a karácsonyt.

Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyod és miért?

Külföldön tanultam a szakmát és a legelső, a családomtól távol töltött karácsony nagyon megmaradt: egyedül, egy idegen országban, karácsonykor… az egy nagy mélypont volt. A másik véglet, egy nagyon jó és emlékezetes karácsony pedig az volt, amikor először ünnepeltünk együtt a feleségemmel az új otthonunkban. Ez egyfajta beteljesedés volt, hiszen ez volt az első olyan karácsony, amit úgymond „mi” rendeztünk, amit „nálunk” ünnepeltünk a családdal.

Rácz Jenő
Kép forrása: RTL Magyarország

Mikor kezdesz hangolódni az ünnepekre? Megtervezed jó előre az ajándékvásárlást, vagy spontán intézed utolsó pillanatban?

Mivel séf vagyok, a szeretteimet én leginkább ételekkel kényeztetem. Ilyenkor szoktam rendelni szarvasgombát, japán bélszínt, rombuszhalat – ez az én szeretetnyelvem: a legkülönlegesebb alapanyagokból a legfinomabbakat főzöm a családnak.

Minden évben megvannak a karácsonyi asztal kötelező elemei, vagy évről évre változik a menüsor?

Vannak klasszikus ételek, ami nélkül nem karácsony a karácsony. Ilyen például a bejgli, a hókifli és a kuglóf, ezeket mindig a párom vagy az anyósom süti, vagy szintén elmaradhatatlan a halászlé.

Vannak olyan szokások a családban, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a karácsonyhoz, mint az említett ételek?

Karácsonyi dalokat szoktunk énekelni együtt a fa mellett. Emellett társasjátékozunk, és persze eszünk, iszunk. Nem nagyon nézünk tévét, inkább egymásra figyelünk.

Ilyenkor kötelező módon családi körben ünnepeltek, vagy előfordul, hogy elutaztok az ünnepi időszakban?

Bár a karácsony családi ünnep nálunk is, most kivételesen úgy döntöttünk, hogy elutazunk Mexikóba. A párom ugyanis várandós, így most van alkalmunk még utoljára kettesben nyaralni.

Mit vársz 2022-től?

A legfontosabb, hogy a tavasszal érkező kislányunk, Kamilla, egészséges és boldog kisbaba legyen, és sok időt tudjunk vele tölteni.

Sztárok karácsonya sorozatunkban még Dancs AnnamarivalOszvald MarikávalKamarás IvánnalKöllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norberttel beszélgetünk.

Borítókép forrása: RTL Magyarország