Barion Pixel A nagy cumi dilemma – adjunk vagy ne adjunk cumit a baba szájába?! – Coloré

A nagy cumi dilemma – adjunk vagy ne adjunk cumit a baba szájába?!

2024. 02. 18.

Cumi, vagy nem cumi ez itt a kérdés! A legtöbb újdonsült szülő számára hatalmas dilemmát okoz, hogy merjen-e cumit tenni a baba szájába. De miért félünk ennyire tőle, tényleg ennyire káros a cumi?

A cumi téma a legtöbb édesanya számára egy legalább annyira meghatározó kérdést jelent, mint az, hogy hány fokos vízben kell fürdetni az újszülöttet vagy, hogy szabad-e tápszert adni neki ha éhes maradt, mert nem volt neki elég az anyatej.

cumi
kép forrás: Getty Images

Hadd kezdjem a személyes tapasztalatom megosztásával. A közel tíz hónapos kisfiam be sem kapta a cumit egészen addig amíg ő úgy nem döntött, hogy megkezdi a leválást a ciciről. Az egyébként akkor már egész éjszakát átalvó babám miután betöltötte a hatodik hónapot egyik este az istennek sem akart elaludni. Előtte bevett szokás volt, hogy cicin körülbelül negyed óra alatt békésen álomba merül, de ezen az estén egyáltalán nem akart szopizni. Nem akartam, hogy éhes maradjon ezért kapott egy tápszert, de pár korty után az sem kellett neki. Elindult az órákig tartó ringatás, éneklés, sétálás, rugózás, de semmi nem segített.

Ahogy teltek a másodpercek ő egyre fáradtabb és nyűgösebb lett, belépve a negyedik altatási órába én is hasonló állapotba kerültem és miközben ő két kézzel nyomta el magától a mellemet eszembe jutott a cumi. Hátha segít. A szájába adtam, ő meg abban a pillanatban elaludt. Másnap reggel nyolckor ébredt fel. Csak nyolc hónapos kora után döntött úgy, hogy végleg leválik a ciciről, de az alvócumi azóta is hűséges társa a csucsuvonaton.

Na, hát kérdezem én vajon elrontottam valamit, vagy ez teljesen jól volt így? Valamint, miért volt jobb a cumi, mint az addig jól bevált szopizás? – Erre azóta megtudtam a választ, de annak az okait, hogy a baba miért választja le magát egy következő cikkemben kifejtem. Nyilván rosszul éreztem magam, hogy a kisbabám egy szilikonnal a szájában alszik, (amit egyébként körülbelül húsz perc után ki is köpött), de közben örültem, hogy végre tud pihenni.

Baby Boy Sleeping With Teddy Bear And Pacifier
kép forrása: Getty Images

Cumizás előnyei és hátrányai

Úgy, ahogy a világon mindennel kapcsolatban a cumi kérdésben is az a lényeg, hogy az emberlánya a józan paraszt eszét használja és ne essünk át a ló egyik oldalára sem. A cumizásnak vannak előnyei, úgy mint esetemben is a gyorsabb elalvás, könnyebb megnyugtatás akkor, amikor már semmi más nem segít. Egy egyszerű és praktikus segítség, amikor a baba nagyon fáradt, hisztis, kimerült de valami miatt nem tudja az édesanyja megnyugtatni még cicivel sem.

(Hozzá kell tennem, hogy a cumi sem jelent megoldást minden kisbaba számára ezekben a kritikus helyzetekben.) Viszont csak azért, hogy be legyen tömve a gyerek szája valamivel nem kell a szájába tenni a cumit, hiszen nagyon sok negatív hatása is van.

Az állandó cumizással felfokozódik a nyáltermelés, ezért néha megeshet, hogy a nyálmirigyek megduzzadnak és akár még be is gyulladhatnak, ami nagy fájdalommal jár.  A fogak növekedésére is rossz hatással lehet még akkor is ha úgynevezett fogszabályzós cumit használunk. A beszédfejlődésre is negatív hatással van, hiszen ha egy baba cumival a szájában próbál szavakat kimondani teljesen biztos a selypítés vagy a pöszeség.

Mindezek mellett az is fontos szempont, hogy ha a baba cumival együtt játszik és ki-be teszi a szájába, akkor elkerülhetetlen, hogy a földön ne ragadjanak rá olyan baculisok, amik akár komoly szájüreg fertőzést is okozhatnak.

Vannak, akik azért sem adnak cumit a kicsiknek, mert ez csak egy plusz kellék, amire állandóan oda kell figyelni. Valamint a leszokás komoly gondot okozhat a későbbiekben. Ki kell hangsúlyozni, hogy ezek akkor fordulnak elő, ha a baba szinte állandóan cumizik. Ha minden pillanatban, amikor nyugtalan vagy vigasztalásra vágyik cumit teszünk a szájába a baba rá fog szokni mivel csak így tudja megnyugtatni magát.

cumi
kép forrása: Getty Images

Mielőtt cumit adnunk érdemes ringatni, énekelni neki, ölelgetni ha még szopizik akkor megszoptatni. Vannak kivételes esetek, amikor a cumi varászszerként megoldja a helyzetet, de ez nem azt jelenti, hogy éjjel nappal a szájában kell lennie ahhoz, hogy jól érezze magát, és attól még nem fog rászokni ha néha cumival alszik el.

Azok az anyukák pedig, aki altatáshoz vagy egy nehéz éjszakán a cumit hívják néhány percre esetleg egy-egy órára segítségül semmiképpen se érezzék rosszul magukat, senki sem attól lesz rossz anya, mert akkor amikor már semmi nem vált be cumival próbált segíteni a babájának.

Cumiválasztás

A cumik tárházában könnyen el lehet veszni, hiszen honnan tudjuk, hogy melyik lesz az a forma, amit elfogad a baba és valóban annyira szuper, mint amilyen jó a marketingje. Érdemes többféle cumit is beszerezni, hogy a kisbaba kvázi ki tudja választani, hogy neki melyik a legkényelmesebb de úgy ahogy a cumisüveg esetében itt is mindenképpen a mellbimbóra leginkább hasonlítóra essen a választás, hiszen így a szoptatás alatt kicsi az esély a cumizavar kialakulására.

A legtöbb baba igény szerinti szoptatás alatt nem kér cumit.

cumi
kép forrása: Getty Images