Barion Pixel Van Gogh kiállítás egy kilenc hónapossal avagy van, amit nem lehet elég korán elkezdeni – Coloré

Van Gogh kiállítás egy kilenc hónapossal avagy van, amit nem lehet elég korán elkezdeni

2024. 02. 09.

Van Gogh neve hallatán mindenkinek bevillan több olyan híres festménye, amit örömmel elfogadna a nappalija falára. De vajon mikor találkoztunk először ezekkel az alkotásokkal, hány évesek voltunk, amikor először beszippantott minket a művészet szeretete? A kisfiam tíz hetesen volt az első kiállításán, így kilenc hónaposan ideje volt belépni Van Gogh posztimpresszionista birodalmába is.

Van Gogh képeiben benne van minden, ami egy átlagos életet élő ember hétköznapjaiban jelen van. Nem kell hetekig agyalni, hogy az ecsetvezetés, a színek vagy az absztrakt formák vajon mégis mit üzennek? Hányféleképpen értelmezhető a kép egy adott szögből? Vincent Van Gogh azt festette meg, ami körülvette őt, azt ami mindannyiunkat körülvesz. Egy szoba, a csillagos ég, egy csokor napraforgó, vagy egy váza az asztalon. Nincs túl bonyolítva semmi, és éppen ettől tökéletes és magával ragadó az egész munkássága.

A vizuális élmények és a kultúrális, művészeteket megmutató nevelés kimondottan fontos egy gyermek életében. Van, amit nem lehet elég korán elkezdeni, a kiállítások látogatása és festményekkel való ismerkedés is éppen ilyen. Ugyan engem nem vittek a szüleim pár hetes vagy hónapos koromba kiállítás megnyitókra, de a művészet szeretete és a képzőművészetek iránti érzékenység tagadhatatlanul és meghatározóan jelen van a személyiségemben.

Már a férjemmel is az egyik kedvenc közös programunk volt a kiállítások látogatása és a magaskultúrában való közös alámerülés, így nem kérdés, hogy családként a kisfiúknak is megmutassunk mindent, amit csak tudunk.

Van Gogh
Van Gogh megnyitó

Tíz hetes volt, amikor először elmentünk vele egy megnyitóra, aztán szinte minden hónapban beiktattunk egy kiállítást. Volt, ahol maga a kurátor vette kézbe és mutatta meg neki a festményeket, amik közül láthatóan kedvencet is választott magának. Elmondhatatlanul jó érzés látni, hogy mennyire nyitott és érdeklődő az új dolgok iránt, és hogy megragadja őt is az, amit a vásznakon lát.

Mivel Van Gogh az egyik kedvenc festőm (gondolom nem vagyok ezzel egyedül) egyértelmű volt, hogy nélküle nem nézem meg a február 2.-án megnyílt kiállítást, mindenképpen szerettem volna neki megmutatni azt, ami rám is meghatározó hatással bír. És talán ugyan élénk emlékei nem lesznek róla, mivel csak kilenc hónapos de én hiszek benne, hogy hatással volt rá és ezek a korai vizuális, művészeti ingerek jó magokként kikelnek majd pár éven belül.

Az pedig nem is kérdés, hogy teljesen le volt nyűgözve a produkcióban megelevenedő napraforgómezőtől, és Van Gogh csillagos égboltjától. A VR szoba ahol életre kelnek a festmények és szinte érezni lehet a lehulló napraforgó szirmok illatát új dimenziót teremt, megszűnik az idő és azt érezzük, hogy életünk végéig képesek lennénk nézni az egymást váltó megelevenedett festményeket, amik alatt a festőóriás idézeti és lágy dallamok csendülnek fel, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul.

A világ egyik legnépszerűbb multimédiás művészeti élménye, a Van Gogh -The Immersive Experience a kiállítást a földkerekségen már több, mint 20 millióan látták: New Yorkban, Londonban, Berlinben, Szöulban és más metropoliszokban is százezreket nyűgözött le van Gogh különleges posztimpresszionista látványvilága. A produkció a budapesti BOK csarnokban február 2-án nyitotta meg a kapuit és egészen szeptember 1-ig várja mindazokat, akik szeretnének elmerülni egy nem mindennapi vizuális élményben.

Van Gogh
Van Gogh megnyitó

Ezer négyzetméternyi kivetítőn elevenedik meg Vincent van Gogh (1853-1890), a posztimpresszionizmus legnagyobb alakjának művészete a BOK csarnokban, ami teljesen akadálymentesített így babakocsival is kényelmesen látogatható. A minden érzékszervre ható, XXI. századi tech-kulturális élmény a festőzseni legismertebb, leglátványosabb műveinek vizuális megjelenítésével nyűgözi le a közönséget. A látogatók a kiállításon nemcsak a műveket ismerhetik meg egy soha nem látott formában, hanem bepillantást nyerhetnek az alkotó életébe is.

A Van Gogh – The Immersive Experience nem egy hagyományos értelemben vett kiállítás. Nincsenek eredeti festmények a falakon, azonban a több teremből álló, kétezer négyzetméteres, hatalmas audiovizuális kiállítótér egyedülálló, innovatív lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók elmerülhessenek a holland mester semmihez sem fogható világában. A tárlat azok számára is izgalmas időtöltést nyújt, akik nem tartoznak a klasszikus képzőművészeti kiállítások törzsközönségéhez, ugyanakkor felejthetetlen élményt ígér a vérbeli van Gogh rajongóknak is.

Van Gogh megnyitó
Van Gogh megnyitó

Kilépünk a hagyományos keretek közül és forradalmi módon jelenítjük meg van Gogh világát. A holland festőművész legismertebb alkotásait technológiai eszközök segítségével keltjük életre, ezáltal a látogatók egy minden ízében 21. századi multimédiás élményben részesülhetnek. Ismerjük és értjük a mai generáció preferenciáit, tudjuk, hogy a felgyorsult világ új szokásokat alakított ki a kultúrafogyasztás területén is. Bízunk abban, hogy a Van Gogh – The Immersive Experience a fiatalokat is közelebb hozza a művészethez

– mondta el Dudi Bercovici, a Hadran Events ügyvezetője és a kiállítás szervezője.

Nyitókép forrása: Van Gogh kiállítás