Barion Pixel „A Megszakítatlan anya” – anyaként az anyaságot megmutatni a művészetben – Coloré

„A Megszakítatlan anya” – anyaként az anyaságot megmutatni a művészetben

2023. 10. 26.

A Megszakítatlan anya kiállítás a családi mindennapok kihívásainak gondolatiságából indul ki, de beemel egy egészen speciális szempontot is, mégpedig a művészlét igencsak sajátos helyzetét.

Az anyaság olyan érzékeny, intim, gyengéd, finom és súlyosan felelősségteljes hivatás, mint a pillangó szárnyán a por, ami alig látható ugyan, ha letötöröljük róla, nem tud felszállni többé. Mint egy strassz kövekkel kirakott ólomszobor, kívülről csillog, de mozdíthatatlan.

Szülőnek lenni egyet jelent egy folyamatosan feszített lét- és érzelmi állapottal, úgy ahogy azt az alábbi képen látható, „Állandó lelkiismeretfurdalás” című festmény is mutatja. Nem csak az egyre sűrűsödő családi teendők, de a magas amplitúdójú érzelmek miatt is. A szülői szerep magában hordozza az átélt örömök és a meghozott áldozatok összefonódását.  

Fajgerné Dudás Andrea: Állandó lelkiismeretfurdalás
Fajgerné Dudás Andrea: Állandó lelkiismeretfurdalás / kép forrása: MANK Galéria

A megélt érzelmi kontrasztokról már számos társadalmi párbeszéd folyt és az anyaság életkörülményeinek ábrázolása is már évszázadok óta a magasművészeti témák részévé vált. A téma nem szegregált, nem csak idilli jeleneteket ismerhetünk ebből az életszakaszból, hanem megjelenik a kritikai attitűd is a korábbi berögzült hit- és szokásrendszerekkel szemben.

De mind a mai napig sok az ítélkezés, a vakfolt, a tabu, és az indokolatlan szégyenérzet. 

Ugyanis anyaként számtalan kértlen jótanácsot kapunk nő – anyatársaintól, és ami a legszomorúbb, hogy a mondanivaló indíttatása sok esetben nem a jó indulat. Sőt! A legtöbb esetben csak a megélt negatív élmények, a feldolgoztatlan traumák és a „nekem is könyebb, ha tudom, hogy neked is legalább olyan nehéz, mint nekem” keserű életérzés szólal meg a jótanácsot osztogatókban. Ennek apropóján a kiállítás egyik legigazibb eleme a kértlen jó tanácsok postaládája, amibe ahogy bedobjuk a levelet az azonnal a kukában landol. Mert ott van a legjobb helyen, úgy, ahogy például az a cseppet sem kedves és együttérzésre valló felszólítás, mint, hogy: „aludd ki magad előre, mert miután megszületett soha többet nem alszol.” Vagy, hogy „Tejed van? – Én hét évig szoptattam pedig vegán vagyok!

Horváth Lóczi Judit
Horváth Lóczi Judit alkotása: kép forrása: MANK Galéria

A Megszakítatlan anya kiállítás a családi mindennapok kihívásainak gondolatiságából indul ki, de beemel egy egészen speciális szempontot is, mégpedig a művészlét igencsak sajátos helyzetét. A tudatosan megélt anyaság folyamatos jelenléte ebben az esetben kiegészül a művészi életforma kiszámíthatatlanságával. Hiszen egy olyan szakterületről beszélünk, melynek nincs előre kigondolt életpályamodellje. Kiváltképp, ha arra az életszakaszra gondolunk, amikor a vágyott családalapítás, és a karrierút felfuttatása egy időszakra esik. 

anya
Gergely Farnos Lilla Idol Játékok 1
Gergely Farnos Lilla: Idol Játékok/ kép forrása: MANK Galéria

A kiállítás hat olyan művész műalkotásai láthatóak, akik számára az anyaság és az alkotói lét egyaránt hivatás. Kompozícióikban egyszerre jelennek meg az élethelyzetükből adódó kihívásaik és azok művészi feldolgozásai. Egyéni tapasztalataikból kiindulva pályatársaik közös helyzeteire is reflektálnak. És nem csak az „művészanyákéra”, sok esetben a „művészapákéra” is. Mert jellemzően a “művész foglalkozású” szülők azok, akiknek nincs megszabott munkaideje.

Gyakran saját műtermük vagy alkotói közegük sem. Ha mégis van, akkor azt gyakran vonja uralma alá a család is. A konyhaasztalon sokszor nem csak vacsora készül, de ott zajlik a képek alapozása is, és a vásznak esetenként kifestővé avanzsálódnak. A művészként végzett munkafolyamatnak nincs intézményi kerete – nincs sem felettes, sem fix munkaidő. Ezért a művek sem mindig akkor valósulnak meg, amikor a művészt megszállja az ihlet, hanem gyakran akkor jönnek létre, amikor lehetőség adódik rá.

anya
Fenyvesi Zsófi Falling Apart 1
Fenyvesi Zsófi: Falling / kép forrása: MANK Galéria

Persze a kihívások kreatív megoldásokat és új témákat, sok esetben pedig újszerű gyakorlatokat is szülnek. Nem csak az életkörülményekben hagynak nyomot, hanem konkrétan a műalkotásokban is. A MANK Galéria terében ilyen specifikus alkotások láthatóak. A tér elrendezése kifejezetten gyermekbarát, és interaktív. A kiállítás minden korosztály számára tartogat lehetőséget az elmélyülésre szellemi, kreatív, és gyakorlati formában is.  

A kiállítás vállaltan kapcsolódik a korábbi években megrendezett anyaság tematikájú tárlatokhoz, melyek hiánypótló módon tettek, és tesznek láthatóvá tabusított, vagy akár társadalmilag feldolgozatlan témákat: 

  • Similar Stories – Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit páros kiállítása, kurátor: Szabó Noémi, The Space Budapest (2023)
  • Jelenlétem evidens – kurátor: Oltai Kata, Deák Erika Galéria (2022)

A nem mindennapi kiállítás célja, hogy a Megszakítatlan anyaság kiállítás további bővítse a már megkezdett párbeszédet és inspirációt nyújtson további kortársművészeti alkotások létrehozásához. A műalkotások kihangosítják és felerősítik az egyre részletezőbb, személyes tapasztalatokból kiinduló kollektív narratívákat. 

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde

A MANK kapcsolódó családi programjai

2023. november 4.

Családi nap Az Anyagág című kiállításban

11.00     Értsd a Kortárst! Az anyaság megélései a művészetben.
Interaktív művészettörténeti workshop kortárs szempontból Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével

13.00 – 15.00      Beszélgetés a művészekkel, folyamatos tárlatvezetés

15.00-16.00        Juhász László „Zenegyerekeknek”-koncert

15.00 – 18.00      Kézműves foglalkozások

  • Közös alkotás szülők és gyermekek számára Fajgerné Dudás Andreával
  • Természetből inspirálódó, őszi tematikájú játékos alkotás – szabadtéri tökfaragás, ékszerkészítés őszi termésekből az M-ART Egyesület közreműködésével

2023. november 17.

Finisszázs

  • 16.00 – Bunki-rétegek – avagy külső méh-pótlékaink vizsgálata felnőtteknek és gyerekeknek -Németh Anna és Gergely-Farnos Lilla vezetésével

Hogyan „hozzuk magunkkal” az anyaméhen kívüli életünkbe, hogyan alkotjuk meg újra magunk számára magzati lét és a születés ősi tapasztalatát?

Egy közeget, hogy biztonságra leljünk, megpihenhessünk, gyógyulhassunk – de ez a terep segíthet minket nehéz átalakulásainkban, vagy akár abban, hogy vágyainkat mágikus módon elérhessük. Játékos kalandozás ennek kulturális megjelenései között, pár példát megragadva a néphagyományokból, vagy akár az ősemberek hiedelemvilágából.

  • 18.00 – Art coaching Jankó Judit pszichológus, művészeti író vezetésével

Az art coaching egy újfajta megközelítésű, workshop jellegű foglalkozás, ami a művészet személyiségfejlesztő, problémamegoldó jellegére hívja fel a figyelmet, és segíti a kapcsolódást a műalkotásokhoz. Az esemény ezekkel a módszerekkel közvetlenül dolgozza fel a kiállítás tematikáját.

Nyitókép forrása: MANK Galéria