A kérdés: cumival vagy cumi nélkül?

Csakis a szülőktől függ, hogy megpróbálják-e babájuk szájába adni a cumit. Van előnye és hátránya is.

Egy gyermek születése számos könnyebb és nehezebb feladatot tár a szülők elé. Olyan apróság is kérdést ad, mint a cumi. Tudjuk, hogy milyen jó „nyugtató eszköz” lehet ez a műanyag darabka, ugyanakkor megvan annak a hátránya is.

Egyet mindenképp érdemes leszögezni: az, hogy a baba cumizni fog, csakis attól függ, hogy a szülő a kicsi szájába adja-e vagy sem. Sokan nem tartják rossz dolognak, hiszen már az ultrahang felvételeken is lehet látni, hogy a magzat az ujját szopja, amelyből azt a következtetést vonják le, hogy a cumi sem lehet rosszabb.

Cumi
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A cumi melletti érvek

A két étkezés között a megnyugtatást szolgáló eszközzé minősülhet. A babák esetében ugyanis erős a szopási reflex, így sok kicsi nyugodtabbá válik attól, hogy a szájában van valami, amit szopogathat. A cumi ugyanakkor abban is néhány perces pluszt adhat a szülőnek, ha a bébi már nagyon éhes. Amíg a szoptatás vagy a cumisüveges tápláláshoz előkészül az anya, addig a baba szájába nyomott cumi segíthet a figyelem elterelésében. Az is meglehet, hogy ez olyan jól sikerül, hogy a cumi segítségével még álomba is szenderül az apróság.

Egy, a mai napig fennálló és titokzatos gyilkos, a bölcsőhalál elkerülésében is segítséget jelenthet. A szakemberek szerint összefüggés van a cumihasználat és a bölcsőhalál kockázata között. Ahogy a cumira rászokhat egy baba, ugyanúgy le is szoktatható arról.

A cumi elleni érvek

Ha még nem alakult ki az újszülött szoptatási rutinja, akkor ez a folyamat vagy még inkább lassulni fog, de akár el is akadhat. Vagyis, ha az anya, a szülők túl korán adnak cumit a kicsi szájába, akkor a szoptatást is veszélyeztethetik. A szoptatás és a cumizás technikájában is különbség van. A cumizásra könnyen rákaphat az apróság és ha kiesik a szájából, szinte biztos, hogy sírást eredményez.

Az egészségre nézve is vannak hátrányai, ugyanis az elhúzódó cumizás befolyásolja a fogak fejlődését, ugyanakkor nagyobb az esély a középfülgyulladásra is.

Ne feledjük, hogy a legjobb cumi a babák számára édesanyjuk melle, amely a táplálás mellett a megnyugtatást is biztosítja.

Ha már cumi, akkor…

A cumiból nem jön semmi. Az anya melle, valamint a cumisüveg a táplálkozást szolgálja, de a cumi komfortszopit jelent a baba számára. Éppen emiatt, ha mégis cumival kínálja az anya a gyermekét, azt csak akkor tegye meg, ha a szoptatás már működő folyamat.

Baba, cumi
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A megnyugtatásban segítő szerepet betöltő eszközt nem szabad azonnal a síró apróság szájába nyomni. Előbb igyekezni kell a sírás okát kideríteni, azt megszüntetni és a nyugtatás első és legfontosabb mozzanata a csecsemő ölbe vétele és ringatása legyen.

Ha a cumi fontos eszközzé minősült a kicsi számára, akkor ügyelni kell annak tisztaságára. A babák általában ragaszkodnak ugyanahhoz a formájú cumihoz és ezt észben is kell tartani.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása