Barion Pixel A leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegségek – Coloré

A leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegségek

2023. 09. 28.

A csecsemőkori bőrbetegségek, bőrelváltozások nagyon gyakoriak, de szerencsére a legtöbb esetben ártalmatlanok. Miért alakulnak ki, és hogyan érdemes kezelni őket?

A csecsemőkori bőrbetegségek és bőrelváltozások tulajdonképpen nem nevezhetők betegségnek, hiszen ezek sokkal inkább az újszülött bőrének természetes reakciói a méhen kívüli életre. Egy újszülött érkezésére 100%-ban senki sem tud felkészülni, ezért minden apróság hatalmas rémületet kelt az újdonsült, sőt néha még a gyakorlott szülökben is.

Egy egészséges újszülött bőre piha-puha, illatos és lilásvörösbe hajló színű, ami idővel rózsaszínre változik. Az első bőrprobléma, ami igencsak megrémíti az édesanyákat az a tejkiütés, amit ahogy az a nevében is benne van az anyatej okoz. Ennek az az oka, hogy a pár napos, hetes újszülöttek bélrendszere még nagyon éretlen, ezért nem tudják feldolgozni az anyatejet.

A kiütések a legtöbb esetben néhány óra leforgása alatt ahogy jöttek, úgy mennek is és főként a bébi arcán jelennek meg, hasonlóak a kamaszkori pattanásokhoz. Számos tévhit ellenére a bőrelváltozások elmúltáig is ugyanúgy lehet a kisbabát szoptatni, nem szükséges kihagyni egyetlen etetést sem.

Amivel a legtöbb édesanya és édesapa találkozik ha csecsemő érkezik a családba az a pelenkakiütés. Oka a vizelet és a széklet maró hatása, ami sajnos tökéletes táptalaja a gombáknak és a baktériumoknak is, ezért észrevétele után érdemes a védőnővel vagy a gyermekorvossal konzultálni, hiszen megeshet, hogy speciális krémmel történő ápolásra is szükség lesz. A legfontosabb, hogy minél gyakrabban cseréljük az eldobható pelenkát, főleg a meleg nyári hónapokban. Ha előrehaladott állapotban van a kiütés érdemes minden pelenkacseréléskor vízzel is megmosni a csecsemő popsiját.

Szintén nagyon gyakori és meglehetősen kellemetlen bőrprobléma az ekcéma. A bőrgyulladás a legtöbb esetben veleszületett hajlamon alapul, de előfordulhat az is, hogy egyes (az édesanya által fogyasztott) ételek váltják ki. Utóbbi esetben érdemes tej, tojás és glutén mentes étrendet követni az édesanyának.

Ám egyes kutatások szerint éppen az anyatejes táplálás az, ami képes megelőzni a csecsemőkori ekcéma kialakulását. Tünete, hogy a bőr szinte az egész testen, főként arcon és a hajlatokban szárazzá válik, majd apró viszkető hólyagok jelennek meg, melyek idővel kipukkannak így további kellemetlenséget okoznak. Az ekcémás babák nagyrésze a későbbiekben gyakran küzd légúti allergiás tünetekkel, de az étel főként a tehéntej allergia is kimondottan gyakori.

csecsemő ekcéma
A csecsemőkori ekcéma arcon is jelentkezhet. / kép forrása: Getty Images

Kezelése sajnos egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a felületi kezelés csak ideiglenesen enyhíti a tüneteket. Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mi okozza a bőrbetegséget. Az ekcémás száraz és érzékeny bőrfelületet igyekezzünk hidratáltá tenni erre kifejlesztett olajokkal, testápolókkal és fürdető krémekkel, fontos, hogy kerüljük a hosszú fürdőzéseket, ugyanis a víz csak tovább szárítja és még irritáltabbá teszi a bőrt. A jó hír az, hogy a gyerekek közel 80%-a serdülőkorban kinövi ezt a kellemetlen bőrbetegséget.

Végül de nem utolsósorban meg kell említeni a koszmót, ugyanis ez is a gyakori bőrelváltozások között szerepel a csecsemők életében. A koszmó, azaz a szaknyelv szerint seborrhoea captis egy fehéres sárgás, ám előrehaladott állapotban már barnás színű pikkelyes bőrelváltozás.

A seborrhoeás dermatitisz általában a babák három és tizenkét hónapos kora között alakul ki, de vannak akiknek óvodás majd serdülő korukban is előfordul. A koszmó tulajdonképpen nem más, mint elhalt hámsejtek és felesleges faggyú egymásba torlódása. Szerencsére egyszerű módszerekkel, hatékonyan fel lehet venni ellene a harcot. Az olaj, a koszmó elleni sampon és a fésű hármasa kitűnő fegyver a koszmó ellen.

Nyitókép forrása: Getty Images