Barion Pixel A baba öltöztetése télen sem jelenthet kihívást! – Tippek és trükkök az újszülöttek téli öltöztetésével kapcsolatban – Coloré

A baba öltöztetése télen sem jelenthet kihívást! – Tippek és trükkök az újszülöttek téli öltöztetésével kapcsolatban

2023. 02. 16.

Az első gyermekes anyukák egyik legnagyobb kihívása (az álmatlan éjszakákon túl) minden bizonnyal az, hogyan öltöztessék fel a kisbabájukat, különösen akkor, ha télvíz idején érkezett meg a családba a csöppség. Mennyi az annyi, s hogyan érdemes rétegeznünk a kicsik öltözékét? Ennek jártunk utána.

Minden bizonnyal mindannyiunkban élénken él az az emlék, amikor telente alig tudtunk mozdulni a tonnányi ruhától, mert édesanyánk „belénk verte”: télen rétegesen kell öltözködni! Persze, a „baba öltöztetése” kérdés ettől függetlenül minden szülő agyában megfordul minimum egyszer, amikor a hatodik réteget igyekszik ráerőszakolni a fészkalódó gyermekre, mégis érdemes átgondolni, hogy a téli jövevényeket mibe, s hogyan öltöztetjük, elkerülve a kicsi könnyekben végződő tiltakozását. 

Séta a hidegben – Na még mit nem! Vagy mégis? 

A szakértők véleménye szerint egyértelmű, hogy minden kisbabának (és persze a mamának is) jót tesz a friss levegő. Bizony, még télen is. Ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy pontosan melyik napszakbanhány fokban és mennyi időre visszük ki a csöppséget, mivel a nulla fok alatti hőmérséklet veszélyes lehet számukra: az újszülöttek nehezen tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, így nagyobb a száraz, repedt bőr és a kihűlés kockázata. 

Ebből kifolyólag valóban érdemes átgondolnunk, mibe öltöztetjük fel az újszülöttet a kinti séták alkalmával, s vissza is tértünk a fent említett anyai tanácshoz, amelynek azért van „némi” igazságtartalma: a réteges öltözködés ugyanis lehetővé teszi, hogy adaptálódjuk a kicsi szükségleteihez, akár melege van, akár fázik. De kezdjük az elején!

baba öltöztetése, tél,
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Baba öltöztetése télen: a kulcs a rétegekben rejlik

A pelenkázás után mindenképp érdemes bekennünk a kicsi arcát hidratáló tartalmú krémmel, különösen az arcon, hogy megelőzzük a hideg szél okozta kiütéseket, cserepes ajkakat. A hidratálást követően jöhetnek a rétegek: kezdetnek például egy body vagy egy hosszú ujjú rugdalózó. Body esetében mindenképp érdemes egy vastag harisnyával és hosszú ujjú felsőrésszel folytatni a sort, rugdalózó fölé viszont egy extra réteg nadrág és egy vastag pulcsi is megteszi. A Maternity Magánklinika e témában készült oktatóvideója szerint a kettő dolog kombinációja is tökéletes: egy rövid body és egy hosszú rugdalózó a kabát alá bőven megfelelnek a célnak. 

Mivel az újszülöttek végtagjai hűvösek szoktak lenni (hiszen a létfontosságú, fejlődésben lévő szervek felé áramlik a legtöbb vér), érdemes a tarkó hőmérsékletét figyelembe venni, ha arra vagyunk kíváncsiak, nem fázik-e, vagy nincs-e melege. A babakocsiba behelyezve természetesen jöhet néhány réteg takaró, és egy sapka, ám ügyeljünk arra, hogy a baba szája és orra mindig szabadon legyen: ezzel biztosítva az átjárható légutakat. 

Baba a kocsiban, baba a mellkason

Téves elgondolás, miszerint egy puffos kezeslábas minden helyszínen alkalmas, sőt: a kocsiba betehető babahordozóban veszélyes is lehet, hiszen egy nagyobb fékezésnél a gyermek arcába tolulhat az anyag, ezzel fulladást okozva. Mielőtt betesszük a babahordozóba a kicsit, érdemes megszabadítani a „puffos” kabátoktól, kezeslábasból: helyette alkalmazzunk takarót, vagy vásároljunk olyan babahordozót, amely azzal felszerelt! 

Az elmúlt években a „levegőzés” új formája is teret kapott idehaza, hiszen a különféle hordozók aranykorát éljük. Ennek kapcsán ugyanaz legyen a prioritás, mint a kocsiban: egyrészt úgy helyezzük el a mellkasunkon a kicsit, hogy oldalra fordítjuk a fejét, másrészt érdemes olyasfajta pozíciót találni, hogy a szemünkkel folyton megbizonyosodhassunk affelől: komfortosan érzi magát. Manapság már léteznek olyan baba-mama kabátok, amelyek egyszerre „fedik be” a mamát és a babát is, ezesetben viszont nem érdemes túlöltöztetni a kicsit, hiszen a testünk melege is hozzáadódik a képlethez. 

Újszülött öltöztetése odahaza 

Persze, télen nemcsak a baba öltöztetése okozhat fejtörést, hanem az is, milyen meleget csináljunk odabent. Mivel a lakásokban lévő fűtés általában alacsony páratartalmú, a nedvesség hiánya kiszáríthatja a baba érzékeny bőrét. Ennek elkerülése végett nem érdemes őrült meleget csinálnunk odabent: a szakértők vélemény szerint 21-24 Celsius fok közé érdemes belőni a fűtést, ha otthon tartózkodunk a csecsemővel. Ilyenkor is nyúljunk nyugodt szívvel a body-khoz és a rétegekhez: ha a baba tarkóján úgy érzékeljük, túlságosan melege van, vegyünk le róla egy réteget (például egy mellényt vagy hosszú ujjút), fordított esetben pedig adjunk hozzá! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITT és ITT