Barion Pixel Babakocsi választás előtt állsz? – segítünk! – Coloré

Babakocsi választás előtt állsz? – segítünk!

2024. 02. 14.

A megfelelő babakocsi kiválasztása az egyik legfontosabb dolog, amikor kisbabánk születik. Ma már számtalan típusú, márkájú, kialakítású és extra funkciókkal ellátott modellek közül választhatunk, de honnan tudjuk, hogy melyik lesz az, ami a leginkább kiszolgálja a mi és a kisbabánk kényelmét is? Mutatjuk, hogy mik azok a szempontok, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Babakocsi, babaágy, babaöböl, babahinta, kishordozó, pelenkázó, kiskád, etetőszék. Minden kismamának ezek a szavak zsonganak a fejében a várandósság második felében, amikor már ideje beszerezni ezeket az elengedhetetlen babaholmikat.

A babavárás az életünk egyik legizgalmasabb időszaka. A csöppség érkezésére való felkészülésre szerencsére van kilenc hónapunk, amire valljuk be szükségünk is van, hiszen számos a tenni és elintéznivaló. A baba szoba kellékei és minden egyes kiegészítő beszerzése komoly feladat a leendő szülők számára, ám a legtöbb esetben a babakocsi adja fel leginkább a leckét, ugyanis egy ránézésre gyönyörű modellről sajnos csak a használat során derül ki, hogy nem volt a legjobb választás.

De akkor mégis hogyan válasszunk úgy babakocsit, hogy az a hosszú séták során se okozzon csalódást?

babakocsi
kép forrása: Getty Images

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat szeretné a babájának. De mivel a babakocsi piacon a határ a csillagos ég, ezért az első babát várva a legtöbb kismama és kispapa segítségre szorul. A babakocsi választáskor a legtöbben a legszebb színű és legkülönlegesebb kialakítású modellt keresik ám ezen kívül még számtalan tényezőt figyelembe kell venni, hogy a járgány tökéletesen alkalmazkodjon az adott életvitelhez.

A praktikusság a babakocsiválasztás első számú kritériuma.

A váz legyen erős, masszív és könnyen összecsukható. Fontos, hogy a babakocsit már újszülött kortól kényelmesen és biztonságosan lehessen használni. A hordozóba lehessen szűkítő párnát tenni, hiszen az első hónapokban a kisbaba még az apró hordozóban is elveszik. A hordozó azért is nagyon fontos része a babakocsi kiegészítőinek, mert autóban gyermekülés gyanánt is használható egészen addig, amíg a bébi el nem éri a nyolcvan centimétert.

Young Father Taking A Walk With Baby Carriage In Park
kép forrása: Getty Images

A másik elengedhetetlen elem a Mózeskosár, ami pedig tágas és jól szellőző kell, hogy legyen. Ez azért is fontos mert a hordozóval ellentétben a bébi a kosárban teljesen vízszintesen tud pihenni, ami nem terheli meg az apró kis hátát így egy hosszú séta során is  kényelmes a gerincének is, mi több kedvére nyújtózkodhat.

A harmadik kiegészítő elem a sport ülés, ami akkor alkalmazható ha a bébi már egyedül tud ülni. Egyes modelleknél a Mózeskosár könnyedén sport résszé alakítható, ám ezt a baba a legtöbb esetben viszonylag hamar kinövi, ezért érdemes a klasszikus sport ülést is beszerezni. Nagyon fontos, hogy mindhárom babahordozóba figyelmesen be kell kötni a biztonsági pántokat, ez főleg abban a korban lesz számottevően fontos, amikor a kisbaba már önállóan képes helyet változtatni.

Továbbá a sport ülés kapcsán arra is érdemes figyelni, hogy mindkét irányba a vázra kapcsolható legyen így a kisbaba nem csak velünk, de a menetiránnyal szemben is tud utazni. Az üléshez tartozó lábtartó pedig mindenképpen legyen állítható, hogy a séta közben mindig kiszolgálhassuk a  kisbaba kényelmét.

A fekhelyek és ülések mellett számos fontos eleme van még a babakocsinak, amiről elsőre nem is gondolnánk, hogy lényeges lehet a gyakorlatban. Ilyen például a kupola és a kerekek vagy a tolókar. A kupola akkor a legtökéletesebb ha olyan nagy, hogy képes elrejteni a babát és ráborul a babakocsira. Anyaga könnyen tisztítható, jól szellőző és világos legyen, hogy a nyári napfényt minél kevésbe szívja magába. Egyes modellek kupoláján külön szellőző nyílások is vannak, ezek minden évszakban nagyon praktikusak.

babakocsi
kép forrása: Getty Images

A kerekek kiemelten fontos részei a babakocsinak, ugyanis nagymértékben meghatározzák, a kocsi kényelmességét. Amikor babakocsit veszünk érdemes a kerekeket az elsők között megnézni és annak tekintetében modellt választani, hogy túlnyomó részt milyen terepen szeretnénk vele közlekedni. Ha egy dimbes-dombos, erdős környéken lakunk, akkor mindenképpen a nagy, lehetőleg felfújható kerekű mellett tegyük le a voksunkat ugyanis sokkal jobban alkalmazkodnak a hepehupás terephez és a lengéscsillapításuk is nagyobb.

Ellenben ha sík terepen használjuk a kisebb kerék is megfelelő lehet. Az első kerekek mindkét esetben legyenek úgynevezett bolygósítható kerekek, ami azt jelenti, hogy egy gombbal állítható, hogy fixen állnak vagy megfordulnak-e a tengelyük körül. A kanyarodásban mindenképpen praktikus ha a forgó funkciót használjuk.

babakocsi
kép forrása: Getty Images

A tolókar is igen meghatározó elem, hiszen egy tolókar akkor jó, ha nem túl magas és nem is alacsony. Éppen azért a többfokozatú állítható kar a legideálisabb mindkét szülő számára.

A legtöbb babajárgány aljában található csomagtartó rész. Ez egy igazán praktikus kiegészítő, gondoljunk csak bele, ha egy kisbabával indulunk útnak legalább a fél lakást el kell csomagolni. A tároló minél nagyobb annál jobb, hiszen akár egy kisebb bevásárlást is könnyedén meg tudunk vele oldani.  

További babakocsi kiegészítők:

Számtalan babakocsi kiegészítő között válogathatunk, márkától függően ezek olykor a babakocsi mellé alapvető kellékként járnak, de az is megeshet, hogy mindent egyesével meg kell vásárolnunk.

babakocsi
kép forrása: Getty Images

A pohártartóról sokan azt gondolják, hogy teljesen felesleges, pedig sokkal praktikusabb és hasznosabb, mint gondolnák. Nem csak a baba cumisüvege vagy itatópohara fér el benne, de a mama kávéjának is szuper helye lehet egy hosszú séta esetén.

A lábzsák ugyan csak a hideg hónapokban szükséges, de olyankor hatalmas szükség van rá, hiszen melegen tartja a kisbabát így nem kell külön takarókat vinnünk magunkkal az útra. Érdemes lehet többfélét is beszerezni, hogy mindig az adott időjárásnak megfelelően tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbb vastagságút. Egy enyhébb téli napon, amikor plusz fokok vannak a thero zsákokban könnyedén megizzadhatnak a picikék.

babakocsi
kép forrása: Getty Images

A szúnyogháló és az esővédő két olyan kellék, aminek a fontosságára a legtöbb esetben csak akkor döbbenünk rá, ha éppen hatalmas szükségünk lenne rá, de bizony elfelejtettük megvenni. Mindenképpen érdemes beszerezni a babakocsival egyszerre, hiszen vannak modellek, amire csak a saját márka adott modellére illő szúnyogháló és esővédő illeszhető fel.

A pelenkázó táskák között is könnyedén el lehet veszi, hiszen számtalan verzió közül válogathatunk de mindenképpen érdemes egyet választani, hiszen elnyeli az összes olyan must have babaholmit, ami nélkül nem szabad elindulni. Sőt a legtöbb mommy bagben már a mamik számára is megtalálható egy külön neszeszer.

A tolókarra patentolható belül bélelt kesztyű egy igazi megváltás lehet azoknak a mamiknak, akik hajlamosak elhagyni a kesztyűjüket.

A napernyő és az árnyékoló azoknál a babakocsiknál lehet elengedhetetlen, aminek a kupolája nem elég nagy. Nyáron kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem a kisbabáknak.

További babakocsi típusok:

A testvér vagy ikerbabakocsi nagyon praktikus abban az esetben ha a babák között kis (egy év) korkülönbség van, vagy ha ikreink születtek. Egyes modellekhez úgynevezett testvérfellépő is csatlakoztatható, ami akár nagyobb korkülönbség esetén (öt – tíz év) szuper megoldás lehet a közös közlekedéshez.

A futó babakocsik pedig a legjobb megoldást jelentik ha a mama újra vissza szeretne térni a sportos mindennapokhoz, hiszen a csöppséget biztonságban viheti magával. Az utazó babakocsik tárháza végtelen, éppen ezért erről egy következő cikkünkben írunk.

babakocsi
kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images