Az utóbbi években egyre többen keresik azokat a természetes, növényi alapú élelmiszereket, amelyek nemcsak egészségesek, fehérjedúsak és egyben valódi tápanyagbombák is. Az amarant pontosan ilyen.
Egy ősi növény, amelyet már az aztékok is nagy becsben tartottak, mégis sokan csak most fedezik fel újra, elsősorban azért, mert meglepően magas fehérjetartalommal rendelkezik.
Mi is pontosan az amarant
Az amarant egy álgabona, amely kívülről a kölesre emlékeztet, belülről viszont az egyik legizgalmasabb szuperfood. Gluténmentes, jól emészthető, és sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a klasszikus gabonák többsége. Könnyen beleillik a modern, tudatos étrendekbe, és remekül kombinálható más növényi alapanyagokkal.

Miért számít ennyire erős fehérjeforrásnak
Az amarant egyik legnagyobb előnye, hogy szokatlanul magas a fehérjetartalma: szárazon körülbelül 14 százalékot tartalmaz, a megfőzött adag pedig egy csésze mennyiségben nagyjából 9 grammot ad. Ez növényi forrásként kimagaslónak számít.
Emellett rendkívül kedvező az aminosavprofilja is. Olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyekhez a növényi étrendből gyakran nehezebb hozzájutni, így különösen jó választás lehet, ha szeretnél valami mást, mint a megszokott bab–lencse–tojás tengely.
További előnyei, amelyek miatt megéri beépíteni
Az amarant jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztést, és hosszabb jóllakottságérzést ad. Emellett vasban, magnéziumban és B-vitaminokban is gazdag, így hozzájárul az energiaszinthez, a hormonműködéshez és a koncentrációhoz. Antioxidáns-tartalma miatt a sejtek védekezőképességét is erősíti.