Barion Pixel 5 dióféle, ami hosszú távon javíthatja az egész szervezetünk állapotát – Coloré

5 dióféle, ami hosszú távon javíthatja az egész szervezetünk állapotát

2024. 11. 18.

A dió- és mogyorófélék tele vannak fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével és omega zsírsavakkal.

A magvak, legfőképp a diófélék kedvelt csemegék, és sok diétába vagy egészségtudatos táplálkozási programba beleférnek. Bár természetes módon magas a zsír- és kalóriatartalmuk, de rendkívül gazdagok tápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. A bennük lévő értékes olajok pedig a “jó zsírok” közé tartoznak, így hosszú távon támogatják például az érrendszert.

Egyes kutatások úgy találták, hogy a diófélék fogyasztása segíthet az egészséges testsúly fenntartásában vagy akár a fogyásban is, és úgy tűnik, hogy a magvak ropogtatása pozitív hatással van a koleszterinszintre, a hormonális egyensúlyra és a gyulladásokat is csökkenthetik. Íme 5 értékes csonthéjas, ami finom és egészséges, így ezeket érdemes nassolni!

Pisztácia

A zöld maggal rendelkező csonthéjas – bár nem a legolcsóbb – az egyik legkedveltebb mind közül. Sósan pörkölve, édes krémként vagy saláta szórásként is megállja a helyét. Nagyon magas a B6-vitamin tartalma is, amely elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához és a vér hemoglobinjának képződéséhez. A pisztácia gazdag E-vitaminban, káliumban, magnéziumban és foszforban is. Magas antioxidáns tartalma segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól, a szabad gyököktől. Kalóriatartalma pedig a legalacsonyabb a magok közül.

pisztácia, dióféle
Forrás: Unsplash

Dió

A dió gazdag vasban, kalciumban, magnéziumban, E-vitaminban, B-vitaminban és nyomelemekben. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek a bélrendszertől a szíven át az agy egészségéig mindenre jótékony hatással lehetnek. A jó hír, hogy hazánkban is gazdagon terem és számos módon fogyaszthatjuk.

Dio
Forrás: Unsplash

Törökmogyoró

Igen magas fehérjékben, ezért a sportolók kedvenc diétás csemegéje. Értékes olaja pedig a tanulmányok szerint jótékonyan hat a koleszterin-szintre.

Mogyoró
Forrás: Unsplash

Mandula

Magyarországon is terem bizonyos helyeken, lisztjét alkalmazzák sütéshez, vízes formában pedig növényi tejként közkedvelt. A mandula legalább olyan fontos konyhai alapanyaggá lépett elő, mint amilyen kedvelt csemege a sós-pörkölt változata. Kalciumtartalma kiváló a csontoknak és ezért is jó alternatíva az állati tejekre.

Mandula
Forrás: Unsplash

Pekándió

A káliumban és magnéziumban gazdag pekándió segíthet serkenteni az idegrendszer működését, mivel ez a két kémiai elem részt vesz az idegsejtek közötti kommunikációban. Ez a dióféle jótékonyan hat a vércukorszintre és az érrendszerre is.

pekándió
Forrás: Getty Images

Borítókép forrása: Getty Images