Barion Pixel Stresszoldó takarítás, előny az otthonodnak és neked is?! – Coloré

Stresszoldó takarítás, előny az otthonodnak és neked is?!

2024. 10. 17.

A stresszoldás mindenki számára mást jelenthet. Azt azonban sokan felismerték, hogy a fizikai fárasztás igazán hatékony módszere a feszültség levezetésének.

Mindenki maga dönti el, hogyan akar megküzdeni a benne lakozó feszültségtől. Más és más tevékenységek jelenthetik a megnyugvást. Van, aki a hobbijába menekül és kis időre kiszakad a mindennapok problémáiból, csakis arra koncentrál, ami örömet okoz számára. Mások inkább kimozogják magukból ezt. A takarításra gondoltál már úgy, mint stresszoldóra?

Takarítás
Kép forrása: Getty Images

Takaríts! Több indok arra, hogy miért

Akinek alapvető igénye, hogy környezete tiszta és rendezett legyen, az valószínűleg naponta tesz azért, hogy jól érezze magát az otthonában vagy akár a munkahelyén. Csakhogy a rendrakás és a takarítás nemcsak a környezetünknek hasznos, hanem mentális segítségként is szolgálhat. Hogyan?

Fizikai aktivitás

Mindenki, aki gyakran takarít, az jól tudja, hogy bizony fárasztó tud lenne az otthonunk rendezése, tisztántartása. Megköveteli tőlünk a fizikai erőnlétet és ezzel endorfin, azaz úgynevezett boldogsághormon szabadul fel bennünk, amely az elégedettség érzését növeli. Ahogyan más testmozgás, úgy a takarítás is segít a feszültség levezetésében.

Kontroll a kosz és a rend felett

A rend és a tisztaság megadhatja annak az érzését, hogy valami felett képesek vagyunk uralkodni. Azaz, ha kitakarítjuk az otthonunkat, akkor megnyugvást ad, ugyanis a rendetlenség, a káosz és a kosz fokozza a belső feszültséget.