Barion Pixel Életet menthet és tartósít: 10 dolog, amit biztos nem tudtál a mézről – Coloré

Életet menthet és tartósít: 10 dolog, amit biztos nem tudtál a mézről

2024. 10. 20.

A méz az egyik legősibb és legkedveltebb természetes édesítőszer, amelyet már több ezer éve használnak különböző kultúrákban. Bár sokan ismerjük és szeretjük, mégis vannak olyan érdekes tények és titkok a mézzel kapcsolatban, amelyekről talán nem hallottál.

A méz a természet ajándéka, fotó: Gettyimages
A méz a természet ajándéka, fotó: Gettyimages

1. A méz soha nem romlik meg

A méz az egyetlen olyan élelmiszer a világon, amely gyakorlatilag nem romlik meg. A régészek több ezer éves, ehető állapotban lévő mézet találtak Egyiptomban. Ennek oka a magas cukortartalom és alacsony víztartalom, ami meggátolja a baktériumok és penészgombák szaporodását.

2. Természetes antibiotikum

A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Sebek, égési sérülések és kisebb bőrsérülések kezelésére is használható, mivel segíthet elpusztítani a kórokozókat és elősegíti a gyógyulást.

3. Többféle íz és szín létezik

A méz színe és íze nagyban függ attól, hogy milyen növények nektárját gyűjtötték be a méhek. Például az akácméz világos és enyhe ízű, míg a gesztenyeméz sötétebb és karakteresebb. Minél sötétebb a méz, általában annál gazdagabb az ízvilága és a tápanyagtartalma is.

fotó: Gettyimages, méz
fotó: Gettyimages

4. Csak méhek tudják előállítani

Bár vannak különböző természetes édesítőszerek, mint a juharszirup vagy az agávészirup, a méz egyedülálló abban, hogy csak a méhek képesek előállítani. A méhek összegyűjtik a nektárt, majd enzimjeik segítségével átalakítják és elraktározzák azt a kaptárban.

5. A méz használható tartósítószerként

Az ókori egyiptomiak nemcsak fogyasztásra használták a mézet, hanem tartósítószerként is. Számos történelmi leírás említi, hogy húsokat és egyéb ételeket is mézbe mártottak, hogy hosszabb ideig frissen maradjanak.

6. A méhek millió virágot látogatnak meg egyetlen üveg mézért

Ahhoz, hogy egyetlen üveg méz elkészüljön, a méhek körülbelül kétmillió virágot kell, hogy meglátogassanak. Egy méh egész élete során csak egy teáskanálnyi mézet termel. Ez is mutatja, hogy mennyi munkát fektetnek bele ezek a kis rovarok a mézkészítésbe.

fotó: Gettyimages, méz
fotó: Gettyimages

7. Segíthet az allergiás tünetek enyhítésében

Néhány tanulmány szerint a helyi méz fogyasztása segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket. Ennek oka, hogy a méz tartalmazhat apró mennyiségű pollent, amelyhez a szervezet fokozatosan hozzászokhat, így kevésbé lesz érzékeny az allergénekre.

8. A világ legdrágább méze Törökországból származik

A világ legdrágább méze, a „Elvish honey”, Törökországban található barlangok mélyén készül. Az egyedülálló környezet és a különleges virágok miatt rendkívül értékes, egy kilogramm ára akár több ezer eurót is elérhet.

fotó: Gettyimages, méz
fotó: Gettyimages

9. A méz ásványi anyagokat is tartalmaz

Bár főként cukorból áll, a méz kis mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is. Ezek közé tartozik a kalcium, magnézium, kálium, cink és a C-vitamin, amelyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

10. A méhek tánccal tudnak kommunikálni

A méhek nemcsak nektárt gyűjtenek, hanem „tánccal” kommunikálnak egymással. Amikor egy méh felfedez egy gazdag nektárforrást, különleges táncmozdulatokkal adja tudtára a többieknek, hogy merre találhatók a legjobb virágok. Ez a „körbetánc” a méhek sajátos módja az irány és a távolság közlésére.