Barion Pixel Diétás nasik: Édesszájú vagy, de az alakodra is figyelnél? – Both József mestercukrász szerint ezeket az alapanyagokat válaszd, hogy bűntudat nélkül nassolhass – Coloré

Diétás nasik: Édesszájú vagy, de az alakodra is figyelnél? – Both József mestercukrász szerint ezeket az alapanyagokat válaszd, hogy bűntudat nélkül nassolhass

2024. 03. 17.

Manapság az emberek egyre inkább odafigyelnek az egészséges életmódra. Sokan azonban diéta ide vagy oda, nem akarnak lemondani az édes ízekről. Ma azonban már a cukor és a fehér liszt nélkül is lehetséges az, hogy isteni süteményeket fogyasszunk. Both Józseffel, a Vagamary Cukrászda vezetőjével beszélgettünk arról, milyen mentes sütemények vannak jelenleg a piacon. A szakember cukormentes édességeket, süteményeket és fagylaltokat kínál a vendégeinek cukrászdáiban az ország több pontján is.

Img 2595
fotó: Vagamary

Coloré: Hogyan kezdtél bele a cukrászkodásba, és mi volt az inspirációd a szakma választásában?

Both József: Már a családom is cukrászattal foglalkozott, gyerek voltam még amikor elindult az első üzletünk Tolnán, ami hagyományos cukrász termékekkel foglalkozik a mai napig. Fiatalként nem akartam ebben dolgozni, így egyetemre mentem, viszont amikor végeztem az iskolákkal pont esedékessé vált a generációváltás, mert a szüleim már nyugdíjasok, így nővéremmel ketten folytattuk a cukrászdát. A hagyományos cukrászatban úgy éreztem nem tudok kibontakozni, valami saját ötletre vágytam, így született meg a Vagamary. 

Hbp07934 Retus Kicsi
fotó: Both József

Coloré: Hogyan inspirálódsz a receptek és kreatív ötletek megalkotásához a mindennapok során?

Both József: A mentes világban sokszor egy új alapanyag megjelenésével tudunk új süteményeket kitalálni. Követjük a trendeket, mint például most sokan keresik a pisztáciával készült termékeket. De sokszor nyúlunk a régi idők süteményeihez, amiket a saját ötleteink szerint átformálunk, mondhatjuk úgy is hogy „mentesítjük” őket.

Coloré: Milyen típusú liszteket használsz, és miért választottad ezeket a liszteket a receptjeidben?

Both József: A legtöbb süteményhez gluténmentes zabpehelylisztet használunk, illetve mandulalisztet. Ezekkel tudjuk a legjobb piskótákat sütni. De sokszor használunk kókuszlisztet, illetve különféle lisztkeverékeket is amiket kombinálva még jobb lesz a sütemény. 

Img 2631 1
fotó: Vagamary