Barion Pixel Viszlát cukor! A cukormentes étkezés előnyei – Coloré

Viszlát cukor! A cukormentes étkezés előnyei

2022. 11. 13.

A legtöbben csak a diéta és fogyókúra alkalmával tartják szem előtt a cukor minimalizálását, pedig sokkal több egészségügyi előnye van, mint gondolnánk.

A finomított cukor elhagyása számos előnnyel jár a testnek és a léleknek. A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható az elhízással és az abból (is) származtatható civilizációs betegségekkel, mint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy daganatos megbetegedések. Ráadásul, mivel a cukor serkenti az éhséghormonokat, és a vércukorszintet állandó ingadozásban tartja, bizonyos embereket több evésre késztet, így a függőség ördögi körét idézheti elő.

Cukor nélkül nincs farkaséhség

A cukorral kapcsolatos egyik fő probléma az, hogy a túlzott fogyasztás egészségtelen súlygyarapodáshoz vezethet, ami számos egészségügyi problémát vált ki. A cukormentesség segít az anyagcsere szabályozásában, és az üres kalóriatartalmú ételek utáni vágy eloszlik, ahogy a leptin, az éhségérzetet szabályozó hormon szintje állandó marad. Ez biztosítja, hogy akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk – és nem akkor, amikor hirtelen leesik a vércukorszint.

Több energia cukor nélkül

Ellentmondásnak tűnhet, hogy a cukor ugyan energiát ad, ám ha elhagyjuk az édes dolgokat, testünk mégis éberebb marad. A cukor fogyasztása először energiát biztosít a szervezetnek azáltal, hogy megemeli a vércukorszintet, ugyanakkor az inzulin és triptofán felszabadulását is előidézi, ami álmossá tehet. Ez az “összeomlás” az ún. kajakóma. Ezt cukorláz, egyfajta stressz követi, a cukor utáni vágy miatt. Finomított cukor nélkül a test és az agy természetesebb ritmust tud tartani, „üzemanyaghoz” juthat (zsír, fehérje, összetett szénhidrátok) más élelmiszerekben található egészséges tápanyagokból, és kihasználhatja a testmozgás és az alvás előnyeit.

Pexels Mikhail Nilov 8670439
Forrás: Pexels

Bőrproblémák, ráncok

A cukor megemeli az inzulinszintet a szervezetben, ami gyulladást okozhat, és az édes anyagok növelik a bőr olajtermelését is, ami hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez és a pattanások kialakulásához. A cukor fokozza a bőr kiszáradását, a ráncosodást és a szem alatti karikák megjelenését.

Egészség hosszútávon

A cukor mellőzése segíti az immunrendszert, mivel kevesebb gyulladási folyamat indul be, kevésbé roncsolódnak a fogak vagy az íny flórája, és nem tudnak túlszaporodni a cukorral táplálkozó mikroorganizmusok sem. Számos szakember javasolja, hogy ha betegek vagyunk, tartsunk böjtöt, akár koplalhatunk is pár napot, mert ez idő alatt kiürül a szervezetünkből a cukor, és beindulnak a test autofág folyamatai, vagyis az idegen és veszélyes anyagok hatástalanítása.

cukor
Forrás: Pexels

Forrás: healthline.com

Borítókép forrása: Pexels