Barion Pixel A balatoni buli után másfél hétig nyomtam az ágyat: miért lett hólyaghurutom a 35 fokban? – Coloré

A balatoni buli után másfél hétig nyomtam az ágyat: miért lett hólyaghurutom a 35 fokban?

2024. 07. 05.

A csajos hétvégéből rémálom lett: bagatellnek tűnő dolog miatt támadt a hólyaghurut, ami nyáron sem „megy szabadságra”.

Végre igazán itt a nyár, és minden évben a legjobb barátnőmmel nekiindulunk a szokásos „BB” bulinkra, ami a Balcsi, Buli partink szokott lenni. Évente egyszer belefér, szoktuk mondani, és ki tudja, lehet, hogy Mr. Igazi is végre ránk talál?

Helló! Kérnék 4 koktélt és két hólyaghurutot!

Tihany és a szokásos törzshelyünk. Jöttek a koktélok, édes és keserű, lecsúszott egy, majd még egy, nem voltunk már szomjasak, de nyár volt, még este is közel 30 fok, a kedvenc számaink mentek; retro magyar remix, Don Quijote játszott velünk, Afrikába utaztunk a Santa Marián. Valamikor hajnalban táncoltunk haza és dőltünk be az ágyunkba, remélve, hogy délelőtt – miután szépre aludtuk magunkat – egy kis napozással el tudjuk tüntetni az esti buli nyomait.

Le is mentünk a partra, bekentük magunkat naptejjel, majd pár óra múlva visszaindultunk Pestre. Ott kezdődtek a furcsaságok. Egész jól tudom tartani magam egy-egy hosszabb autóúton, de meg kellett kérnem a barátnőmet, hogy alig ötven kilométer múlva húzódjon már le az első benzinkútnál. Ahhoz képest, hogy azt hittem, pár deci folyadéktól megszabadulva jövök ki a mosdóból, alig jött néhány csepp vizelet, cserébe viszont kissé szúrt, és a szaga sem volt a legkellemesebb.

Azt gondoltam, hogy biztos csak a szabadstrand bája, otthon alaposan lezuhanyzom, és kész. Hát, alig értem haza, megint rohannom kellett a mosdóba, és megint ugyanazt tapasztaltam: kevés vizelet, ami közben csípő, égő érzés kerít hatalmába, és a megszokottnál erősebb szaga is volt. Miután végigfutottam minden lehetőséget (túl sok alkohol, kevés egyéb folyadék, este esetleg a derekam szabadon volt), beütöttem a Google-be a panaszaimat. Hamar eljutottam a hólyaghurutig…

Ötvenszeres hólyaghurutnap

Bevallom, nekem még sosem volt, a pasikat is érinti ugyan, de a női gáttájék anatómiája miatt minket veszélyeztet leginkább ez a „rondaság”.

Gyakori vizelési inger, vizeléskor nagyon kevés vizelet távozik, a vizelést szúró, csípő érzés kíséri, amely során sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet tapasztalható. „Oké, de ha ez van, akkor miért én?” – tettem föl a kérdést.

Amikor ez elhagyta a számat, írt a barátnőm, hogy az este folyamán már harmadszorra megy pisilni, és nem tudja eldönteni, hogy pici vér vagy valami másfajta elszíneződés van-e a vizeletében.

„Csíp, szúr, fáj, nem bírom!” – jött az egyik üzenőappon.

Oké, lehet, hogy felfáztunk, de hogy a fenébe, ha az árnyékban legalább 30 fok volt? Buliztunk, sok koktélt ittunk, vagyis folyadékot is vittünk be… Illetve inkább alkoholt. Lehet, hogy itt a gond?! Kicsit tovább kutakodtam a neten, vasárnap éjjel úgysem volt jobb dolgom két szúrós pisilés között, mire ez jött velem szembe: ha nem fogyasztunk elég folyadékot, ami nyáron különösen fontos, akkor kevesebbszer ürítjük a hólyagot, és az ott pangó vizelet növeli a hólyaghurut kialakulásának kockázatát. Lefordítva: a koktél mellé nem ártott volna vizet is innunk!

Elküldtem a linket a barátnőmnek, ahol szomorú szmájlik kíséretében kellett megértenünk, hogy ezt bizony jól el…szúrtuk! Nyáron is elengedhetetlen a folyadékfogyasztás. Bulizás nélkül is könnyen kialakulhatott volna ez az állapot, de a meleg, az alkohol és a tánc fokozta a dehidratáltságunkat. Másnap felhívtam az orvosomat, elmondtam neki a tüneteimet, és ajánlott egy nagyon szuper, gyógyszertárban kapható készítményt, amely pár nap alatt elmulasztotta a tüneteket.

Fontos időben cselekedni, és ha már kialakult a baj, naponta legalább 3 liter folyadékot, leginkább vizet vagy koffeinmentes teát fogyasztani, elősegítve ezzel a baktériumok távozását a hólyagból.

Hogy mit tanultunk ebből? A kistáskát kicsit nagyobbra cseréltük, és a következő bulira már lesz nálunk egy üveg víz is a koktélok mellé!

Borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)