Barion Pixel A test és lélek harmóniája: így hozd magad formába a jóga segítségével – interjú Vass Napsugár jóga oktatóval – Coloré

A test és lélek harmóniája: így hozd magad formába a jóga segítségével – interjú Vass Napsugár jóga oktatóval

2024. 09. 27.

A jóga sokkal több, mint egy mozgásforma! Ez egy életmód, amely testet, lelket és elmét egyaránt egyensúlyba hozza. A jóga rendkívül sokrétű megoldást kínál azok számára akik jobban akarják érezni magukat a bőrükben: javítja a fizikai erőnlétet, csökkenti a stresszt, jobb alvásminőséget biztosít, erősíti az immunrendszert, emellett közösségépítő ereje is van.

Feature On A Yoga Session
fotó: Gettyimages

Vass Napsugár hatha- kismama-, baba-mama,női- és gerincjóga oktatóval készítettünk interjút, aki elárulta miért lehet kiváló választás minden korosztály számára a jóga gyakorlása a mindennapokban.

Coloré: Hogyan lettél jógaoktató?

Vass Napsugár: Rögös volt az út, de ma már tudom, hogy születésemtől kezdve erre készültem. Az élet számos területén próbáltam ki magam, miközben gyengéden terelgetve, minden a jógához vezetett. A tapasztalat szerzésre szomjazva sok felé sodort a szél, a lehető legkülönfélébb dolgokat tanultam és munkákat végeztem. Az élet vizének számtalan ágánál álltam meg oltani a szomjamat. Aztán 22 éves koromban, jelentős elágazóhoz érkeztem. Döntés helyzetebe kerültem, hogy beleugorjak-e egy nagy álom megvalósításába (a jelmeztervezés világába), vagy térjek haza egy jóval egyszerűbb életet élni. A válasz viszonylag gyorsan megérkezett. A nagy életbe nem ugrottam fejest, viszont séta közben kicsúszott alólam a talaj és a kifutók és színház színes világa helyett gerinctöréssel a betonon landoltam. Sorsfordító pillanat volt. Nem akartam elhinni, hogy velem ilyen történhet, – hogy fiatalon mozgásképtelen legyek. Ezért minden erőmet és hitemet összeszedve – korlátozott mozgáskörülményeimre fittyet hányva – elhatároztam, hogy más irányba, de tovább megyek. Ekkor fogalmazódott meg bennem először tisztán és egyértelműen, hogy jógázni szeretnék.

Pxl 20231118 121930605.mp 32
fotó: Vass Napsugár

A pillanat, amikor a szőnyegre álltam, viszont csak jóval később jött el. Addig csak morzsolgattam a jógázás tengernyi homokszemét a markomban, erősen ellenállva és elnyomva a szívem-lelkem hangját. Sok küzdés és tapasztalás közt a megfelelés vak köntösébe takarózva, valahogy mégis mindvégig vezetve voltam és számtalan üzenetet kaptam. Jó pár évvel később – mikor épp könyvtárban dolgoztam – a kezemben akadt Csíki Mariann Jóga – egy boldogabb gyermekkorért című könyve. Ezt követte a jóga irodalom felkutatása és tanulmányozása B. K. S. Iyengar A Jóga fája című könyve. Faltam a jógafilozófiát és a gyakorlati útmutatásokat. Az igazi áttörést sok évvel később egy élethelyzeti válság hozta. A talaj újra kicsúszott a talpam alól és ez felnyitotta a szememet, hogy ideje jelentősen VÁLTOZTATNI az életemen. Nem voltam a helyemen. Körülöttem minden egy pillanat alatt, mint a kártyavár összeomlott. És ebben az elveszettnek hitt, de igen áldásos állapotban egyszer csak ott találtam magamat a JÓGAMATRACON – meghallva végre a belső hangomat, ami évtizedeken keresztül súgott – és azóta is a matracon állok. Az első jóga órán elhatároztam, hogy mindent megtanulok, amit csak lehet a jógáról. Faltam az oktatókat, a képzéseket és minden nap gyakoroltam. Így szereztem 2019-ben először gyermekjóga oktatói képesítést, amihez aztán szép lassan jött a mozgásfejlesztő gyermek és baba-mama jóga, a kismama jóga, a Hatha jóga, a gerincjóga, a női jóga oktatói képesítések. Mellette intenzíven foglalkoztam az önismerttel a meditációval. Rendkívül hálás vagyok a mestereimnek és tanítóimnak, akikhez a lelkem elvezett, azért a sok tudásért és tapasztalatért, amikkel általuk gazdagodtam.

1 45
fotó: Vass Napsugár

A jógát oktatni 2022-ben kezdtem, az első csaknem egy évben ingyen tartottam órákat, mígnem végül 2023-ban nyitottam meg a jógastúdiómat. Ahogy Iyengar mondja, a jóga valóban egy olyan fény, ami, ha egyszer kigyúl többé nem halványul. Minél jobban gyakorlod, annál fényesebb lesz. Mindig lesz tovább fejlődni és ez nagyon motiváló. Feladatomnak érzem, a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a jóga fényét. Az, hogy – ma oktatóként – a kismamákon keresztül szerencsém van már a magzati korban – elültetni a jóga csíráját a születendő lelkekben igazi áldása az életemnek. Hiszem, hogy közöttük akad majd, akiknek életét idős korukig kíséri a jóga áldásos fénye, ami aztán még többekre ragyog, így szép lassan beragyoghatjuk majd vele az egész világot. Oktatói munkámban fontosnak tartom, hogy a gyakorló az ászanák helyes kivitelezése mellett a jóga mélyebb rétegeit is megismerje. Azon túl, hogy megtanulunk dolgozni a testünkkel, összehangolódunk a légzésünkkel és megérkezünk a figyelmünkkel, kitárul előttünk egy új világ, melynek segítségével megtanuljuk használni és uralni az elménket.

438097200 1487246772230152 5687797471422268517 N
Napsugár a jóga mellett gyönyörű festményeket is készít, fotó: Vass Napsugár

Coloré: Mit gondolsz, miért lehet jó választás a jóga a mindennapi életben?

Vass Napsugár: A jóga egy olyan holisztikus tudomány, ami nemcsak testi, de lelki és szellemi szinten is formálja az embert. Összetettsége lévén a jóga ászanákkal, a légzőgyakorlatokkal, relaxációval és meditációval egyfajta terápiaként hat a gyakorlókra, mellyel képes megteremteni az elme és a test egységét, kiterjeszti a tudatosságot és képes megteremteni a harmóniát az életben. Gondolj csak bele, hány elkeseredett, életunt emberrel találkozol?

Coloré: Milyen pozitív élettani hatásai vannak a jóga gyakorlásának?

Vass Napsugár: A jógagyakorlásnak pozitív hatásait hosszasan lehet taglalni. Egyfelöl és amit talán a legtöbbször emlegetnek hozzájárul a testi egészséghez, azzal, hogy erősíti az izmokat és növeli a test rugalmasságát. Rendszeres gyakorlásával csökkenthető a stressz, rendkívül jó hatással bír az idegrendszerre, amit gyakorlataival gyakorlatilag átír és kicserél. Fejleszti az egyensúlyt, ami nemcsak a testi, de a lelki egyensúlyra is kihat. Javítja a testtartást, enyhíti a modern kori ülőmunka okozta betegségeket. Azzal, hogy segít elsajátítani a helyes légzést, gyakorlatilag az egész testet felfrissíti, így nemcsak a tüdőkapacitást növeli, hanem a szellemi teljesítőképességet és a sejtek vérrellátásához is hozzájárul. Jótékonyan hat a hormon és nyirokrendszerre, csökkenti a méreganyagokat a szervezetben, javítja az emésztést és hozzájárul a jó alváshoz ezzel a jó közérzethez. Lelki szinten kiegyensúlyoz és segít átlátni, megérteni, megélni a világ az élet dolgait.

Students Practice The Unique Bikram Yoga
fotó: Gettyimages

Coloré: Fogyni, vagy inkább izmosodni lehet ezzel a mozgásformával?

Vass Napsugár: A jóga remekül erősíti a mély izmokat, ezért, ha elkezded gyakorolni nem úszod meg izmosodás nélkül. Valójában észrevétlenül formálja át és teszi tónusossá az alkatot. Számtalan ága ismert, és a fogyni vágyók is találnak olyan jóga stílust, amivel megszabadulhatnak a felesleges kilóktól, például egy bikram vagy egy ashtanga órán garantáltan gorulnak rólad az izzadtságcseppek és égeted a kalóriákat. Ha jelentős fogyásra vágysz, nem biztos, hogy a hatha jóga óra lesz az, ahol megszabadulsz a felesleges kilóktól, de a tapasztalatom az, hogy aki jógázni kezd és valóban a mindennapjai részévé vállik a gyakorlás, az előbb-utóbb életmódot is vált ezzel megváltoztatja akár a táplálkozási, akár a testmozgással kapcsolatos szokásait és a gyakorlását kiegészíti más sportokkal is. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres gyakorlás úgy átformálja az idegrendszert, hogy ezáltal kevesebb lesz a szervezet kortizol, vagyis a stresszszintje ,amivel már eleve kilókat fog veszíteni.

Vakrasana – Gerinccsavaras 2
Vakrasana – Gerinccsavaras, fotó: Vass Napsugár

 Coloré: Kismamáknak és kisbabás anyukáknak miért ajánlanád ezt a mozgásformát?

Vass Napsugár: A kismama jóga segít ráhangolódni a babavárás időszakára, testileg és lelkileg is támogatja a kismamákat. Segíti a felkészülést a szülésre és anyaságra. Az ászanák (testhelyzetek) mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Gyakorlatai megcélozzák a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasítását. Azoknak is kiváló és biztonságos mozgás, akik korábban nem, vagy csak keveset mozogtak.  Ugyanakkor nagyon fontos szerepük van ezeknek a mozgásoknak a kismama fizikai kondíciójának, és ezáltal jó közérzetének elérésében, megőrzésében. Régen a nők lovaskocsin zötykölődtek, kapáltak, fel-le hajoltak munka közben, amivel rengeteg ingerhez juttatták a pocakban fejlődő gyermeket, hozzájárulva ezzel a könnyedebb-gyorsabb szüléshez és a jó idegrendszer megalapozásához. Ezzel ellentétben a modern nő napi több órát ül íróasztal mögött, a civilizált világ megkönnyíti és meggyorsítja az életet, dolgozni kocsival jár, és ha el is megy a konditerme vagy van ideje a háztartás mellett sportolni akkor is lényegesen kevesebbet mozog, főleg a várandósság alatt. A kisbaba helyes fejlődése azonban már a magzati korban megalapozódik, amire rendkívül jótékony hatással van az anyuka mozgása, hiszen azzal, hogy anyuka mozog, már a magzat is rengeteg ingerhez jut, így fejlődik az idegrendszere és ezt nagyon szuper már itt a várandósság alatt megalapozni. Ez hozzájárul már a szüléshez is, hiszen minél fejlettebb egy baba idegrendszere annál könnyebbé vállhat a szülés, mind a baba mind a mama számára. Ez pedig a későbbi helyes mozgásfejlődéshez, a tanulási készségek elsajátításához is hozzájárul. A babás jóga hasznos,minőségi  időt biztosít a babának és a mamának, és emellett hozzájárul a baba kiegynsúlyozottságához, boldogságához , segíti az édesanyák szülés utáni regenerációját is. Figyelmet fordít a kisbabák mozgásfejlődésére, közben pedig a kötődés is erősödik a babával. Ezt kihangsúlyozom, hiszen a szeretetteljes, biztonságos baba és mama közötti kapcsolat az alapja a biztonságos kötődési minták kialakulásának, amiket egész életünk során viszünk magunkkal. Megjelenik magunkról alkotott képünkben, kapcsolatainkban és párkapcsolatainkban is. Minden gyakorlat tudatosan van összeállítva annak érdekében, hogy támogassa a babák idegrendszeri –mozgás – és beszédfejlődését. A nagybabás jógán lassanként a babák elkezdik utánozni a mamák által végzett jógagyakorlatokat, vagy egyszerűen csak eljátszanak egymással. Nekik is nagyon jó lehetőség, hogy elkezdjenek megszokni egy közösséget, így könnyebben illeszkednek be később bármely csoportba. Lelki szempontból az édesanyáknak is nagyon hasznos, hogy korán közösségbe mehetnek, baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki, ezzel kikerülhető a szülés utáni depresszió is. Biztos, megtartó környezetben érezhetik magukat ahol érzelmileg is és lelkileg tápláljuk egymást. Azt tapasztalom, hogy olyan szoros barátságok alakulnak ki, amiket a kismamák a jógaterem falain kívül is ápolnak.

Multipurpose Center Serves People In Lviv Amid Russia Ukraine War
fotó: Gettyimages

Coloré: Milyen előnyei vannak a rendszeres jóga gyakorlásnak az emberi testre és szellemre nézve?

Vass Napsugár: A jóga gyakorlása az ászanák kitartása az életben is kitartóvá tesz. A jógázó egyre jobban képessé válik tudatát kiterjeszteni és egyszerre több dologra is figyelni. Egyre több időt lesz képes a folyamatos agyalás és múlton-jövőn való rágódás helyett a jelenben lenni, ráeszmélve az élet és a világ csodáira. A jóga hatásai között a testi változások mellett talán ez az első, amit észrevesz magán a gyakorló. Sokaknak valóban teljesen megváltozik az élete, rátalálnak a sorsfeladatukra ami fantasztikus dolog az életben.

Coloré: Hogyan segíthet a jóga a testi és a lelki egészség megőrzésében?

Vass Napsugár: Első körben köztudott, hogy a rendszeres mozgás hatására endorfin, dopamin és szerotonin hormin szabadul fel, ezek az úgynevezett „boldogság hormonok”, amelyek hatására javul a közérzet. Amiben a jóga nagy mester az az, hogy gyakorlatai javítják a koncentrációs képességet, áthuzalozzák az egész idegrendszert, amivel kiszed az állandó stresszből és szorongásból, ezzel egy nyugodtabb, boldogabb életet segít teremteni. Segít kapcsolatot teremteni a testünkkel, ezzel elfogadóbbá válunk magunk és mások felé is, kialakítja a helyes önértékelést, nyugodtabb, boldogabb egészségesebb életet.

Coloré: A jóga mint mozgásforma elég lehet ahhoz, hogy valaki fitt maradjon, vagy érdemes más sportokkal is kiegészíteni?

Vass Napsugár: A fittség kérdése egy elég összetett kérdés, amihez figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat. A mai tesztek és kutatások eredményei alapján, ahhoz hogy valakit fittnek nevezzünk figyelembe szükséges venni az általános testfelépítést ( BMI), az erőnlétet (azaz izomerőt), az állóképességet, a hajlékonyságot, a tüdőtérfogatot (VO2 – maximális oxigénfelvétel), a szív és a vérkeringés állapotát.A jóga azért fantasztikus és ahogy fentebb említettem valóban hollisztikus dolog, mert ezeket a területeket mind képes edzeni és karbantartani, ezért a rendszeres gyakorlása mellett voltaképp nincs szükség másra a fittség megőrzéséhez. Kutatások szerint heti 2-4 90 perces gyakorlással már megőrizhető a fittség. Személyes véleményem, hogy a legszuperebb, ha a gyakorló a mindennapjai részévé teszi a jógát.

Australians React As Tough Restrictions Are Announced In Response To Coronavirus Pandemic
fotó: Gettyimages

Coloré: Egyre többet hallani arról, hogy valaki idősebb korban kezdi el ezt a mozgásformát. Van alsó, vagy felső korhatára annak, hogy valaki elkezdje a jógát? 

Vass Napsugár: A jóga kortól és nemtől függetlenül gyakorolható. Remekül igazítható a különböző életkori sajátosságokhoz. Ma már léteznek speciális korosztályoknak szóló és különböző akár mozgásszervi, immunrendszeri betegségekkel küzdőkre specializálódott jóga stílusok, mint például senior jóga, babás jóga, immunjóga, gerincjóga és még sorolhatnám. Az igazság az, hogy mind hatha jóga elemeket használ és ezt egy speciális körnek alkotja meg.