Barion Pixel Majonézes saláták nem csak húsvétra: 2 nemzet 2 képviselője (x) – Coloré

Majonézes saláták nem csak húsvétra: 2 nemzet 2 képviselője (x)

2022. 04. 21.

Két igazi klasszikust hoztunk ma az asztalra, amik húsvét előtt, közben és után is tökéletesek. Titkuk a házi készítésű majonézben rejlik!

Mielőtt nekiállhatnánk a salátáknak, készítsük el az alapját, a házi majonézt!

A házi majonéz hozzávalói:

-1 tojássárga

-só

-őrölt fehér bors

-1 kávéskanál mustár

-1,5 dlVenusz Etolaj Tavasz Logo Venusz Colore 100100%-os első préselésű finomított étolaj

-1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A tojásfehérjét elválasztom a sárgájától, utóbbiakat egy keverőtálba teszem. Habverővel elkezdem verni, közben ízesítem a sóval, a borssal és a mustárral. Eleinte cseppenként adom hozzá az olajat, folyamatos kevergetés mellett, majd később, amikor már összeállt a majonéz, picit bátrabban, vékony sugárban adagolom. A citromlevet is hozzáadom és addig keverem, míg elkészül a kívánt mennyiség. Kóstolok, és ízlés szerint ízesítek sóval, borssal.

majonéz salátákhoz
Kép forrása: Shutterstock

Franciasaláta, az örök klasszikus

Ez a recept már nagyjából száz éve szerepel a magyar gasztronómiában, ám az idők folyamán némiképp módosult. Elkészítése családonként is változhat, így összeállíthatjuk a számunkra legkedvesebb variációt.

Hozzávalók:

-30 dkg zöldborsó

-20 dkg sárgarépa

-2 közepes csemegeuborka

-1 alma (nem baj, ha savanykásabb)

-1 kisebb fej hagyma

-egy kis pohár tejföl

-1,5 evőkanál majonéz

Elkészítés:

A sárgarépákat megtisztítom, és sós vízben felteszem főni. Amikor már majdnem jó, hozzádobom a borsószemeket is. Ha megfőttek, leszűröm őket, a répákat felkockázom. A hagymát megpucolom, és apró darabokra vágom. Az almának is eltávolítom a héját, és gerezdekre, majd kisebb darabokra vágom. A csemegeuborkát vékony karikákra, vagy még kisebb darabkákra szelem.

Ha a borsó és a répa kihűltek, hozzájuk adom a többi hozzávalót. A tejfölben elkeverem a majonézt, ráöntöm az eddigiekre és jól elkeverem.

Letakarva hűtőbe teszem, és várok, ugyanis nagyjából egy napra van szükség ahhoz, hogy összeérjenek az ízek.

majonézes saláta
Kép forrása: Shutterstock

Holland saláta

A holland saláta az első kettő ötvözete: nincs benne hús, és zöldségekből is csak a legkedveltebbek.

Hozzávalók:

-4 közepes krumpli

-1 fej lilahagyma

-4 csemegeuborka

-2 főtt tojás

-egy konzerv csemegekukorica

-2 teáskanál ecet

-3 dl víz

-só

-egy csapott evőkanál cukor

-egy pohár tejföl

-3 evőkanál majonéz

Elkészítés:

Elsőként egy ecetes levet készítek el, amiben állhat a krumpli és a lilahagyma. Ehhez a vízben elkeverem az ecetet és a cukrot is, ügyelve arra, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Beleteszem a felkockázott hagymát, és hagyom állni. A krumplit héjastól megfőzöm sós vízben, és még melegen leszedem a héjukat. Tetszés szerint felvágom, és beleteszem az ecetes vízbe a hagyma mellé. Húsz perc elteltével leszűröm őket. Hozzáadom a leszűrt kukoricát, az apróra kockázott csemegeuborkát, és a felvágott főtt tojásokat.

Jól összekeverem őket, majd összedolgozom a tejfölben elkevert majonézzel. Az előzőekhez hasonlóan letakarva hűtőbe teszem; másnap a legfinomabb.

majonézes kukorica saláta
Kép Forrása: Shutterstock